„Boc? Eu sunt Boc la Tulcea!“
0
Consiliul Local Tulcea a aprobat vineri sporul de xerox pentru funcţionarii publici ai primăriei propus de edilul Constantin Hogea. Îndemnurile la cumpătare ale premierului Boc nu l-au făcut pe primarul din Tulcea să scoată de pe ordinea de zi proiectul de acordare de bonusuri pentru cei care lucrează cu xeroxul.
Vineri, cei 19 consilieri prezenţi la şedinţa ordinară a aleşilor locali au supus la vot acordarea de sporuri de xerox pentru peste 300 de funcţionari publici.Cuantumul acestora este de aproximativ 50 de lei de persoană, lunar. Primarul a motivat decizia de acordare a sporurilor de xerox de rezultatele unor „buletine de determinare" care atestă toxicitatea aparatelor.
Mai citiţi şi:
Spor de xerox pentru primarul "iradiat" la cap
Suburbia unde oamenii trăiesc cu apă din Dunăre
Practic, acestea au fost nişte adeverinţe de la ITM în care se specifică doar că se poate acorda sporul. Constatările specialiştilor ar fi trebuit incluse într-o anexă, care însă nu a mai apărut în mapa de lucru a consilierilor. „Am sesizat şi eu în plen şi s-au făcut că plouă. Nu reiese de nicăieri ce analize s-au făcut", a declarat consilierul Ciprian Pericleanu.
Votul efectiv a fost însă precedat de dezbateri aprinse, mai ales că joi a aflat întreaga ţară despre primarul „iradiat" Constantin Hogea (52 de ani). „Degeaba!", zice iniţiatorul proiectului. „Respect opinia premierului Boc legat de restrângeri financiare, însă nu Boc lucrează cu aceşti oameni, ci eu lucrez cu ei. Boc? Eu sunt Boc la Tulcea!", a lămurit primarul. Cu toate acestea, consilierii din opoziţie au protestat cerând explicaţii.
„De unde rezultă cât de periculoase sunt xeroxurile? Cu cinci minute înainte de şedinţă am primit determinările cu noxele, da' nu se înţelege nimic, care sunt limitele admise, ce şi cum...", a spus consilierul Vîlcu Stoian (PSD).
Iusuf Levent, director peste Direcţia de Administraţia Publică Locală, consideră însă că hârtiile sunt suficient de clare şi că oricum datele nu pot fi puse sub semnul întrebării: „Dacă autoritatea respectivă de control a zis aşa, nu putem contrazice, nu ne putem exprima. Se referă la exact ce scrie acolo!"
Că aşa e-n... fotbal!
„Păi, chiar toată clădirea suferă din cauza xeroxului?", a mai încercat să primească o explicaţie consilierul. Replica primarului nu a întârziat: „O să vă dăm spor şi vouă, la consilieri, să fiţi protejaţi! Cămaşa roşie!", a sugerat Hogea că ar trebui să fie echipamentul de protecţie al pesediştilor.
„Poate portocalie, de la dumneavoastră!", a sărit şi consilierul Vîlcu. Arbitrul disputei devine juristul Levent care propune o soluţie de compromis: „Se poate şi alb-roşie, că eu ţin cu Dinamo!". De aici până la o discuţie despre fotbal nu este decât un pas, aşa că dezbaterea se mută la penalty-ul neacordat de arbitrul Augustus Constantin în meciul Dinamo-Craiova de duminică, 21 februarie.
„Nu există, dom'ne, niciun pericol şi nu trebuie niciun spor!", încearcă opoziţia să finalizeze discuţia despre xerox. „Să mi se dea şi mie! Aş vrea şi eu spor! Eu nu înţeleg determinările cu privire la radiaţii", a spus Ciprian Pericleanu, singurul liberal din Consiliul Local. Replica pedeliştilor nu întârzie. „Diverse sporuri pentru cei care lucrează în condiţii grele de arhivă se dau de 50 de ani", îşi aminteşte Cantemir Gafar. Concluzia unora, strigată peste dezbaterea despre xerox, este că a fost penalty pentru Craiova.
Sporul se dă şi la spital
Consilierii pedeliştii insistă să-şi lămurească şi colegii. „Păi, sporul ăsta nu e ceva nemaiauzit, se dă şi la Spitalul Judeţean, există acelaşi spor. Dacă medicul a certificat că sunt radiaţii, atunci aşa e. Ce e de comentat, se ştie că la mai toţi medicii se citeşte greu ce scrie pe reţete, asta e, dacă nu înţelegeţi. Deci, la spital se ia sporul ăsta", a explicat Alina Frandeş.
În aceste condiţii, problema iradiaţilor ar trebui rezolvată altfel, în opinia consilierului Stoian: „Să scăpăm de calculatoare, să fie eliminate! Păi, cum să îmbolnăvim oamenii, dacă zice doctorul că e periculos, cum îi mai ţinem la serviciu!? Păi, le dăm spor şi îi omorâm la serviciu? Mor oamenii, dar iau spor!".
Primarul Hogea s-a săturat însă de dezbateri. „Noi respectăm legea. 50 de lei în plus e imoral? Ce mai atâtea discuţii, supunem la vot! Hai, subalternii de la PDL, mâna sus!", a spus acesta. 14 mâini se ridică „pentru", hotărârea se aprobă. Ura şi la xeroxuri! La plecare, lumea îl mai înjură pe „ăla care n-a dat penalty..."
Majoritate pentru
Din Consiliul Local Tulcea fac parte 21 de consilieri. 19 au fost prezenţi şi doar unul a votat împotrivă, liberalul Ciprian Pericleanu. Patru reprezentanţi ai PSD s-au abţinut de la vot în timp ce al cincilea, Mihai Nicolae, a votat „pentru", alături de cei 13 consilieri PDL. Astfel, peste 300 de funcţionari publici vor primi un bonus de 12-15% la salarii. Decizia se aplică retroactiv, de la 1 ianuarie.
Când xeroxul poate dăuna sănătăţii
Determinările de care vorbea primarul oraşului Tulcea se obţin de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ". Aici, oricine poate obţine, contra cost, o expertizare a computerelor şi echipamentelor periferice, categorie în care intră şi nevinovatul xerox.
„Măsurăm, la un timp de expunere de şase minute, trei indicatori: intensitatea câmpului magnetic, intensitatea câmpului electric şi densitatea de putere", a explicat fizicianul Alin Moţ. El a precizat însă că valorile-limită impuse prin hotărâre de guvern sunt depăşite doar în cazuri speciale, dacă echipamentele sunt vechi sau funcţionează defectuos.
Deschideţi fereastra
Un alt caz în care aparatul ar putea dăuna sănătăţii ar fi dacă s-ar afla într-o încăpere fără aerisire corespunzătoare. Atunci emisia de ozon a tonerului încălzit poate provoca dureri de cap şi chiar greţuri. Companiile producătoare au rezolvat asta de mult, instalând filtre de ozon.
Totuşi, specialiştii au o soluţie simplă chiar şi-n cazul exemplarelor rămase din preistoria copiatoarelor: deschideţi fereastra!
„Este preferabil ca angajatorul să asigure condiţii de muncă, să cumpere computere şi xeroxuri de ultimă generaţie decât să dea sporuri sau să plătească despăgubiri", a precizat Aurelia Ferencz, medic specialist în medicina muncii.
Alte sporuri nesimt,ite acordate de institut,iile publice din România:
Bonus pentru refacerea capacităţii de muncă
Legea salarizării unice a făcut ordine în veniturile bugetarilor. Nu ale tuturor însă. Au rămas şi numeroşi funcţionari publici care primesc sporuri mai mult sau mai puţin legale. Cei 256 de angajaţi ai Primăriei Baia Mare primesc, spre exemplu, din aprilie 2009, câte 500 de lei în plus la remuneraţia lunară drept "spor pentru refacerea capacităţii de muncă".
"Este un drept stipulat de contractul colectiv de muncă", a declarat Rodica Brad, secretara Primăriei Baia Mare. Salariile în administraţia băimăreană variază de la 600 de lei net la aproape 3.000 de lei. Cel mai mare salariu este cel al secretarei Rodica Brad, care câştigă, pe hârtie, peste 4.000 de lei, din care rămâne cu 2.900 de lei, plus sporul de 500 de lei.
Criza nu a afectat acordarea sporurilor şi a primelor nici pentru angajaţii Consiliului Judeţean Dolj. Aceştia primesc un spor de condiţii vătămătoare, o primă de 330 de lei pentru achiziţionarea de haine, dar şi 300 de lei primă de vacanţă. În plus, funcţionarele din administraţia judeţeană primesc şi 150 de lei ca primăde 8 Martie.
Un spor de care beneficiază majoritatea funcţionarilor din primării, prefecturi şi consilii judeţene este cel "de antenă". Angajaţi din Palatul Administrativ din Timişoara, unde funct,ionează şi Prefectura, şi Consiliul Judeţean Timiş, au primit până la începutul acestui an spor de antenă, deşi nu exista niciun dispozitiv de acest gen montat pe clădire.
Tipuri de sporuri
- Sporul de zâmbet
- Sporul de relaţii cu publicul
- Sporul de xerox
- Sporul de ecran
- Sporul de acomodare la locul de muncă după revenirea din concediul de odihnă
- Sporul de refacere a capacităţii de muncă
- Sporul de cantină
- Prima pentru căsătorie
- Prima pentru ziua de naştere
- Spor de confidenţialitate (pentru şoferi)
- Spor de mobilitate pentru consilierii juridici
- Spor pentru condiţii de încordare psihică
- Spor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de munca