Astra Asigurări, obligată de instanţă să plătească daunele în valoare de 360.000 de euro în cazul victimelor accidentului provocat de Şerban Huidu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astra Asigurări trebuie să plătească daunele pentru accidentul provocat de Huidu FOTO Arhivă Adevărul
Astra Asigurări trebuie să plătească daunele pentru accidentul provocat de Huidu FOTO Arhivă Adevărul

Firma de asigurări Asigurare-Reasigurare Astra este obligată de Judecătoria Braşov să plătească integral daunele civile de peste 360.000 de euro către familiile celor trei victime ale accidentului provocat de Şerban Huidu, compania având la dispoziţie zece zile pentru a ataca decizia instanţei.

Potrivit minutei Judecătoriei Braşov, instanţă care s-a pronunţat marţi în cazul despăgubirilor pe care şerban Huidu trebuie să le plătească familiilor victimelor accidentului, aceste daune în valoare totală de peste 360.000 de euro trebuie achitate de firma de asigurări Asigurare-Reasigurare Astra, unde Huidu avea contract de asigurare.

"Constată că pentru autoturismul Mercedes Benz condus de inculpatul Huidu Ştefan s-a încheiat contractul de asigurare obligatorie RCA cu asigurătorul SC Asigurare-Reasigurare Astra SA, valabil la data de 16.10.2011 (n.r. - data producerii accidentului rutier)", se precizează în minuta sentinţei.

Astfel, Judecătoria Braşov obligă firma de asigurări să plătească daunele de peste 360.000 de euro către fiica Magdei Drăghici, Ioana Câmpean, soţia lui Ştefan Lungu Balog şi fiul acestuia.

"Admite în parte acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă Ioana Câmpean şi obligă asigurătorul Astra SA la plata către aceasta a sumelor de 1.877,5 de lei cu titlu de daune materiale şi 120.000 de euro, în echivalent lei la cursul BNR din data plăţii, sumă reprezentând daune morale, respingând restul pretenţiilor formulate în cauză. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Elena Lungu Balog şi obligă asigurătorul Astra SA la plata către aceasta a sumelor de 5.500 lei, sumă ce se va actualiza în raport de rata inflaţiei până la data plăţii efective şi 5.000 euro, în echivalent lei la cursul BNR din data plăţii cu titlu de daune materiale şi 120.000 euro, sumă reprezentând daune morale. Admite în parte acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă Mircea Lungu Balog şi obligă asigurătorul Astra SA la plata către acesta a sumei de 120.000 euro, în echivalent lei la cursul BNR din data plăţii, reprezentând daune morale, respingând restul pretenţiilor civile formulate în cauză", se mai arată în minuta instanţei braşovene.

Pe lângă daunele morale către familiile victimelor, firma de asigurări este obligată şi la "plata cheltuielilor judiciare în cazul Elenei Balog Lungu şi Mircea Balog Lungu, urmând să se achite 2.500 lei pentru fiecare dintre părţile civile".

Potrivit judecătorului Anda Sânpetru, purtător de cuvânt al Judecătoriei Braşov, firma de asigurări nu a făcut încă recurs la această decizie, însă are la dispoziţie zece zile pentru atacarea deciziei instanţei.

Automobilul Mercedes condus de Şerban Huidu era asigurat pentru răspundere civilă auto (RCA) faţă de terţi la Astra şi, potrivit legislaţiei, limitele de despăgubire ale poliţei pentru pagube materiale se ridică la 750.000 euro, iar pentru vătămări corporale şi deces la 3,5 milioane euro.

Conform normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, pentru pagube materiale produse într-un accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire a fost stabilită pentru anul 2011 la un nivel de 750.000 euro, echivalent în lei.

Pentru anul acesta, limita de despăgubire pentru aceste riscuri a crescut la un milion de euro.

În cazul vătămărilor corporale şi decese, limita de despăgubire pentru 2011 a fost de 3,5 milioane de euro şi a crescut la 5 milioane de euro în 2012.

Potrivit articolului 50 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările, "despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri. În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel vehicul, cu excepţia conducatorului vehiculului respectiv. Se acordă despăgubiri şi în cazul în care persoanele care formulează pretenţii de despăgubiri sunt soţul (soţia) sau persoane care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului".

În 29 iunie, Şerban Huidu a fost condamnat de Judecătoria Braşov la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Familiile victimelor accidentului au făcut recurs la decizia judecătorilor, următorul termen fixat la Curtea de Apel Braşov fiind anul viitor, în 31 ianuarie.

La jumătatea lunii mai, şerban Huidu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma accidentului soldat cu trei morţi produs în octombrie 2011 zona localităţii Timişul de Sus din judeţul Braşov. În urma accidentului provocat de Huidu şi-au pierdut viaţa Ioan Garbiş Magda Drăghici şi Ştefan Lungu Balog, cei trei fiind colegi la o firmă din Braşov.

În 16 octombrie 2011, ei se îndreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. şerban Huidu circula dinspre Capitală spre Braşov, iar la ieşirea din localitatea Timişul de Suş într-o zonă în care sunt curbe, a intrat cu maşina pe contrasens şi a izbit autoturismul Dacia în care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de doi şi patru ani şi cu bona acestora.

Judecătoria Braşov a ajuns la concluzia că vina pentru producerea accidentului din 16 octombrie 2011 revine "în totalitate" fostei vedete TV Şerban Huidu, deoarece acesta nu a ajuns pe contrasens în urma unui derapaj, ci pentru că a pierdut din raza vizuală şoseaua, întorcându-se către copiii săi aflaţi pe bancheta din spate. Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului maşina condusă de Huidu rula cu 87 de kilometri la oră, în condiţiile în care limita de viteză era de 50 de kilometri la oră, şi a intrat total pe contrasens.

"Huidu putea preveni producerea accidentului dacă şi-ar fi păstrat banda de circulaţie. Starea de pericol s-a declanşat în momentul în care şerban Huidu a pătruns pe contrasens. Nu s-a putut stabili dacă putea sau nu să evite producerea accidentului", sunt concluziile expertizei tehnice ale cărei rezultate au fost transmise Parchetului în 23 martie.

Expertiza stabileşte că accidentul a avut loc pe sensul opus celui de pe care venea maşina condusă de Huidu, el fiind cel care a intrat pe contrasens în timp ce şoferul celeilalte maşini implicate în accident, un autoturism Dacia Logan, nu a avut nicio vină, circula corect şi nu a tăiat curba, maşina fostei vedetei TV apărându-i brusc în faţă.

Conform expertizei, maşina Dacia Logan rula cu 40 de kilometri la oră.

După accidentul rutier din octombrie 2011, Huidu a fost supus unei expertize medico- legale. Medicii legişti au comunicat ulterior Parchetului Judecătoriei Braşov concluziile expertizei în cazul lui Huidu, care a relevat faptul că acesta era apt să conducă.

În 24 octombrie 2011, printr-un mesaj postat pe blogul personal, şerban Huidu a anunţat că nu va mai prezenta emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" de la Prima TV şi că se retrage din viaţa publică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite