Avocata lui Liviu Dragnea, precizări contradictorii despre fostul lider PSD: „Suferă de mai multe hernii la coloana vertebrală; i se refuză ieşirea la muncă”
0
Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a anunţat, joi, că fostul lider al PSD suferă de multiple hernii ale coloanei vertebrale, acestuia refuzându-i-se un control de specialitate într-un spital din afara penitenciarului. În ciuda problemelor medicale grave, avocata a mai spus că Liviu Dragnea continuă să facă demersuri pentru a fi scos la muncă.
UPDATE: Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a comunicat faptul că Liviu Dragnea beneficiază de aceleaşi drepturi şi se supune acelorlaşi reguli ca restul deţinuţilor, în condiţiile legii.
Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a dat publicităţii un mesaj în care arăta că fostului lider PSD i se refuză controlul medical, în contextul în care el suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale. De asemenea, lui Liviu Dragnea i s-ar fi luat pe nedrept posibilitatea de a munci după gratii.
„În legătură cu starea de sănătate a clientului meu, domnul Liviu Nicolae Dragnea, doresc să fac câteva precizări clarificatoare:
- Clientului meu i s-a agravat starea de sănătate în ultimele 3 luni, urmare a unor decizii injuste luate la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respective a Penitenciarului Rahova. Înţeleg să fac această declaraţie pentru a atrage atenţia publicului asupra unor consecinţe care pot deveni ireversibile.
- Afecţiunile clientului meu erau cunoscute publicului mult înaintea începerii executării pedepsei privative de libertate, fiind cunoscut că a fost luată în calcul o operaţie mai amplă, această ipoteze fiind subiectul multor ştiri din mass-media atunci.
- Domnul Liviu Dragnea are mai multe hernii la nivelul coloanei, o parte aflate în zona cervicală, o parte în zona lombară. La sosirea acestuia în penitenciar a prezentat la controlul medical atât documentele care atestă atât această condiţie medicală, cât şi altele, dar şi care este stadiul fiecăreia dintre ele”, a spus avocata Flavia Teodosiu.
Potrivit apărătorului, pe parcursul detenţiei, Liviu Dragnea a beneficiat de tratament cu medicamente antiinflamatoare pentru a ameliora durerile cauzate de herniile multiple, însă nicio măsură nu a fost luată pentru a preveni agravarea acestora.
„În urmă cu trei luni, înainte de convorbirea online privată care a fost făcută publică ulterior, domnul Dragnea a făcut o cerere către departamentul medical, cerere prin care solicita să fie programat la un consult la Spitalul de Ortopedie Foişor, deoarece durerile din zona lombară se agravaseră, coborau pe picior, acesta fiind un simptom care semnala agravarea acestui diagnostic. Acesta a menţionat clar în cerere că doreşte ca toate costurile care vor exista ca urmare a acestui consult şi a analizelor să fie suportate de către dânsul. Cererea domnului Dragnea a fost aprobată de către departamentul medical, programare a fost stabilită, hârtiile au fost trimise ulterior la conducerea unităţii de detenţie pentru a organiza transportul acestuia la consult. Domnul Dragnea însă, din păcate, nu a fost transportat la spital nici până astăzi, neprimind nicio explicaţie în acest sens”, a spus Flavia Teodosiu.
Interviul din penitenciar, o „convorbire online privată”
Avocata a precizat că interviul din penitenciar a fost făcut public în data de 25 iunie, iar programarea la spital pentru consult fusese programată pentru data de 30 iunie. Flavia Teodosiu s-a referit la interviul dat din penitenciar de Liviu Dragnea folosind sintagma „convorbire online privată”.
„În data de 25 iunie, după această convorbire online pe care acesta a avut-o şi care a fost făcută publică i s-a comunicat că nu va mai fi scos la muncă, fără însă a I se da o explicaţie în acest sens, situaţie care se menţine din păcate şi astăzi. Explicaţiile au venit după câteva zile când acestuia I s-a spus că penitenciarul s-a autosesizat cu privire la convorbirea online şi că a fost declanşată o anchetă care va stabili dacă acesta a încălcat regulamentul sau nu”, a spus avocata.
Flavia Teodosiu spune că Liviu Dragnea a fost anchetat disciplinar pentru încălcarea articolelor 81 lit. l), 82 lit. o) şi q) din Legea 284/2013 fiind adoptată o hotărâre a Comisiei de disciplină în acest sens, prin care a fost sancţionat disciplinar cu suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpăra bunuri pentru o perioadă de o lună.
„În paralel însă, (…) I s-a aplicat şi o măsură administrativă, respectiv cea a retragerii de la muncă, din păcate, însă, pentru o perioadă nedeterminată, aspect care din punctul meu de vedere este complet nelegal, hotărâre luată în temeiul deciziei 516500 din anul 2017 a ANP, act care nu are putere de lege, dar care adaugă la lege în mod nepermis şi care prevede că nu pot fi folosiţi la muncă deţinuţii care sunt sancţionaţi disciplinar. La ora actuală, sancţiunea stabilită de către Comisia de disciplină a fost a fost redusă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, respectiv de judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova, în urma plângerii pe care am promovat-o. A fost admisă în parte, s-a redus la jumătate această sancţiune, însă penitenciarul a înţeles să conteste la instanţă. (…) Penitenciarul a susţinut în contestaţie că domnul Dragnea şi-ar fi exprimat anumite opinii şi acesta ar fi fost motivul contestării. (…) Sunt două litigii pe rol, care nu sunt definitive, ceea ce înseamnă că nici sancţiunea nu este definitivă”, a mai spus Flavia Teodosiu.
Ce spune ANP: regulile sunt aplicate nediscriminatoriu
„Având în vedere dezbaterile publice care vizează aspecte din executarea pedepsei privative de libertate a unei persoane aflate în custodia Penitenciarului Bucureşti-Rahova, precizăm:
- Sistemul administraţiei penitenciare asigură, în conformitate cu prevederile legale şi în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, aplicarea regimului de detenţie şi a tratamentului recuperativ în mod unitar, nediscriminatoriu, pentru toate persoanele private de libertate.
- Persoanele condamnate beneficiază de asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri în mod gratuit sau contra cost, în condiţiile legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar, conduita terapeutică fiind stabilită de personalul medical propriu sau cel al unităţilor sanitare din afara sistemului penitenciar, după caz.
- Totodată, în considerarea aceleiaşi perspective de legalitate, dreptul la plimbarea zilnică şi cel de participare la activităţi de reintegrare socială se asigură în conformitate cu prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Subliniem că, prin activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate, desfăşurată la nivelul unităţii penitenciare, exercitarea drepturilor prevăzute de Lege pentru persoanele custodiate este permanent supusă supravegherii şi controlului legalităţii”, se arată într-un comunicat al ANP remis „Adevărul” după precizările făcute public de avocata lui Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare la Penitenciarul Rahova, după ce fostul lider al PSD a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Angajărilor Fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Dragnea a fost găsit vinovat de angajarea a două persoane la DGASPC Teleorman, care, în realitate, lucrau la organizaţia judeţeană a PSD.