Bogdan Stanoevici, ministrul românilor de pretutindeni, la Adevărul Live: Suntem un Guvern de tehnocraţi, este o schimbare radicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Stanoevici, noul ministru delegat pentru românii de pretutindeni, a vorbit, la Adevărul Live, despre minorităţile române din diaspora, despre problemele de imagine ale României, care s-au acutizat în ultimul an, şi despre provocările întâmpinate în efortuile de a-i ajuta pe expaţi să-şi păstreze identitatea.

Principalele declaraţii ale ministrului:

Cum am găsit acest departament, l-am găsit ca un micuţ departament. De fapt, este un departament strategic. Experienţa mea de 22 de ani în Franţa m-a ajutat să abordez lucrurile diferit. Am asistat la o schimbare în bine a imaginii României. Nu toţi oamenii sunt precocupaţi de imaginea României. Eu sunt preocupat. Imaginea a început să se schimbe cu timpul.

În Franţa, sunt acele comunităţi care sunt formate dintr-o categorie de intelectuali, care au o altfel de incidenţă asupra ţării în care trăiesc. Elvira Popescu, Mircea Eliade, nu sunt străini aproape nimănui.  Pe mine m-a ajutat să vorbesc de partea bună.

Cum estimaţi riscul unor noi expulzări? Există un risc real să se reia astfel de momente.


Unii cetăţeni români au încălcat legile statului francez şi au suportat rigorile legii franceze. Nu există români sau francezi sau englezi care au obligaţii mai puţine. Sunt francezi care uită că există o neconcordanţă între ce susţine Franţa şi discursul unor politicieni.
 

La ei, în Franţa, există şi o criză politică. Actualul pemier al Franţei, în sondaje, este foarte sus. Să nu ne lăsăm impresionaţi şi pradă cuvintelor frumoase. Domnul Valls nu trebuie să uite originile sale din Spania. Trăim într-o lume multiculturală şi multietnică. Nu poţi ca prim-ministru să ai un discurs care să jongleze cu xenofobia.

Asistăm la un scenariu asemănător cu Marea Britanie.

Nu putem să trecem cu buretele peste tot ce este rău, dar noi, românii, avem nevoie de sprijinul presei pentru a scoate în evidenţă valorile noastre. Am avut o întâlnire cu un reprezentant al Budenstangului şi i-am spus că orice înşeală trebuie să plătească, dar gândiţi-vă la acei români care contribuie la locomotiva aceasta care este Germania. Avem şi noi păcătoşii noştri, fiecare să plătească după cât a păcătuit.

În Marea Britanie, există tentativa presei de a pune semnul egal între comunităţile de romi şi comunitatea română. Cum vedeţi dvs. rezolvarea acelei probleme?

Orice cetăţean din lume care are în buzunar cartea de identitate în română este român, indiferent de religie, etnie. Că sunt de etnie romă sau nu, au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Eu am avut o întâlnire cu doi reprezentanţi ai etniilor rome şi le-am spus că înainte de a cere tot timpul bani care nu ajung unde trebuie, ar fi bine să se ocupe şi ei de propria lor imagine.  Este uşor să cerem. Oamenii au tendinţa să aştepte să li se dea.

Cum îi motivăm pe cei care s-au detaşat de cultura română?

Mulţi dintre aceşti copii nu mai vorbesc româneşte. Nu este suficient ca eu, ca departament, să încerc să dezvolt un anume proiect în Spania, dar el să fie limitat pentru că acolo există alte probleme. Un român care lucrează şi nu mai au de lucru şi vin în ţară şi se simt copii ploii, acesta este un lcuru care trebuie făcut în ansamblu. Trebuie să găsim propunerile şi să coroborăm puterea fiecărui minister. Nu pot eu singur, trebuie să colaborăm.


Trebuie găsite acele state care au nevoie de forţă de muncă. Aşa cum am văzut un caz pe un post de televiziune, vreau să găsim o soluţie pentru acea doamna care are trei copii, bolnavă de cancer şi are 300 de lei pe lună. Noi putem iniţia anumite proiecte pe aceste căi în colaborare cu celelalte ministere să-şi coroboreze datele şi puterea pe care o au. Nu pot eu să găsesc soluţia, ci împreună trebuie să o facem.


Nu vă temeţi că o astfel de structură ar putea alimenta retorica anti-români?

Şomerii români sunt mult mai puţini decât şomerii lor. Astea sunt discursuri şi retporici populiste care nu au cum să reziste în timp. Un Guvern nu poate să schimbe ceea ce nu s-a făcut în atâta timp. Nici Roma nu a fost făcută într-o noapte. Constatăm cu bucurie că în Guvernul Ponta III există tehnocraţi. Eu ştiu mai multe decât un altul care a citit. Premierul a spus că la un moment dat trebuie să încetăm de interesul politic şi să ne interesăm de interesul naţional. Când ne-a propus pe a noi, tehnocraţii, şi-a asumat.


Ce veţi face după acest mandat?

Este foarte greu să spun astăzi ce se va întâmpla mâine. Ştiu ce se întâmplă acum şi am ceva de făcut. Eu, de o viaţă am trăit din cuvinte. De multe ori, la discursurile pe care le-am avut, am încercat să-mi bag cuvintele mele în gură. Eu nu ştiu să ţin discursuri politice. Premierul, când m-a sunat să preiau această funcţie, a doua frază a fost că nu-mi cere să ader la vreun partid, dimpotrivă, trebuie să continui să fac ceea ce voi avea de făcut.

Nu prea mi-a lăsat mult timp. A durat vreo trei zile până i-am spus că da. Mi s-a spus să nu reacţionez la niciun fel de presiune politică, de oriunde ar veni ea. Încerc să spun că este o atitudine greşită să nu mergem la vot şi să-i criticăm pe cei care au fost aleşi. Este o schimbare radicală, suntem un Guvern de tehnocraţi.

image


Bogdan Stanoevici, noul ministru delegat pentru românii de pretutindeni, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
 

CITEŞTE MA MULT

Seria de articole şi documentarul „Adevărul despre români şi unguri”

Serialul şi documentarul „Adevărul despre unirea României cu Moldova”

Serialul şi documentarul „Adevărul despre românii din Marea Britanie”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite