Cauza morţii lui Dan Adamescu: bronhopneumonie şi insuficienţă cardio-respiratorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu FOTO Adevărul
Dan Adamescu FOTO Adevărul

Cauza morţii lui Dan Adamescu este, potrivit medicilor legişti, bronhopneumonia, precum şi o insuficienţă cardio-respiratorie. Aşa a declarat joi avocatul familiei Adamescu, Cătălin Dancu.

Potrivit acestuia, fosta soţie şi sora lui Dan Adamescu au decis să se ocupe împreună de înmormânare, trupul neînsufleţit al acestuia urmând să fie depus joi la Biserica Domniţa Bălaşa, urmând ca înmormânarea să aibă loc vineri la prânz.

Avocatul a precizat că pe certificatul medico-legal scrie, în dreptul cauzei morţii, bronhopneumonie şi insuficienţă cardio-respiratorie. Acesta nu a confirmat însă că la baza decesului ar sta o infecţie cu stafilococul auriu, aşa cum s-a zvonit. „Nu avem alte date, v-am spus exact care este diagnosticul de pe certificatul medico-legal”, a arătat avocatul.

El a precizat că în urma unor analize ulterioare s-ar putea stabili şi alte cauze ale decesului. „De asta a durat atât de mult autopsia. După ce se vor termina procedurile de înmormântare, evident că vom veni şi cu documentele funerare şi cu datele medico-legale”, a precizat Dancu.

Încarcerat din mai 2016 iniţial în Penitenciarul Jilava, omul de afaceri, grav bolnav, fusese transferat, din septembrie anul trecut, într-un spital privat pentru o operaţie de protezare a genunchilor. El ispăşea o condamnare de 4 ani şi 4 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de mituirea unor judecători de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să aprobe intrarea în insolvenţă a două dintre companiile lui înglodate în datorii.

Numele lui Dan Grigore Adamescu, unul dintre cei mai puternici şi discreţi antreprenori, este legat de companii precum Baumeister şi Mega Construct - când vine vorba de construcţii şi sectorul energetic, de Unirea Shopping Center, City Business Center, Modern Business Center când vorbim de imobiliare, de Astra (asigurări), de Rex, Intercontinental şi Pullman (sectorul hotelier), de România Liberă (media) şi de MegaVision şi Flamingo (retail cu electrocasnice).

Începutul: Imigrant în Germania

Dan Grigore Adamescu a absolvit, în 1971, Academia de Studii Economice din Bucureşti, după care s-a angajat la Întreprinderea de Comerţ Local (ICL) „Universal-Consignaţia“, unde erau comercializate bunuri din import.

Câţiva ani mai târziu, medicii i-au găsit lui Adamescu o tumoare la hipofiză, neoperabilă în România. Viitorul mogul a văzut în problemele medicale o oportunitate. Plecat, în 1978, în Germania Federală, pentru a se opera, Adamescu nu s-a mai întors în ţară.

Operaţia medicală a fost însă un eşec. „Mi-au tăiat şi hipofiza în timpul operaţiei, mi-au scos tumoarea şi am primit certificat medical de la nemţi că sunt 80% handicapat“, declara în trecut omul de afaceri într-un interviu pentru Forbes. Viaţa pe medicamente nu l-a descurajat şi a pus pe picioare propria firmă de import-export cu aparatură electronică, la începutul anilor 1980.

Întoarcerea în ţară

După Revoluţie, Dan Adamescu s-a decis să-şi orienteze atenţia spre România. Acesta a făcut câteva investiţii extrem de profitabile, deschizând magazine în care vindea aparatură electronică second-hand sau recondiţionată adusă din Germania. Aşa a apărut firma Megavision.

În 1993, Adamescu a cunoscut-o pe cea care avea să-i fie a doua soţie: Carmen. Cei doi trăiesc primul deceniu al relaţiei lor în Monaco, unde s-au şi căsătorit în 2003. Împreună, au pus bazele imperiului financiar din prezent. Unirea Shopping Center, Astra Asigurări, Hotelul Rex din Mamaia, Hotelul Intercontinental din Bucureşti sunt numai câteva dintre afacerile care le-au sporit averea.

Marile afaceri

În 2002, Dan Adamescu a pus bazele uneia dintre cele mai importante afaceri ale sale: cumpărarea Astra Asigurări de la statul român.  Astra Asigurări a fost creată în 1990 prin ruperea din fosta ADAS (Administraţia Asigurărilor de Stat), care avea monopolul asigurărilor înainte de Revoluţie.

La momentul preluării, Astra avea zeci de milioane de dolari în conturi, o cotă de piaţă de 7 la sută şi era în vizorul mai multor oameni de afaceri. Vânzarea companiei s-a făcut printr-o licitaţie controversată, în urma căreia Astra a ajuns în mâinile lui Dan Adamescu.

Societatea Nova, condusă de Adamescu, a câştigat licitaţia de privatizare, deşi s-a clasat doar pe locul patru, în urma unei companii italiene, a ofertei lui Dinu Patriciu şi a companiei Omniasig.
Dan Adamescu a ajuns apoi proprietarul magazinului Unirea, a dezvoltat afaceri în construcţii, în domeniul imobiliar şi turism. A preluat de la familia Păunescu hotelul Rex din Mamaia, care după tranzacţie a fost scos din circuitul turistic în 2011, în urma unui incendiu.

O altă afacere importantă a fost Hotelul Intercontinental. În 2008, Adamescu ar fi plătit circa 3 milioane de euro pentru un pachet de 15,7% din Intercontinental. Ulterior, în 2011, familia Adamescu a ajuns să controleze 32% din hotelul de cinci stele.

Problemele cu legea

Însă omul de afaceri Dan Adamescu avea pe numele său mai multe dosarele penale. În ultimul dintre ele, la 20 decembrie 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Dan Adamescu şi pe fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor. Este vorba de dosarul falimentării Astra Asigurări, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

După ce a fost trimis în judecată, Dan Adamenscu s-a arătat extrem de dezamăgit. „Sunt extrem de mâhnit şi dezamăgit. După ce s-a distrus compania pe care am crescut-o cu mâinile mele, pentru care am muncit zi şi noapte timp de 15 ani şi în care s-au investit până la ultima clipă toate fondurile grupului, vine acum DNA şi mă acuză tot pe mine de falimentarea ei?! Adevăraţii vinovaţi de falimentul Astra Asigurări nu se regăsesc în dosar. De ce persistă muşamalizarea celui mai bine orchestrat faliment din România?“, declara omul de afaceri.

Anchetatorii au fost însă de altă părere. „Inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor“, au notat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare

Cu câteva luni înainte, omul de afaceri fusese condamnat, definitiv, la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, în dosarul privind soluţiile favorabile în dosare de insolvenţă. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi mai mulţi judecători. Cea mai mare pedeapsă a primit-o judecătorul Mircea Moldovan (12 ani şi 2 luni de închisoare).

Adamescu a fost găsit vinovat pentru mituirea cu 20.000 de euro a judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.
Potrivit rechizitoriului, judecătorul Moldovan a primit bani şi bunuri în valoare de 29.935 lei, iar Ion Stanciu a primit, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, suma de 15.000 euro de la Dan Adamescu şi de la o altă persoană, prin intermediul şi cu ajutorul Monicăi Borza, pentru a pronunţa o hotărâre favorabilă într-un dosar, respectiv de a accepta deschiderea procedurii insolvenţei SC Baumeister SA, coordonată de Adamescu, şi în schimbul numirii unei anumite societăţi de insolvenţă drept administrator judiciar.

Liberare condiţionată respinsă

La sfârşitul anului trecut, Dan Adamescu a cerut eliberarea condiţionată, pe motiv că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de 4 ani şi 4 luni. Dar, la 21 decembrie, Tribunalul Ilfov i-a respins, definitiv, cererea de eliberare condiţionată, omului de afaceri fiindu-I permis să facă o nouă solicitare în februarie 2017.
Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava a arătat că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare.

Implicarea în dosarul Black Cube

Problemele penale l-ar fi determinat pe Dan Adamescu să ia decizii disperate. Potrivit Hotnews.ro, în mai 2015, omul de afaceri ar fi contractat agenţia privată de securitate israeliană Black Cube, ai cărei spioni sunt acuzaţi că au urmărit-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Scopul contractului, în care Dan Adamescu este numit „client”, potrivit documentului, era să convingă DNA „să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului, întorcând astfel verdictul de vinovat, în ideea că a fost pronunţat ţinând cont de proceduri penale motivate politic, cu încălcarea drepturilor omului în cazul clientului, dar şi neîntemeiate”.

Pentru a obţine acest lucru, Black Cube se angaja inclusiv la „identificarea indivizilor-cheie care dirijează investigaţia” şi „obţinerea de pârghii asupra respectivilor indivizi, cu scopul exercitării de presiuni pentru încetarea investigaţiei”. Cel puţin un raport de activitate al Black Cube a ajuns la Dan Adamescu, potrivit HotNews. Raportul final trebuia să fie livrat în cel mult două luni de la semnarea contractului. Dan Adamescu urma să plătească 85.000 de lire pe lună şi, dacă ar fi scăpat de investigaţii, un onorariu de succes în valoare de 600.000 de lire sterline.

Familia Adamescu a negat atunci, printr-o firmă de PR, că a avut vreun contract sau vreo legătură de orice natură cu Black Cube.

Scrisoare deschisă din partea lui Alexander Adamescu

După moartea tatălui său, Bogdan Alexander Adamescu - dat în urmărire internaţională pentru mituirea a doi judecători şi care momentan se află la Londra eliberat pe cauţiune, a făcut publică o scrisoare deschisă, în care acuză autorităţile române că l-au condamnat pe nedrept pe Dan Adamescu şi au grăbit sfârşitul acestuia. Acesta acuză că starea de sănătate a tatălui său s-a înrăutăţit din cauza condiţiilor improprii din penitenciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite