Ce spune Ministerul Apărării după apariţia materialului „Castelul lui Dracula, ţinut la secret de Armată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul „Adevărul” şi site-ul adevarul.ro au publicat în urmă cu două zile un material cu situaţia Castelului Ţepeş, sediul actual al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, o clădire cu un potenţial turistic uriaş. Aşa cum v-am promis, revenim cu răspunsul pe care în sfârşit oficialii de la Armată l-au dat.

După publicarea materialului nostru, stăpânul castelului, MApN, s-a hotărât să ne dea un răspuns, deşi mai bine de o lună am tot cerut informaţii. Răspunsurile nu au vizat însă şi punctele esenţiale ale materialului nostru.

Investiţia a fost depăşită cu 20%

Astfel, din informaţiile primite de la biroul de presă al Ministerului aflăm că investiţia în reabilitarea clădirii se ridică la peste 1 milion de euro (4,55 milioane lei), cu mult mai mare decât cea prevăzută în contractul iniţial – 3,81 milioane de lei (900.000 de euro).

Castelul Ţepeş, devenit monument istoric

Tot reprezentanţii ministerului spun că lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi reabilitarea imobilului se vor finaliza după consolidarea definitivă a turnului (corpul central al imobilului) pe interior. „Lucrările au fost întârziate cu aproape 6 luni, din cauza viciilor ascunse descoperite în timpul execuţiei, necesitând modificarea proiectului iniţial şi clasării imobilului în Lista monumentelor istorice, prin Ordinul Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr. 2653/2010, ceea ce a condus la respectarea unor reguli specifice, aplicabile lucrărilor pe astfel de obiective”, se arată în nota oficială trimisă luni dimineaţă adevarul.ro.

Ministerul Apărării nu menţionează însă şi data la care se vor termina lucrările şi nici ce se va întâmpla cu el după renovare, deşi recunosc că fortăreaţa a devenit monument istoric.

Va rămâne un simplu sediu sau va intra în circuitul turistic? MApN nu dă răspuns nici la aceste întrebări, astfel că nu vă putem spune când sau dacă îl veţi putea vizita.

image
image
image

Dă click pe imagini pentru a vedea cum arată fortăreaţa!

Oficialii de la Armată ne spun însă, în încheiere, că „Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor este singura instituţie publică care s-a preocupat de implementarea unor măsuri de consolidare, reabilitare şi reamenajare a clădirii, având în vedere vechimea  de 105 ani a acesteia şi expertizarea ei în clasa I de risc seismic”.

image
image
image

Dă click pe imagini pentru fotogalerie!

Castelul Ţepeş din Bucureşti, o adevărată bijuterie arhitectonică, stă închis de mai bine de doi ani, pentru lucrări de reconsolidare şi reabilitare.

image
image
image

Dă click pe imagini pentru o altă fotogalerie!

Clădirea este copia fidelă a celebrei cetăţi Poenari, printre runiele căreia mulţi străini încă îl mai caută pe sângerosul principe Dracula. Construită în 1906 de Carol I, clădirea se află în prezent în proprietatea Ministerului Apărării Naţionale şi găzduieşte, din 2004, sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Accesul vizitatorilor a fost permis însă de foarte puţine ori.

Vezi aici materialul integral!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite