Campanie electorală cu influenceri sprijiniți de Moscova. Rusia a folosit aceleași tactici ca în Moldova
0Campania de influență susținută de Rusia, care a determinat România să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale, reflectă operațiuni desfășurate în Moldova și alte țări în acest an, conform rapoartelor serviciilor românești de informații și oficialilor moldoveni.
Curtea Constituțională a României a luat săptămâna trecută decizia fără precedent de a anula victoria din primul tur a lui Călin Georgescu. Documente declasificate ale Ministerului de Interne și ale serviciilor de informații interne și externe au indicat că acest candidat de extremă dreapta a beneficiat „în mod ilegal” de o campanie pe rețelele sociale „sofisticată” și „masivă”, sprijinită de Rusia, relatează Financial Times într-o nouă analiză.
Metode similare cu cele folosite în Moldova
Metode similare au fost utilizate și în alegerile din Moldova din octombrie, unde oficialii de la Chișinău estimează că Moscova ar fi cheltuit până la 100 de milioane de dolari pentru a influența alegătorii împotriva aderării la UE și în favoarea unui candidat prezidențial pro-rus. Aceștia avertizează că aceste metode sunt susceptibile de a fi replicate în alte democrații.
Serviciile de informații germane au emis avertismente privind posibile interferențe rusești în alegerile parlamentare din februarie.
Călin Georgescu și ascensiunea sa bruscă
În România, Georgescu, un ultranaționalist puțin cunoscut anterior, care și-a exprimat admirația față de președintele rus Vladimir Putin și a criticat NATO și UE, a obținut 23% din voturi la sfârșitul lunii noiembrie, deși sondajele îl plasaseră la procente de o singură cifră în mare parte a campaniei.
Potrivit unui raport declasificat al Ministerului de Interne, o rețea de peste 100 de influențatori plătiți, cu un total de 8 milioane de urmăritori, a fost mobilizată pentru a-l promova pe Georgescu pe TikTok și alte platforme sociale. În cele două săptămâni înainte de vot, acesta a ajuns pe locul nouă în clasamentul global al subiectelor în tendințe pe TikTok.
Ministerul a notat că „o parte din textul introductiv” folosit de influențatori pentru a-l promova pe Georgescu era identic cu cel din postările care susțineau un candidat pro-rus în alegerile din Moldova, Alexandr Stoianoglo.
Campanie coordonată de un actor statal
Serviciul Român de Informații (SRI) a declarat că această campanie pe rețelele sociale a fost „coordonată de un actor statal” cu ajutorul unei „agenții de marketing digital foarte bune”. Aproximativ 25.000 de conturi de TikTok au devenit „foarte active” cu două săptămâni înainte de alegeri, dintre care 800 erau inactivate din 2016, când au fost create.
Sâmbătă, autoritățile române au percheziționat locuința lui Bogdan Peșchir, un programator de 36 de ani identificat de SRI ca fiind cel care a „finanțat” promovarea lui Georgescu pe rețelele sociale.
Conform SRI, Peșchir ar fi „donat pe TikTok peste 1 milion de euro” către conturi nespecificate și ar fi plătit 381.000 de dolari influențatorilor pentru a-l promova pe Georgescu în ultima lună de campanie. Georgescu a declarat că nu a cheltuit niciun ban pentru campania sa.
Peșchir, originar din Brașov, este investigat pentru spălare de bani și finanțare ilegală a campaniei electorale. Presa locală a raportat că anchetatorii au găsit active în criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari pe numele acestuia.
Interferența digitală, o nouă provocare
Oficialii moldoveni au declarat că interferențele în alegeri nu mai constau în simpla distribuire de bani în plicuri în ziua votului. Campaniile sunt acum desfășurate pe rețelele sociale, iar plățile către influențatori sunt realizate în criptomonede, ceea ce face ca metodele tradiționale de monitorizare, cum ar fi observatorii electorali și reglementările privind finanțarea partidelor, să fie „depășite”.
„Nu există o soluție izolată pentru a contracara interferența electorală digitală,” a spus Stanislav Secrieru, consilier pe securitate națională al președintei moldovene Maia Sandu. „Interferențele se mișcă acum cu viteza fulgerului, ocolind legile înainte ca acestea să intre în vigoare.”
Rusia și Georgescu neagă acuzațiile
Moscova a respins orice sugestie privind implicarea sa în astfel de operațiuni.
„Partea rusă nu a fost implicată în procesele electorale din România. În general, nu avem obiceiul de a ne amesteca în alegerile altor țări,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
TikTok a afirmat că respectă pe deplin legislația națională și europeană și a eliminat conturile semnalate de autoritățile române. Totuși, documentele declasificate arată că videoclipuri care nu erau marcate ca reclame politice au fost postate pe alte conturi chiar și în ziua votului, ceea ce este ilegal conform legii românești.
Georgescu a negat orice legătură cu Rusia, afirmând că singura sa relație este „cu poporul român și cu Dumnezeu.” El a promis să ia măsuri legale împotriva deciziei Curții Constituționale și a organizat proteste în fața secțiilor de vot închise, duminică, ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul doi al alegerilor.