Borşul pescăresc, o afacere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borşul pescăresc,  o afacere de succes
Borşul pescăresc, o afacere de succes

Vechile cherhanale, unde oamenii mării te invitau la un meniu pescăresc, au devenit restaurante de profil, aprovizionate tot din năvoadele localnicilor. Chefalul, barbunul, calcanul, stavridul, hamsia şi alte vieţuitoare marine sunt materia primă necesară unei afaceri de succes: restaurantul pescăresc.

În peisajul pitoresc din Vama Veche, la limita de nord a staţiunii, drumul este închis cu două odgoane groase, care leagă la mal două bărci de pescari trase pe nisip. Dincolo de odgoane e domeniul privat al pescarilor.

Dacă intri pe teritoriul cherhanalei, vezi că pescarii sunt prietenoşi şi îţi pregătesc, la cerere, o masă ca pentru ei. Bucătarul este Boris Teodor. Povesteşte că e pescar din anul 1986, are casa în comuna 2 Mai, iar în ultimii 11 ani munceşte aici, la cherhanaua „Vama Veche“. „La noi chefalul e 6 lei suta de grame, calcanul e 8 lei, borşul 8 lei. Ieftin faţă de alte locuri“, iar programul pentru clienţi ar fi „de la ora 12 până nu mai pot eu“, spune Boris.

Ocupaţia de bază a celor de aici este pescuitul, vara şi iarna, iar mâncarea pescărească este preparată la cerere, în funcţie de cerinţele clienţilor. „În weekend e plin, fac câte 100 de kile de borş pe zi, şi tot nu ajunge. Se face din hamsie, barbun, stavrid, limbă de mare, amestecate“.

Mai complicat pentru bucătar e să prepare felul doi, deoarece clienţii doresc un anume fel de peşte care poate nu s-a prins în ziua respectivă în plasele pescarilor.  În ziua vizitei noastre, bucătarul preparase chefal, rapan şi calcan. Boris ne spune că unele preţuri de aici au rămas la nivelul celor de anul trecut, iar altele chiar s-au redus, pentru că „marea e ieftină“. Totuşi nu are de gând să-şi extindă afacerea – rămâne cu pescuitul şi cu cherhanaua din Vama Veche.

De la peşte angro la restaurantul de lux

O afacere înfloritoare funcţionează la Olimp, la restaurantul „Popasul Pescarilor“. Localul, foarte elegant, este situat între calea ferată şi plajă, dar trenul nu are gară în apropiere, astfel că la „Popasul Pescarilor“ ajung doar turiştii care au maşină proprie şi care ştiu deja drumul, pentru că au mai fost aici. Pe şefii restaurantului nu-i deranjează această situaţie, pentru că preferă să-şi selecteze clientela: „Nu suntem adepţii tututor clienţilor care trec pe şoseaua naţională“. 

Patronul localului, Vasile Briceag, este născut la Jurilov­ca, în inima Deltei, şi este de meserie frigotehnist. Prima lui afacere la malul mării a fost comercializarea peştelui „cu ridicata” (în cantităţi mari). Pe locul actualului restaurant poposeau la început doar angajaţii firmei, pescarii. În timp, prietenii familiei Briceag au început să vină şi ei la Olimp şi să ia masa alături de pescari. „Vreo doi ani de zile am făcut  mâncare numai pentru prieteni, pe gratis. Restaurantul l-am deschis în anul 2005“, îşi aminteşte patronul. 

image

Boris încinge de 11 ani grătarele de la cherhanaua din Vamă

A început cu un par din lemn în jurul căruia a ridicat o umbrelă din stuf. Una dintre investiţiile obligatorii pentru a prepara peşte de calitate este plita de tablă încinsă cu foc de lemne. Înainte să faci mâncare, plita se stropeşte cu ulei de măsline. Dar grosimea şi materialul exact al plitei sunt secrete bine păstrate de bucătar. Restaurantul a avut la început o singură plită, acum are opt, are 28 de angajaţi, iar capacitatea a ajuns la 300 de locuri. Media de vârstă a vizitatorilor este sub 40 de ani.

Unii clienţi fideli vin aici chiar şi iarna, dar pe ansamblu, faţă de anul trecut, numărul de clienţi a scăzut. Totuşi patronii sunt optimişti. De la data de 1 septembrie vor accepta să organizeze nunţi, iar în perspectivă  speră să deschidă un al doilea restaurant pescăresc chiar în Bucureşti.

Într-un an de zile, un asemenea restaurant foloseşte cam cinci tone de peşte. Este nevoie numai de peşte proaspăt, nicidecum congelat, iar peştele eventual neconsumat într-o zi se aruncă.

Pentru a-şi asigura materia primă, patronii de la Olimp au acum nu doar bărci, ci şi un vas propriu de pescuit, special pentru capturarea de calcan. Unii clienţi ai localului susţin că printre VIP-urile care frecventează „Popasul Pescarilor” s-ar număra un ministru al Turismului şi chiar un şef de stat...? 

„Big Fish“, pierdut în Mamaia

image


În Mamaia, lângă Cazino, funcţionează restaurantul „Big Fish“, care are referinţe foarte bune. Printre preparatele recomandate de clienţi se numără borşul pescăresc şi fructele de mare. Un meniu fix pentru un prânz la „Big Fish“ costă 39 de lei şi include borş pescăresc, saramură de crap sau de somn, un desert, precum şi un pahar de suc, apă minerală sau cafea. Specialitatea bucătarului se numeşte file de somon la grătar şi costă 25 de lei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite