Capitularea Germaniei: „Măcelul din Europa se sfârșise“. Churchill: „Vom plăti un tribut deosebit camarazilor noştri ruşi“

0
Publicat:

Cel de-Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit, în Europa, la 9 mai 1945, prin capitularea Germaniei, şi la 2 septembrie acelaşi an în Asia, prin capitularea Japoniei. A doua conflagrație mondială a durat peste 2.000 de zile și a dus la moartea a 50 de milioane de oameni.

image

Istoricul militar Alesandru Duțu dezvăluie cum s-a sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial, cum s-a semnat capitularea și cum a primit lumea întreagă această veste.

În primele ore ale zilei de 7 mai, la Reims, la sediul Cartierului general al generalului D.D. Eisenhower, generalul Alfred Jodl, şeful de stat major al O.K.W., semnează, în urma aprobării amiralului Karl Dönitz, actul de capitulare fără condiții a Germaniei, ostilităţile urmând să înceteze la miezul nopţii de 8 spre 9 mai 1945, orele 23.01, ora Europei Centrale.

Din partea Germaniei au mai participat amiralul H.G. von Friedeburg şi generalul Wilhelm Oxenius, iar din partea Aliaţilor generalii americani Walter Bedell Smith, şeful statului-major al lui D.D. Eisenhower, Carl Spaatz şi amiralul Harold Burrough, generalul britanic Sir Frederick Morgan, generalul francez François Sevez şi generalul sovietic Ivan Susloparov.

Un ziarist american a furat startul

„În afara actului de capitulare militară – preciza D.D. Eisenhower în Raportul înaintat şefilor Statelor Majore aliate –, Jodl a semnat un angajament potrivit căruia şeful Înaltului Comandament împreună cu comandanţii-şefi ai forţelor de uscat, maritime şi aeriene se vor prezenta la momentul şi locul fixat de Comandamentul Suprem sovietic şi de mine pentru a proceda la ratificarea oficială a capitulării fără condiţii, în numele Înaltului Comandament german”.

Cu toate că s-a decis să nu se facă publică semnarea documentelor de la Reims, un ziarist american şi-a publicat reportajul înainte de ora stabilită, stârnind ,,o vâlvă considerabilă”.

„Nici atunci, nici mai târziu, mai consemnează D.D. Eisenhower, nu am organizat vreo festivitate locală pentru a sărbători victoria. După ce Jodl şi-a pus semnătura, ne-am mulţumit să ne ducem la culcare, pentru puţină odihnă de care aveam atâta nevoie, căci a doua zi, încă de la trezire, ne solicita puzderia de probleme ridicate de încetarea ostilităţilor. Din clipa aceea însă ne-am dus munca cu mulţumirea pe care ne-o dădea faptul că măcelul din Europa se sfârşise”.

Ulterior, D.D. Eisenhower spunea: „Să nu luăm parte la controversele inutile, în care e inevitabil să se angajeze alţii, pe tema: ce ţară sau ce armă a câştigat războiul în Europa. Fiecare bărbat, fiecare femeie a fiecărui popor reprezentat aici a slujit potrivit capacităţilor sale, şi eforturile fiecăruia au contribuit la obţinerea rezultatului victorios. Iată ce trebuie să ne amintim, căci astfel vom aduce omagiul nostru tuturor mormintelor pe care le cinstim şi vom alina durerea celor apropiaţi camarazilor care nu au trăit să vadă această zi”.

Winston Churchill omagiază Armata Roșie

Winston Churchill a anunțat la radio Londra capitularea necondiţioantă a tuturor trupelor germane: ,,Ieri dimineaţă, la ora 2 şi 41 de minute, la Cartierul general al generalului Eisenhower, generalul Jodl, reprezentantul Înaltului Comandament german şi al marelui amiral Dönitz, numit şef al statului german, a semnat actul de capitulare necondiţionată a tuturor forţelor germane terestre, maritime şi aeriene din Europa faţă de forţa expediţionară aliată şi în acelaşi timp faţă de Înaltul Comandament sovietic.... Acest acord va fi ratificat şi confirmat la Berlin... După părerea noastră, şi dispunând de cea mai bună înaintare militară, nu există niciun motiv pentru a nu anunţa naţiunii faptele comunicate nouă de către generalul Eisenhower asupra capitulării necondiţionate deja semnată la Reims şi nici nu ne împiedică să celebrăm astăzi şi mâine, miercuri, zilele victoriei în Europa. Poate că astăzi ne vom gândi mai mult la noi înşine. Mâine, noi vom plăti un tribut deosebit camarazilor noştri ruşi «a căror vitejie pe câmpul de luptă a fost una din marile contribuţii la victoria generală».

2 winston churchill 5729622 1280 png png

Ostilităţile vor înceta oficial la un minut după miezul nopţii de azi 8 mai, dar, pentru a salva vieţi omeneşti, încetarea focului a fost sunată ieri de-a lungul întregului front, iar scumpele noastre insule din Canalul Mânecii vor fi de asemeni eliberate astăzi. Aşadar, războiul cu Germania s-a terminat“.

Apoi, a salutat împreună cu regele George al VI-lea, de la balconul Palatului Buckingham, mulţimea adunată în Piaţa Trafalgar.

Cum au sărbătorit românii capitularea Germaniei

La miezul nopții intră în vigoare actul capitulării necondiționate a Germaniei. Vestea se răspândește rapid printre militarii români de pe front și este marcat prin adevărate ,,jocuri de lumini” (proiectile trasoare, rachete luminoase de toate culorile și de toate categoriile). Peste tot este veselie și bună dispoziție.

,,La ora 23, ca la un semnal – menționează jurnalul de operații al Diviziei 18 infanterie – cerul s-a luminat cu rachete de toate calibrele. Gloanțele trasoare se îndreptau spre cer ca și cum ar încerca să izgonească umbra morții, care a stăpânit timp de aproape 6 ani văzduhul bătrânei Europe. Timp de 1/2 oră pâmântul este luminat a giorno de rachete, iar gloanțele trasoare dau impresia unui joc de lumini pe bolta cerească. O viață nouă deschide larg porțile în fața supraviețuitorilor. O viață nouă, o viață liniștită... Tu, iubite ostaș român, nu ți-ai făcut decât datoria către patrie și deci către familia ta, ca și înaintașii noştri. Ție, care ai știut să învingi toate greutățile, ție, care ai știut să-ți dăruieşti sângele tău de român curat, îți revine meritul în mare parte. Tu ai știut să-ți faci datoria din plin și misiunea ta este aproape terminată aici. De acum, așa cum ai știut să mânuiești arma pe câmpul de luptă, tot așa de bine să mânui mâine uneltele tale de muncă, fiindcă numai astfel vom putea reconstrui țara noastră scumpă, distrusă de război și secătuită de vremurile grele ce s-au abătut asupra patriei noastre. Cu toții ne închinăm în fața celor ce au știut să se dăruiască total și îi asigurăm că în mintea fiecăruia vor rămâne întipărite figurile acestor eroi, iar cimitirele care sunt mărturia vie a faptelor noastre, cimitirele de eroi români presărate în latul Europei, vor fi imboldul de muncă pentru ziua de mâine, pentru ca jertfele lor să nu rămână zadarnice. Un sfârșit de zi corespunde cu un sfârșit de război, cu sfârșitul celui mai mare măcel pe care omenirea l-a cunoscut până acum”.

La ora 24.00, militarii germani din zona Diviziei 3 infanterie anunță: „Germania a capitulat. La revedere, români!“.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite