Catastrofele, anunţate prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catastrofele vor fi anunţate prin SMS în cel mult o lună. Aşa a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, în urma unei întâlniri care a avut loc la Guvern între oficiali, reprezentanţii ANCOM şi operatorii de telefonie mobilă.

„A fost o întâlnire pe care a condus-o domnul prim-ministru. Au participat la ea operatorii privaţi de telefonie mobilă (...), ANCOM-ul, reprezentat prin domnul preşedinte Diţă, a mai fost STS-ul, reprezentat prin domnul general Vasilca. S-au tranşat etapele următoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astăzi vor fi cel puţin încă două întâlniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape", a declarat Raed Arafat la plecarea de la Palatul Victoria, unde a avut loc întâlnirea, anunţă Agerpres.

Şeful DSU a precizat că sistemul de alertare va avea "două componente importante".

„Una de partea operatorilor, care (...) sunt dispuşi să investească în această parte din sistem, ei, şi o parte la noi, care este terminalul care integrează semnalele şi după care, prin el, noi putem să dăm mesajele prin ISU. (...) Soluţia tehnică se definitivează astăzi, după care urmează discuţii cu cei care pot furniza soluţie tehnică. Există câţiva pe plan european, inclusiv în România, care pot să facă treaba asta ca să se discute cu ei. Noi sperăm că săptămâna viitoare venim cu informaţii suplimentare, când considerăm că poate sistemul să înceapă să emită aceste alerte pe terminalele mobile. Va fi şi o perioadă de testare, obligatoriu, ca să nu se greşească şi, încet-încet, după asta să intre în implementare totală sistemul pe plan naţional", a afirmat Arafat.

Un astfel de sistem este destinat situaţiilor deosebite, a arătat Arafat, şi nu trebuie date zeci de alerte pe zi.

„Acest sistem se foloseşte pentru situaţiile deosebite ca să atragă atenţia populaţiei. Dacă fiecare alertă mică este dată prin acest sistem, după aceea populaţia nu mai reacţionează la el şi nu mai reprezintă un sistem de alertare. Devin ca orice SMS care intră în orice zi. Din cauza asta trebuie definit care este pragul de la care se dă alerta. În al doilea rând, va fi un centralizator care dă aceste alerte, şi acesta este IGSU, şi este posibil să coborâm la nivelul inspectoratelor judeţene, în sensul în care, dacă e o problemă locală, inspectoratul judeţean să poată să dea alertă imediat pe zonele care-l interesează în baza unor proceduri foarte clare. Deci, în momentul în care avem o situaţie sau necesită să dăm o informaţie urgentă populaţiei, pentru că poate să fie folosit la alerte dacă urmează să fie ceva sau, la indicaţii, cum să acţioneze, dacă a început ceva care nu a fost prevăzut înainte. Sau, post factum, de exemplu, apare un cutremur şi vrei să comunici populaţiei anumite măsuri şi atunci foloseşti acest sistem", a spus şeful DSU.

Ce cred specialiştii

Întâlnirea vine ca urmare a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut implementarea unui sistem de alertă prin SMS după evenimentele din Timişoara. 

Sociologul Alfred Bulai spune că un astfel de sistem este ineficient în zonele în care nu există acoperire sau unde oamenii nu au acces la un telefon mobil. 

„Nu ştiu dacă va fi util un astfel de sistem. Sigur că sunt oameni care nu au acces la telefon mobil sau care nu au acces la semnal. În zonele sărace nu există semnal. Dar, dincolo de chestiunea asta experienţa Revelioanelor sau cea de la marile concerte arată că telefoanele nu funcţionează când este aglomeraţie. Asta pentru că staţiile respective ale companiilor nu mai sunt calibrate la nivelul la care ar trebui. Sunt prea mici ca şi capacitate”, a declarat Alfred Bulai pentru „Adevărul”. 

Sociologul spune că şansele ca un asemenea sistem să funcţioneze în caz de calamitate sunt mici, tocmai din cauza supraaglomerării.

„În condiţii de cutremur sau de urgenţă, probabil că nu funcţionează telefoanele mobile. Orice sistem de alertă este bun, dar nu trebuie să te bazezi pe un sistem unic de alertă, asta e ideea. Problema este că, evident, va fi întotdeauna doar parţial, şi, tocmai în situaţii de urgenţă, când toată lumea pune mâna pe telefon, sunt şanse ca sistemul să nu poată fi folosit. România nu e acoperită total de reţelele de telefonie mobilă. Toate reţelele sunt în puţine locuri, ele se găsesc în oraşele mari şi, să zicem, în oraşele medii şi pe drumurile naţionale”, a explicat Bulai. 

„Natura este mai puternică decât noi”

Ideea de alertare a populaţiei prin SMS nu este una nouă, spune şi medicul Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare.

„Au mai existat astfel de discuţii şi cu Primăria Capitalei, în urmă cu câţiva ani. E o problemă pe care câţiva IT-işti cu dorinţă de muncă o pot rezolva, cu colaborarea, bineînţeles, a celor care sunt furnizori de servicii de telefonie mobilă. Când vine SMS-ul <<Fugi că vine furtuna>>, populaţia ar trebui să acţioneze în consecinţă şi să înţeleagă că natura este mai puternică decât noi”, a precizat medicul. 

Reacţia oamenilor la asemenea alerte ţine, însă, de deciziile pe care le iau, completează Cristian Grasu.

„Dacă oamenii aleg în mod conştient să se expună, e o decizie. Câte anunţuri face administraţia, pe perioadă de viscol, ca oamenii să stea în case? Nu se întâmplă aşa. Aici e vorba doar de bun simţ, de nimic altceva. Bănuiesc că oricine a trecut de vârsta de şapte ani, are o experienţă personală. Plus că avem instincte care mai sunt în noi. SMS-urile pot să vină ca avertizare, dar reacţia oamenilor este o reacţie care ţine până la urmă de cât de mult îşi preţuieşte fiecare viaţa”, a conchis medicul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite