Ce s-a întâmplat cu banii donaţi pentru răniţii din Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce mai multe suspiciuni au planat asupra fundaţiilor care au strâns bani pentru victimele de la Colectiv, organizaţiile neguvernamentale au arătat, negru pe alb, ce s-a întâmplat cu cele peste 3,6 milioane de euro strânse până acum de la românii care au făcut donaţii. Zeci de familii spun însă că banii au fost deturnaţi şi au angajat avocaţi care să îi reprezinte în instanţă.

Solidaritatea fără precedent de care au dat dovadă românii după incendiul din clubul Colectiv este pe cale să se transforme în regret pentru mulţi dintre cei care au ales să-i ajute pe tinerii care au avut de suferit în urma tragediei care a îndoliat România. Asta după ce câteva zeci de familii au anunţat că nu pot intra în posesia banilor strânşi de fundaţiile care s-au implicat în campaniile de strângere de fonduri. Iar suma colectată nu este deloc mică, depăşind 3,6 milioane de euro.

„Atunci s-a vorbit de multe milioane de euro. Oamenii au donat pentru amărâţii ăia care trec prin chinuri groaznice. Au spus că vor plăti operaţiile de reconstrucţie. Unde sunt banii? Noi nu am primit nimic. Am vorbit cu mai mulţi părinţi, am vorbit şi cu victimele care au fost externate. Am găsit un avocat şi vrem să depunem o plângere la Parchet. Vrem ca aceste fundaţii să dea explicaţii pentru banii strânşi. Noi suntem disperaţi că trebuie să luăm creme de arsuri de câte 12 milioane pe lună. Şi nu avem aceşti bani, nu avem de unde să îi scoatem”, a declarat mama unei victime.

La scurt timp de la aceste declaraţii făcute în spaţiul public, asociaţiile implicate în strângerile de fonduri, printre care Crucea Roşie, Fundaţia Mereu Aproape şi Preţuieşte Viaţa, au spus că banii au fost daţi către victime, precizând că există o colaborare şi cu oficiali din Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, fundaţia Preţuieşte Viaţa este, de mai bine de o săptămână, în mijlocul unui scandal, după ce mai mulţi părinţi au acuzat că nu pot accesa fondurile strânse pentru copiii lor. Ulterior, Andreea Marin a anunţat că va da în judecată Biletoo.ro, pe motiv că nu a virat nici până acum suma strânsă în urma unui concert al sopranei Angela Gheorghiu.

Acuzaţiile aduse de familiile victimelor din Colectiv sunt susţinute şi de unii oficiali din Sănătate. „Unele fundaţii se comportă de parcă acei bani ar fi ai lor, nu pentru răniţii din Colectiv.  La nivelul Unifarm, tot ceea ce a fost donaţie s-a distribuit către spitale şi către pacienţi. Săptămâna trecută am început să distribuim către spitale kit-urile care conţin tot ceea ce este necesar pentru pacienţii răniţi la Colectiv. Aceste kit-uri nu sunt decontate de Ministerul Sănătăţii. Apoi, vom trece la următoarea fază, în care vom cumpăra doar creme specifice pentru arsuri”, a declarat Adrian Ionel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Unifarm, adăugând că toate kit-urile primite de pacienţi sunt cumpărate cu bani de la Crucea Roşie.

Câţi bani primesc răniţii de la Crucea Roşie

Spre exemplu, doar Crucea Roşie a reuşit să strângă nu mai puţin de 1,8 milioane de euro în cadrul campaniei „Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranţă”. O parte din bani au fost deja folosiţi pentru achiziţia unor echipamente medicale în spitalele care au tratat pacienţi, în timp ce o altă parte din bani va merge direct către victime şi către familiile acestora, susţin reprezentanţii organizaţiei.

„După ce pacienţii au început să se externeze noi am spus că decontăm cheltuielile pentru tratament şi s-a luat decizia ca fiecare tânăr să primească o anumită sumă în funcţie de zilele petrecute în spital. Astfel, cei care au stat între 1 şi 7 zile în spital primesc 5.000 de lei, cei care au stat între 1 şi 21 de zile primesc 10.000 de lei, iar cei care depăşesc 21 de zile de spitalizare obţin 15.000 de lei”, a explicat Marius Ion, responsabil de logistică la Crucea Roşie.

Cum pot fi obţinuţi banii de la Crucea Roşie

Crucea Roşie a anunţat care sunt actele ce trebuie depuse de răniţii din Colectiv sau de familiile acestora pentru a intra în posesia banilor. Documentele pot fi transmise prin email la adresele comunicare@crucearosie.ro , marius.ion@crucearosie.ro  sau depuse la sediul central al Crucii Roşii Române.
În cazul celor care sunt în viaţă sunt necesare următoarele documente:
    Cerere tip;
    Copie după CI;
    Copie scrisoare medicală primită la externarea din spital/ documente care atestă perioada de spitalizare;
    Cont bancar;
    Actele necesare pentru sprijinul familiilor celor decedaţi:
    Cerere sau email prin care se menţionează gradul de rudenie cu decedatul (de preferat rude de gradul 1)
    Copie certificat de deces;
    Cont bancar;
    Copie după CI titular cont bancar.

Până în prezent, s-au primit 60 de cereri de la tinerii care au fost răniţi în clubul Colectiv. Dintre acestea, 23 sunt depuse de pacienţi care au stat spitalizaţi mai mult 21 de zile. „Toţi vor avea în continuare nevoie de susţinere. Avem o listă cu 120 de persoane care necesită ajutor, pe care am obţinut-o de la alte fundaţii implicate. Colaborarea cu Ministerul Sănătăţii abia acum începe să funcţioneze, suntem pe drumul cel bun”, a completat Marius Ion.

Către Fundaţia Mereu Aproape au fost făcute donaţii care au depăşit 1,4 milioane de euro. În conturile victimelor de la Colectiv a fost virată deja suma de 812.000 de euro, după cum au explicat, pentru „Adevărul”, oficialii organizaţiei neguvernamentale. O altă parte din bani, adică peste 35.000 de euro, a fost utilizată pentru achiziţia de bilete de avion, creme sau dispozitive medicale.

„Nu avem kinetoterapeuţi specializaţi în marele ars“

Tot în aparatură a preferat să investească şi asociaţia Dăruieşte Viaţă, care a dotat spitalele unde s-au tratat răniţii de la Colectiv cu echipamente ce au costat peste 325.000 de euro, din care trei sferturi au provenit din donaţii, restul fiind strict contribuţia ONG-ului, a arătat Oana Gheorghiu. Fondatoarea organizaţiei a participat, de altfel, la o întâlnire cu şeful de cancelarie de la Palatul Victoria, Dragoş Tudorache, solicitând, alături de alţi voluntari, crearea unui grup de suport pentru victime.

„Oamenii vor să ştie în ce măsură îi ajută statul şi în ce măsură trebuie să se ajute singuri. Nimeni nu le spune unde să meargă să facă kinetoterapie, asta în condiţiile în care noi nu avem specialişti kinetoterapeuţi specializaţi pe marele ars. Nimeni nu a rezolvat problema hainelor compresive, a săpunurilor speciale de care au nevoie aceşti tineri. Nu este nicio organizare, e o întreagă harababură deşi a trecut atâta timp de la tragedie”, a explicat Oana Gheorghiu.

În urma solicitărilor venite de la societatea civilă, la nivel ministerial a fost format un grup operativ „Colectiv”, iar MS a creat o adresă de email: colectiv@ms.ro, la care pacienţii pot comunica oficialilor ce tip de nevoi au.

„Există nişte bani strânşi la fundaţii, ei par mulţi, dar când tragi linie constaţi că sunt puţini. O mănuşă specială costă sute de euro. Ce este cert e că fundaţiile care au strâns bani pentru cei din Colectiv trebuie să aloce, fără doar şi poate, banii acestei cauze”, a completat reprezentanta Dăruieşte Viaţă.

Andreea Marin va da în judecată Biletoo.ro

Suspiciuni au planat inclusiv asupra fundaţiei Preţuieşte Viaţa, la care preşedinte este Andreea Marin. ONG-ul ei a organizat în urmă cu ceva timp un concert al sopranei Angela Gheorgiu, suma strânsă din bilete depăşind 50.000 de euro. Banii nu au ajuns încă în conturile asociaţiei, motiv pentru care vedeta de televiziune a anunţat că va acţiona în judecată celălalt partener din proiect, Biletoo.ro.

„Aşteptarea noastră s-a încheiat. Vom rezolva situaţia pe cale legală şi nu ne vom opri până ce nu vom obţine ceea ce trebuie să ajungă, de drept, la victimele din Colectiv şi la familiile acestora”, a scris Andreea Marin pe contul său de Facebook, după ce mai mulţi părinţi au încercat să intre în legătură cu fundaţia ei, dar nu au avut sorţi de izbândă.

Câţi bani trebuie să recupereze statul de la răniţi

Statul român, care a acordat ajutoare de urgenţă pentru familiile victimelor din clubul Colectiv, are de recuperat o parte din banii pe care i-a virat în conturile însoţitorilor. Nemulţumirea tinerilor legată de acest fapt s-a manifestat deja pe reţelele de socializare, însă oficialii din Ministerul Muncii arată că banii erau acordaţi strict pe perioada internării rănitului, fie că acesta era spitalizat în ţară sau în străinătate.

Concret, potrivit unui răspuns oficial pentru ziarul „Adevărul”, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a arătat că „sumele pe care trebuie să le restituie însoţitorii persoanelor rănite care au fost externate anterior perioadei de 30 de zile pentru care s-a efectuat plata ajutorului de urgenţă sunt în valoare de 30.237 de lei”. Până în prezent, s-a recuperat suma de 14.405 lei, se menţionează în acelaşi document.  

Ajutorul de urgenţă a fost acordat pentru un singur însoţitor al rănitului. În cazul tratamentelor în străinătate s-au acordat bani pentru costul unui transport dus-întors, în valoare de 1.500 de euro şi costul cheltuielilor de cazare şi masă, adică 200 de euro pe zi. În cazul tratamentului în România, însoţitorilor li s-au virat câte 6.000 de lei lunar, respectiv 200 de lei pe ziua de spitalizare.  

„Pentru însoţitorii persoanelor rănite aflate la tratament în spitalele din Bucureşti s-a plătit până în acest moment suma de 445.600 lei. Pentru însoţitorii persoanelor rănite transferate pentru tratament în străinătate s-a plătit până în acest moment suma de 2.011.315 lei”, arată ANPIS.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite