ANI avertizează asupra proiectelor din Senat privind incompatibilitatea aleşilor: E o mare vulnerabilitate pentru sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Preşedintele ANI, Bogdan Stan, a declarat, luni, pentru News.ro, că proiectele de lege discutate în Senat care ar permite aleşilor incompatibili să ocupe funcţii de demnitate publică în continuare reprezintă "o mare vulnerabilitate" pentru sistem şi ar "dilua" actuala lege, făcând apel la respingerea lor.

Bogdan Stan face referire la proiectul iniţiat de Marian Vasiliev (UNPR) şi susţinut puternic de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, prin care persoanele găsite în stare de incompatibilitate nu vor mai putea ocupa timp de 3 ani "aceeaşi" funcţie, permiţând astfel ca un primar găsit incompatibil, de exemplu, să candideze într-o funcţie de consilier local. Un proiect asemănător a fost depus de social-democratul Ciprian Nica, şi acesta aflându-se în dezbaterea Senatului.

"Sunt două proiecte de modificare a articolului 25 din Legea 176. Ambele se află în Parlament în prezent şi noi ne-am exprimat în repetate rânduri punctul de vedere, evident negativ, referitor la aceste modificări. Sunt nişte modificări care nu trebuie operate în lege. Dacă ar trece modificările în forma în care au fost propuse de Parlament, vorbim despre o diluare a cadrului legal existent", a declarat Bogdan Stan pentru News.ro.

Şeful ANI a explicat că cele două legi vor afecta funcţionarea Agenţiei şi vor permite aleşilor incompatbili "să se rotească în funcţii", eludând astfel sancţiunile.

"Este o situaţie anormală şi sperăm că aceste proiecte de lege nu vor trece în forma în care au fost gândite", a adăugat Bogdan Stan.

Preşedintele ANI spune că a găsit "o oarecare deschidere" în rândul aleşilor ca aceste proiecte să fie respinse, însă până acum nu a fost luată nicio decizie.

"Argumente legale pentru această modificare nu prea sunt. Având în vedere că aceste propuneri legislative nu au fost respinse până acum ne face să ne gândim la ce e mai rău. Ar constitui o mare vulnerabilitate pentru sistemul actual", spune acesta.

Bogdan Stan a precizat că au avut loc discuţii pe această temă inclusiv cu Guvernul şi Ministerul Justiţiei, care au transmis un punct de vedere negativ propunerilor.

Legea iniţiată de Marian Vasiliev (UNPR) se află pe ordinea de zi a plenului Senatului, fiind posibil ca aceasta să fie discutată chiar marţi, după ce Camera Deputaţilor a respins proiectul. Comisia juridică a Senatului a dat raport negativ legii. A doua propunere, iniţiată de Ciprian Nica (PSD), se află în dezbaterea Comisiei juridice din Senat, după ce a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Aceasta se află în dezbatere parlamentară din octombrie 2010.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite