Averea preşedintei CSM, Lia Savonea, verificată de Agenţia Naţională de Integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) face verificări privind averea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări formulate pe numele acesteia.

Potrivit publicaţiei Mainnews.ro, cercetările ANI au fost demarate ca urmare a unei sesizări formulate pe numele preşedintelui CSM în luna iunie.

Autorul sesizării ar fi transmis adrese mai multor instituţii din România şi europene, printre care Comisia de la Veneţia şi DNA. Cum procurorii anticorupţie nu mai investighează cauze cu magistraţi, plângerea a ajuns, cel mai probabil, la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. 

La cererea jurnaliştilor, ANI a transmis că nu poate face public cauzele aflate pe rol. „Vă aducem la cunoştinţă faptul că instituţia nu poate furniza date şi informaţii cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, „legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii”, a trasmis instituţia publicaţiei citate.

Savonea a urmărit restrângerea competenţelor ANI

Chiar înainte de a intra în atenţia ANI, după cum amintesc cei de la Mainnews.ro, Savonea a înaintat Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acel moment de Robert Cazanciuc, o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi completarea legii de funcţionare a ANI. Potrivit sursei citate, ar fi vorba despre propuneri prin care competenţele ANI ar fi restrânse.  Astfel, se propune limitarea evaluării pe ultimii trei ani anterior sesizării. În prezent, evaluarea poate fi făcută pe parcursul deţinerii funcţiei publice, precum şi în decursul a 3 ani după încetarea acesteia.

În condiţiile în care o persoana care poate deţine o funcţie o perioadă mai mare, a limita evaluarea pe ultimii 3 ani de la deschiderea lucrării este echivalent cu a înlătura răspunderea, spun specialiştii consultaţi de mainnews.ro.

Proiectul prevede ca verificarea să fie realizată în cel mult 45 de zile, cu posibilitate de prelungirea cu alte 45 dacă există motive întemeiate. Termenul este dat în contextul în care în instrumentarea unei lucrări inspectorul de integritate poate solicita documente de la alte instituţii, iar acestea au posibilitatea de a răspunde în 30 de zile. Totodată, după primirea documentelor solicitate, inspectorul poate solicita o expertiza extrajudiciară.

O altă modificare se referă la sensul diferenţelor semnificative între averea deţinută şi cea declarată. Propunerea este ca diferenţa să fie mai mare decât echivalentul a 20 de salarii medii brute pe economie, de la data începerii procedurii de evaluare, între modificările intervenite în avere pe durata exercitării demnităţilor şi funcţiilor publice şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă. Legea în vigoare prevede ca diferenţa semnificativă să fie mai mare de 10.000 euro sau echivalentul în lei.

Averea Liei Savonea

Lia Savonea, preşedintele CSM, a încasat anul trecut suma de 475.241 lei salariu de membru CSM plus diverse indemnizaţii. Doar indemnizaţia de detaşare, încasată în condiţiile în care locuieşte în comuna Chiajna, judeţul Ilfov, a fost de peste 120.000 de lei.

Venitul încasat de şefa Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă unul dintre cele mai mari venituri din magistratură, fiind echivalentul a aparoape 100.000 de euro.

Astfel, potrivit declaraţiei de avere, şefa CSM a încasat anul trecut 315.661 de lei (indemnizaţie), 20.472 de lei (recalculări), 124.175, 26 lei (indemnizaţie de detaşare), 12.107,42 lei (indemnizaţie de delegare), 1.212,21 lei (decont de transport) şi 1.514 de lei (drepturi salariale restante).

OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei stabileşte mai multe drepturi pentru magistraţii care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu: diurnă, cheltuieli de cazare sau transport. În cazul şefei CSM, care are domiciliul în Chiajna (Ilfov), ea încasează diurnă pentru că vine la muncă la Bucureşti.

Şefa CSM deţine împreună cu soţul său două case de locuit, în Chiajna şi Alba, două maşini, BMW şi Volkswagen, şi bijuterii în valoare de 14.000 de euro.

Aceştia mai deţin două terenuri agricole în Alba, dar şi patru terenuri intravilane, trei în judeţul Ilfov şi două în Alba.

Veniturile anuale ale soţului Liei Savonea se ridică la 12.000 de lei, ca avocat pentru asistenţă juridică şi reprezentare, dar a vândut în urmă cu un an şapte proprietăţi imobiliare pentru care a încasat peste 1,5 milioane de lei şi 270.000 de euro. De asemenea, acesta a vândut nu mai puţin de 6 imobile, cu terenuri aferente, şi un apartament, totalul obţinut din aceste tranzacţii fiind de aproximativ 625.000 de euro.

Soţii Savonea deţin mai multe conturi în lei, euro şi dolari, suma fiind aproximativ 180.000 de euro. Conturile bancare conţin 325.057 de euro, 8.278 de dolari şi 89.629 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite