Aproape totul despre venirea Papei Francisc în România
0Pregătirile pentru vizita pe care Papa Francisc o face în România, între 31 mai şi 2 iunie, au intrat în linie dreaptă. Chiar şi meniul a fost pus la punct de cei care pregătesc sejurul Suveranului Pontif. Astfel, Papa Francisc va opta pentru un meniu mediteraneean – italienesc pe durata vizitei sale în România şi „nu va avea timp să savureze mâncarea românească”, au declarat pentru Mediafax surse din cadrul Bisericii Catolice din România.
Suveranul Pontif va avea un meniu simplu, dar foarte bogat în legume. Potrivit presei din Italia, Papa Francisc preferă să consume legume şi verdeţuri de sezon cu ulei de măsline. În general, la primul fel, Papa alternează orezul (risotto) cu paste „în alb”, iar la felul doi preferă carne albă sau peşte proaspăt, scria recent repubblica.it. La desert, Suveranul preferă fructele de sezon.
Potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice din România, pe parcursul celor două nopţi petrecute în România, Papa Francisc va fi cazat la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat şi Papa Ioan Paul al II-lea.
Unde poate fi văzut Suveranul Pontif
Sfântul Părinte urmează să ajungă la Bucureşti vineri, 31 mai, la ora 11.30. După primirea oficială de la aeroport, Papa va merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. Apoi, la 15.45, Papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei.
Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei şi a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea „Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.
Sfânta Liturghie la sanctuarul de la Şumuleu-Ciuc ocupă prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie a.c., din agenda călătoriei apostolice în România, urmând ca, în partea a doua a zilei, Papa să viziteze dieceza de Iaşi pentru o întâlnire cu tinerii şi familiile.
La ora 9.30, pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia, iar apoi cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice.
În jurul orei 17.00 ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. La 17.30 face o vizită la catedrala romano-catolică. În cursul serii, se întoarce cu avionul la Bucureşti.
Beatificarea episcopilor
Liturghia în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri se află în centrul agendei celei de-a treia şi ultimei zile a călătoriei apostolice în România.
Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. În jurul orei 17.00, papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Franciscc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.
Primit cu răceală de Sfântul Sinod ortodox al Bulgariei
Papa Francisc a ajuns, ieri, în Bulgaria şi a fost întâmpinat pe aeroportul din Sofia de premierul Boiko Borisov şi patru copii îmbrăcaţi în costume populare. Deşi Papa încearcă să elimine tensiunile dintre biserica catolică şi cea ortodoxă, Sfântul Sinod ortodox al Bulgariei îşi ţine departe preoţii, interzicându-le să participe la ceremonii religioase alături de şeful Bisericii Catolice.
„Vrem să subliniem că orice formă de serviciu liturgic sau rugăciune comună, precum şi portul de veşminte liturgice sunt inacceptabile pentru noi, pentru că acest lucru nu este permis de canoanele sfinte”, a anunţat Sfântul Sinod ortodox de la Sofia.