Ce se întâmplă cu Iuri, copilul care şi-a pierdut părinţii în război şi a venit singur în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Salvaţi Copiii
FOTO Salvaţi Copiii

Părinţii lui Iuri, din regiunea Odessei, au fost ucişi în război în aceeaşi zi, iar copilul a luat calea pribegiei şi a ajuns în România. Ca el sunt sute de copii, iar autorităţile sunt obligate să facă ce e mai bine pentru ei.

Iuri a ajuns singur la frontiera cu România, venind din regiunea Odessei, după ce părinţii lui au fost, amândoi, ucişi în aceeaşi zi în războiul din Ucraina. După ce a primit asistenţă umanitară imediată de la echipa Salvaţi Copiii aflată în Vama Isaccea, Iuri a intrat în sistemul de protecţie şi îngrijire pentru copiii care au intrat neînsoţiţi în România. 

Cazul lui Iuri, intrat ulterior în grija unui centru de plasament din România, nu este singular. Copiii refugiaţi care nu sunt însoţiţi de adulţi sunt preluaţi de echipa mobilă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) pentru a fi stabilită o măsură de protecţie specială, cum ar fi plasamentul la o persoană sau familie, la un asistent maternal, preferabil vorbitori de limbă ucraineană sau rusă, sau plasamentul în regim de urgenţă. În plus, reprezentantul DGASPC are responsabilitatea de a stabili dacă se impune acordarea imediată de servicii specializate de consiliere psihologică sau de asistenţă socială de către serviciile sociale publice sau organizaţiile neguvernamentale. 

Integraţi în sistemul de învăţământ 

Totodată, va fi notificat Grupul Operativ pentru minori neînsoţiţi pentru acordarea de asistenţă umanitară şi identificarea măsurilor adecvate pentru protecţia lor astfel încât aceştia să beneficieze imediat de servicii socio-medicale şi educaţionale. Drept urmare, Ministerul Educaţiei asigură, prin inspectoratele şcolare judeţene, cuprinderea tuturor copiilor neînsoţiţi în sistemul de educaţie ca audienţi, iar după recunoaşterea sau echivalarea studiilor, ca elevi. Indiferent de statutul lor, copiii au dreptul la educaţie în aceleaşi condiţii ca ante-preşcolarii, preşcolarii şi elevii români, având dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, alocaţie de hrană, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale.

Cea mai mare dislocare a copiilor de la cel de-Al Doilea Război Mondial  

Potrivit autorităţilor române, 610.940 de ucraineni au intrat în România între 24 februarie şi 2 aprilie, pe la punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova. Majoritatea refugiaţilor doar tranzitează România, unde au rămas până acum 80.000 de ucraineni. La nivel naţional, echipele Salvaţi Copiii au acordat sprijin complex, incluzând asistenţă juridică şi psihologică, pentru 25.315 persoane, dintre care 14.173 de copii ucraineni şi 11.142 de adulţi.

Mai mult de 4 milioane de persoane, dintre care jumătate copii, au fost nevoite să fugă din calea războiului din Ucraina, aceasta fiind cea mai mare dislocare a copiilor de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat 82 de atacuri asupra unor unităţi sanitare din Ucraina şi, potrivit Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei, 698 de unităţi de învăţământ au fost avariate, 75 fiind complet distruse de atacurile Rusiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite