Au început audierile în dosarul morţii lui Ioan Gyuri Pascu. Doi medici de pe ambulanţă, audiaţi de anchetatori
0
Anchetatorii au dat start audierilor în dosarul decesului lui Ioan Gyuri Pascu. Poliţiştii, care au deschis un dosar de moarte suspectă, dată fiind vârsta artistului, au ridicat documente de la Ambulanţa Bucureşti şi i-au luat la întrebări pe doi dintre medicii care au ajuns la caz în noaptea tragediei.
UPDATE Medicul de la Ambulanţă care a intervenit în primă fază, în urma apelului de la 3.23, a dat declaraţii la Parchet cu privire la modul în care a intervenit. Acesta a stat aproximativ o oră la Parchet.
Anchetatorii au reconstituit evenimentele din noaptea morţii lui Ioan Gyuri Pascu, fiind cercetat acum şi medicul de pe cea de-a doua ambulanţă care a ajuns la locuinţa artistului după echipajul SMURD. Deşi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a anuţat că în dimineaţa zilei de luni au fost făcute trei apeluri la 112 pentru a solicita intervenţia unui echipaj medical, Ambulanţa se apără şi spune că a primit doar două apeluri.
STS a anunţat vineri orele exacte la care soţia lui Ioan Gyuri Pascu a sunat la 112 pentru a cere intervenţia unui echipaj medical, specialiştii arătând că au fost făcute trei apeluri. Două dintre acestea au avut loc la diferenţă de 11 minute. „În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti, au fost identificate trei apeluri referitoare la evenimentul descris de dumneavoastră şi petrecut în data de 26 septembrie anul curent, la orele 3.23, 4.42 şi 4.53”, se arată într-un răspuns oficial al STS.
Conform sursei citate, persoana care a apelat 112 a anunţat la primul apel o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost transferată Dispeceratului de Urgenţă a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Ulterior însă, aceasta a revenit, precizând că, deşi a fost deja o ambulanţă la adresă, nu se ştie ce are pacientul.
„Apelanta a revenit precizând că, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanţă, nu ştie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către acelaşi dispecerat. La ultimul apel s-a anunţat că starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competenţă a ISU - SMURD către care a fost direcţionat”, au explicat reprezentanţii STS.
Medicii de pe Ambulaţă sunt „traşi de urechi”
Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă, a anunţat vineri că medicul de pe cea de-a doua ambulaţă este cercetat după ce au apărut inadverteţe între ce a declarat acesta şi informaţiile date de SMIURD. În acest caz, medicul de pe prima ambulanţă, cea care a ajuns la locuinţa lui Ioan Gyuri Pascu a primit o sancţiune administrativă şi s-a ales cu reducerea cu 10% din salariu timp de două luni.
O săptămână de la moartea lui Gyuri Pascu
Artistul Ioan Gyuri Pascu, în vârstă de 55 de ani, a murit săptămâna trecută din cauza unei ischemii miocardice acute. El se afla atunci în locuinţa fostei sale soţii, ea fiind cea care a sunat la 112.Decesul acestuia a dus la declanşarea mai multor anchete, una fiind cea a Ministerului Sănătăţii care a stabilit că primul medic ajuns la faţa locului ar fi tratat superficial cazul. Şi Serviciul de Ambulanţă a deschis o anchetă care îl viza pe primul medic, acesta fiind acuzat că i-a pus lui Gyuri Pascu diagnosticul de „atac de panică” şi i-a administrat doar un diazepam, fără a-i face şi o eletrocardiogramă.
De altfel, în urmă cu o săptămână, procurorii Parchetului Capitalei au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, având în vedere vârsta actorului, care avea doar 55 de ani. Surse medicale apropiate anchetei au arătat însă că nici echipajele SMURD care s-au deplasat la locuinţa actorului nu au fost foarte bine pregătite pentru intervenţie.
Astfel, deşi apelul a fost încadrat la urgenţă maximă, spre locuinţa lui Gyuri Pascu a plecat iniţial o ambulanţă SMURD fără medic. Abia ulterior a fost trimisă o a doua ambulanţă cu medic. Mai mult, încă de la declanşarea cercetărilor, anchetatorii au ridicat pentru anchetă defibrilatorul din autopseciala SMURD car se pare ca acesta era defect.
Anchetatorii au mers şi au ridicat mai multe documente atât de la Serviciul de Ambulanţă, cât şi de la SMURD.