Bulgarii înființează Poliția Turismului. La ce alte schimbări se pot aștepta turiștii
0Ministrul Turismului, Miroslav Borshosh, a anunțat că au început demersurile pentru crearea unei poliții turistice în Bulgaria și că sezonul estival va începe cu o petrecere pe malul Mării Negre, pe data de 31 mai 2025.

Vorbind la Burgas, el s-a întâlnit cu oficiali locali și primarii pentru a analiza pregătirile pentru sezonul de vară 2025 de-a lungul coastei de sud a Mării Negre.
Potrivit acestuia, începutul oficial al sezonului turistic va fi sărbătorit cu o petrecere pe plajă la Pomorie pe 31 mai.
Borshosh a subliniat că discuțiile atât cu municipalitățile, cât și cu industria turismului au indicat că este momentul potrivit pentru înființarea unei poliții turistice dedicate. El a explicat că diferitele funcții de control, care sunt în prezent dispersate între mai multe agenții, sunt adesea prost coordonate, ceea ce duce la răspunsuri întârziate sau insuficiente. Pentru a rezolva acest lucru, noua poliție turistică ar reuni mai multe organisme, inclusiv Agenția Națională de Venituri, Poliția Economică și Inspectoratul de Muncă, pentru a asigura operațiuni locale și naționale mai eficiente în subordinea Ministerului Turismului.
Ministrul a adăugat că proiectul pentru acest nou organism va fi prezentat până la sfârșitul anului, scrie Novinite. Într-o notă conexă, el și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la starea actuală a infrastructurii de transport, în special a aeroportului Burgas. În timp ce municipalitățile de pe coasta de sud a Mării Negre sunt bine pregătite pentru sezon, Borshosh a remarcat că conectivitatea aeroportului nu a înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește fluxul de pasageri sau numărul de turiști . El a menționat că sunt planificate discuții cu operatorul aeroportuar Fraport, în așteptarea unui raport detaliat asupra planurilor acestora pentru 2025.
S-a scumpit taxa de drum
Alte schimbări legislative importante din țara vecină, care îi vor afecta puternic pe români, sunt legate de faptul că Guvernul de la Sofia aplicat deja creșterea TVA de la 9% la 20% pentru restaurante, dar și scumpirea taxelor de drum.
Guvernul a aprobat oficial modificări ale tarifelor rutiere, cu noi taxe de trecere pentru vehiculele grele de marfă și autobuze care intră în vigoare la 1 aprilie, urmate de o creștere a prețurilor vinietelor de la 1 mai. O a doua ajustare a taxelor de drum este programată și pentru 1 septembrie. Tarifele actualizate au fost publicate în Sistemul de Informații Juridice al Consiliului de Miniștri.
De la 1 mai, prețul vinietelor va crește. Vigneta anuală va costa 97 de leva, în timp ce o vignetă trimestrială va costa 54 de leva. Opțiunea lunară va avea prețul de 30 leva, o vignetă săptămânală la 15 leva și o vignetă de weekend la 10 leva.
Între timp, taxele revizuite pentru vehicule grele și autobuze vor fi introduse în două etape. De la 1 aprilie până la 31 august, camioanele de peste 12 tone cu patru sau mai multe axe din categoriile EURO 0, 1 și 2 vor plăti cea mai mare rată – 47 de stotinki pe kilometru atunci când circulă pe autostrăzi. De la 1 septembrie, această rată va crește la 52 de stotinki pe kilometru.
Cele mai mici taxe se vor aplica autobuzelor de pasageri cu certificat EURO 6. Până la sfârșitul lunii august, aceștia vor plăti 4 stotinki pe kilometru pe autostrăzi, 3 stotinki pe drumurile de clasa întâi și 2 stotinki pe drumurile de clasa a doua. De la 1 septembrie, taxele vor crește ușor la 5, 4 și, respectiv, 2 stotinki pe kilometru, scrie Novinite.
În plus, decretul stabilește taxe compensatorii pentru cazurile în care nu a fost plătită taxa de trecere. Tarifele vor fi valabile atât pentru perioada de până la sfârșitul lunii august, cât și după noua creștere a prețurilor din septembrie.
Aceste scumpiri ale taxei de drum nu îi vor afecta doar pe românii care-și petrec vacanța în Bulgaria, ci și pe cei care o tranzitează în drum spre Grecia.
TVA majorat de la 9% la 20% pentru restaurante
În perioada pandemiei, Bulgaria a redus TVA-ul pentru restaurante la 9% ca măsură de sprijin economic. Însă, în 2025, în urma declanșării a șapte proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, dintre care două vizează direct aplicarea TVA, guvernul de la Sofia a decis revenirea la cota standard de 20%.
Pe lângă presiunea din partea Bruxelles-ului, guvernul bulgar se confruntă și cu nevoia urgentă de a acoperi deficitul bugetar, motiv pentru care a renunțat la măsura de sprijin acordată sectorului HoReCa în ultimii ani.
Aceste majorări de taxe - TVA și vinieta - vor avea un impact major asupra bugetelor de vacanță ale românilor, cu atât mai mult cu cât Litoralul bulgăresc a fost, în ultimii ani, una dintre destinațiile preferate ale românilor datorită raportului avantajos calitate/preț. În 2024, aproximativ 800.000 de români au ales să-și petreacă vacanța la mare în Bulgaria, în stațiuni populare precum Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach și Balcic, preferând în special pachetele All Inclusive.