Călin Popescu Tăriceanu, la un pas să fie trimis în judecată pentru luare de mită în Dosarul Microsoft
0
Procurorii DNA au anunţat, luni, că au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită, faptă comisă pe vremea când acesta exercita funcţia de premier al României. Mai exact este vorba despre dosarul în care Tăriceanu este acuzat că ar fi luat 800.000 de euro în legătură cu prelungirea contractelor Microsoft cu statul român.
„Inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins şi ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei”, se arată într-un comunicat al DNA dat luni publicităţii.
Procedural, procurorii anticorupţie au ajuns în etapa în care fostul prim-ministru urmează să fie trimis în judecată.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 13 ianuarie, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu şi a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formularea acestei cereri.
Procurorii DNA spun că urmare a administrării unor probe suplimentare au rezultat elemente de noutate, astfel că au formulat o nouă solicitare,porivit unui comunicat al DNA postat,luni, pe site-ul Direcţie. Călin Popescu Tăriceanu şi-a pierdut calitatea de parlamentar, astfel că anchetatorii nu mai au nevoie de aviz din partea Senatului.
Pe data de15 ianuarie, DNA anunţă că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal pentru luare de mită în Dosarul Microsoft, mai exact pentru foloasele necuvenite pe care le-ar fi obţinut între 2007 şi 2008 de la reprezentanţii unei firme austriece, pe care ulterior le-a folosit în campania electorală.
Sechestru de 3,2 milioane de lei pe averea lui Tăriceanu
Procurorii au dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinându-i lui Tăriceanu, în valoare de 3.204.640 lei.
Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de aceeaşi persoană (la acea dată având funcţia de senator), pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.
La data de 26 mai 2020, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au trimis Tribunalului Bucureşti referatul cu propunerea de confiscarea specială a sumelor de 100.000 euro şi 1.300.000 USD, indisponiblizate în conturile unei companii offshore implicată în săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Anterior, prin rechizitoriu, se dispusese instituirea de măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 de euro şi 1.300.000 USD.
Cum se apără Călin Popescu Tăriceanu
Fostul premier PNL a declarat că dosarul este unul politic şi că el este nevinovat.
„Ştiu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare şi anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luaţi de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17.000 de pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, E o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.