Care sunt cele 11 companii farmaceutice anchetate în cazul mafiei medicamentelor scumpe
0Procurorii DNA au găsit la percheziţiile efectuate marţi, în legătură cu dosarul de corupţie din domeniul farmaceutic, cantităţi mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat miercuri, pentru Agerpres, surse judiciare. Ancheta din acest caz ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente.
UPDATE Potrivit unor surse judiciare, pe lista firmelor implicate în ancheta DNA se află Roche România, structură a concernului multinaţional ROCHE (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internaţional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente) şi Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente), arată Agerpres.
Sursele citate au mai precizat că, din cercetările făcute în acest caz a rezultat că, scopul activităţii derulată de Roche România SRL şi Actavis SRL ar fi fost de prescriere cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România SRL, Teodor Lucuţă, fost director economic la aceeaşi firmă, şi Dan Ivan, director general la Actavis SRL.
Medicamente expirate, dar decontate
De asemenea, în urma percheziţiilor de marţi au fost găsite medicamente expirate pentru care s-ar fi alocat fonduri de la bugetul statului, dar care, în realitate, nu ar fi fost folosite.
Sursele citate au precizat că medicamentele erau comandate ca şi cum ar exista pacienţi care trebuie să beneficieze de schema de tratament. Astfel, medicul beneficia de comision de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, participări la congrese. În realitate, spun anchetatorii, tratamentul nu era necesar pentru că pacienţii nu existau.
Această modalitate ar fi condus la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, la prejudicierea Fondului de Asigurări de Sănătate şi la apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical.
Medicamentele au fost găsite la cabinetele unor medici vizaţi de această anchetă a DNA. Sursele au precizat că unele erau foarte scumpe - de exemplu, o fiolă ar costa 20.000 de lei.
Anchetatorii au mai găsit şi documente legate de sejururile făcute de medici şi care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.
Procurorii au ridicat laptopuri şi calculatoare care aparţin persoanelor implicate, au adăugat sursele.
În acest dosar, marţi au fost efectuate percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, faptele fiind săvârşite în perioada 2012 — 2015, conform DNA.
Sursele arată că ar fi implicaţi şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate — subprogramul oncologie.
Aceleaşi surse au susţinut că ar fi implicaţi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.
Unii dintre medicii implicaţi fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi ar fi pretins şi primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.
Modalităţile de cointeresare constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate în realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.
Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.
Vacanţe de lux la Las Vegas sau Paris
Astfel, zeci de specialişti din toată ţara ar fi beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste “sponsorizări” fiind, de fapt, o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer.
Firmele de medicamente se ofereau să plătească medicilor nu numai participarea la diverse simpozioane şi congrese în străinătate, dar şi cheltuielile personale. Mai mult, susţin procurorii, unele dintre aceste congrese nici măcar nu se desfăşurau în realitate, fiind doar un paravan pentru vacanţe de lux. De exemplu, un producător de medicamente este acuzat că ar fi achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici.
Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în oraşele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013) etc. Evenimentul de la Ottawa a avut loc, în realitate, la Paris, în ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic. La această excursie au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacole.
Şi în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, există probe că a fost vorba de o excursie. După ce au sosit la San Diego, pentru a participa, chipurile la un congres de reumatologie, medicii au fost transferaţi la Las Vegas, fiind cazaţi la unul dintre cele mai faimoase hoteluri-cazinou din lume: Bellagio. În perioada ”congresului”, doctorii au fost plimbaţi au făcut şi o excursie la “Grand Canyon”.
Kovesi: Procurorii vor lămuri modul de prescriere a unor medicamente
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, ieri, că anchetatorii care instrumentează dosarul de corupţie în domeniul farmaceutic vor stabili, în urma percheziţiilor efectuate, modul în care s-au prescris şi comercializat anumite medicamente.
“În cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziţionat anumite medicamente şi, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viaţa sau sănătatea altor persoane, vor fi contactate şi se vor lua şi măsuri de prevenire, dacă este cazul”, a declarat Kovesi.
Ministerul Sănătăţii condamnă practicile medicilor şpăgari
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a condamnat „practicile prin care medicii pot fi influenţaţi la prescripţie de către companiile farmaceutice”.
Acesta susţine că au fost luate măsuri pentru a împiedica înţelegerile dintre medici şi furnizorii de medicamente. „Anul acesta, conform prevederilor contractului-cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urma cărora să obţină comision pentru îndrumarea pacienţilor către un furnizor sau altul”, a declarat Bănicioiu.