Cad capete noi în scandalul Bica. Fosta şefă a Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, arestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Cătălin Teodorescu este suspectat de abuz în serviciu FOTO Mediafax
Deputatul Cătălin Teodorescu este suspectat de abuz în serviciu FOTO Mediafax

Fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean a fost arestată preventiv, marţi, pentru 30 de zile în dosarul în care fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alina Bica este acuzată de corupţie după ce ar fi acordat despăgubiri pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Totodată, instanţa supremă a decis cercetarea în stare de libertate, sub control judiciar, a Oanei Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, reţinută şi ea luni seară de procurorii anticorupţie. 

Dumitrean şi Vasilescu sunt acuzate de abuz în serviciu, după ce au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, care, în 2011, a acordat o despăgubire de 377 milioane de lei pentru un teren din Capitală, aparţinând omului de afaceri Stelian Gheorghe. Potrivit DNA, terenul ar fi fost supraevaluat cu 263 milioane de lei (62 milioane de euro).

Teodorescu şi Marko aşteaptă avizul Camerei

Tot de abuz în serviciu sunt acuzaţi şi ceilalţi foşti membri ai comisiei: fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, toţi fiind arestaţi preventiv, deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila. În acelaşi dosar, omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar, iar expertul care a supraevaluat terenul, Emil Nuţiu, a fost arestat. 

Singurii faţă de care instanţa nu a dispus încă nicio măsură sunt deputaţii Teodorescu şi Marko, care beneficiază de imunitate. 

Însă procurorii au formulat cereri pentru încuviinţarea arestării preventive a celor doi parlamentari, solicitări ce au ajuns, ieri, la Camera Deputaţilor, urmând să fie analizate de Comisia juridică, iar plenul acestui for legislativ să se pronunţe săptămâna viitoare.

Cum au fost împărţiţi banii „în surplus“

Reprezentanţii DNA susţin că în 2011, Alina Bica pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor ar fi sugerat celorlalţi membri ai comisiei să aprobe dosarul de despăgubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş.

După aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în comuna Snagov. Imediat după ce a intrat în posesia terenului, Bica l-ar fi vândut, iar o parte din banii obţinuţi astfel ar fi ajuns la Dorin Cocoş. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Scandalul Bica. Fostele şefe ANRP, reţinute în dosarul în care este arestată şi şefa DIICOT. Urmează deputatul Teodorescu

Crinuţa Dumitrean şi Oana Vasilescu, fostul preşedinte şi fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), au fost reţinute, luni, de procurorii anticorupţie în dosarul în care Alina Bica, şefa DIICOT, a fost arestată pentru corupţie. În acest caz se fac cercetări privind despăgubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Alina Bica, suspendată din funcţie. Ea va putea lucra în cadrul Parchetului General

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni dimineaţă, suspendarea din funcţie Alinei Bica până la soluţionarea definitivă a dosarului în care aceasta este anchetată pentru corupţie. Cu toate acestea, ea va putea lucra în cadrul Parchetului General.

Anticorupţia a arestat crima organizată. Alina Bica, după gratii pentru următoarele 30 de zile

Şefa DIICOT, Alina Bica, alături de alte trei persoane, a fost arestată de DNA după ce comisia din cadrul Autorităţii de Restituire a Proprietăţilor, din care procurorul făcea parte în anul 2011, ar fi acordat ilegal despăgubiri pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Presa internaţională, despre arestarea şefei DIICOT: ironia luptei anticorupţie

Principalele agenţii străine au relatat la rândul lor ştirea despre reţinerea şi apoi arestarea şefei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz în serviciu. Principalul mesaj: arestarea şefei DIICOT de colegii ei procurori, ironia luptei anticorupţie în România.

Şefa DIICOT, arestată pentru 30 de zile, şi-a dat demisia. Dorin Cocoş, implicat în dosarul Alinei Bica: la el ar fi ajuns 10 milioane de euro

Şefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată, sâmbătă dimineaţă, de instanţa supremă, în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte. Alina Bica şi-a dat demisia de la şefia DIICOT, dar şi din funcţia de procuror.

      

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Elena Udrea: „Nu ştiu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate în care ar fi implicaţi Alina Bica şi Dorin Cocoş“

Într-o postare pe Facebook, Elena Udrea se delimitează de acuzaţiile care i se aduc în dosarul retrocedărilor şi speră că prietena ei, Alina Bica, îşi va demonstra nevinovăţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite