Aplicaţia FluBot, menită să fure date bancare din telefoane, a fost dezafectată în urma unei operaţiuni internaţionale a autorităţilor din 11 ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În contextul atacurilor cibernetice ce au vizat şi utilizatori ai terminalelor mobile din ţara noastră, prin intermediul unor mesaje SMS trimise cu scopul de a extrage de la potenţialele victime date personale, financiare şi de autentificare, Poliţia Română s-a alăturat unei operaţiuni internaţionale care a implicat autorităţi din 11 ţări, care a dus la dezafectarea aplicaţiei maliţioase FluBot.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis de Poliţia Română, în urma unei investigaţii complexe, care a implicat autorităţi de aplicare a legii din Australia, Belgia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Spania, Suedia, Elveţia, Ţările de Jos şi Statele Unite ale Americii, cu coordonarea activităţii internaţionale desfăşurate de Europol - EC3, infrastructura informatică a aplicaţiei maliţioase FluBot a fost întreruptă cu succes, la începutul lunii mai, de către poliţia olandeză, făcând această familie de malware inactivă. 

Autorităţile române au pus la dispoziţie datele existente în investigaţia proprie şi a făcut parte din postul de comandă organizat în cadrul activităţii, iar, la nivel naţional, activităţile de cercetare penală continuă în cadrul unui dosar penal instrumentat de către D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală.

Reamintim că în luna ianuarie 2022, cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje SMS, parte din campania globală de răspândire a ameninţării informatice Flubot.

Şi dacă în luna decembrie, victimele vizate proveneau din Australia (40%), Germania (32%) şi Polonia (8,6%), în ianuarie hackerii s-au concentrat mai ales pe victime din România (72%).

În luna aprilie în România a fost sesizată o altă campanie Flubot (care folosea aceleaşi tehnici de smishing), menită să fure date bancare de pe telefoane, pe Android, sau să direcţioneze victimele către diverse escrocherii, pe iOS. Ţara noastră era atunci a doua cea mai ţintită ţară din lume de troianul bancar. De această dată, mesajele infectate ţinteau mai uniform utilizatorii de Android şi iPhone, însă cei care foloseau Android erau ţinta principală pentru că puteau aduce câştiguri mai mari atacatorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite