Analiză BBC: impactul venirii românilor şi a bulgarilor în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii se tem ca de la 1 ianuarie românii să nu le invadeze ţara FOTO Adevărul
Britanicii se tem ca de la 1 ianuarie românii să nu le invadeze ţara FOTO Adevărul

Marea Britanie şi alte opt ţări din Uniunea Europeană vor ridica restricţiile de pe piaţa muncii pentru bulgari şi români începând cu data de 1 ianuarie. BBC a dorit să afle cum se vede acest moment din Bulgaria şi România.

După ce polonezii au venit în număr foarte mare în Regatul Unit în 2004, după mărirea Uniunii Europene, britanicii, unii dintre ei, se tem de acelaşi lucru acum că românii şi bulgarii vor avea aceleaşi drepturi pe piaţa muncii.

Doi jurnalişti din Bulgaria şi România au vorbit pentru BBC despre acest lucru.

Carmen Valică de la Radio România Actualităţi a comentat această situaţie din România.

”Mulţi români au fost supăraţi de atitudinea britanicilor, dar campaniile contra acestei mişcări au avut o doză de umor. Ultimele sondaje arată că românii s-ar duce mai degrabă în Germania, dintre ţările unde se vor ridica restricţiile. Probabil că noi considerăm economia germană cea mai stabilă”, explică Valică.

Ea menţionează că românii nu mai preferă Italia şi Spania, afectate de criză, dar care au fost preferate în trecut. Marea Britanie e a doua ţară în preferinţele conaţionalilor noştri.

”Impresia generală e că cei care au vrut să plece au făcut-o deja. Barierele nu au oprit niciodată oamenii calificaţi să călătorească în străinătate şi să-şi caute de muncă”, menţionează jurnalista din România.

Exodul creierelor este o problemă pentru România. 14.000 de doctori şi 50.000 de asistente au plecat din ţară din 2007, când România a devenit membră UE. 3.000 de doctori lucrează în Franţa acum.

”Cea mai ostilă atitudine au avut-o Olanda şi Marea Britanie. Campaniile au părut injuste şi au fost considerate în România drept populism - un mod de a câştiga suportul public pentru câţiva politicieni”, menţioneză Valică.

Cum influenţează imigranţii români politica internă a Marii Britanii şi de ce David Cameron merge pe sârmă

Păzea, mai sunt şase zile: vin românii! Faţa urâtă a Marii Britanii, imigranţii români şi mitul instalatorului polonez

Cum se vede din Bulgaria

Lora Fileva este jurnalistă la cotidianul online Dnevik.bg şi a scris despre protestele din Bulgaria, justiţie şi infracţionalitate.

Ea menţionează că bulgarii ştiu de campaniile făcute de publicaţii ca  ”The Daily Mail” sau ”The Daily Express”, care transmiteau românilor şi bulgarilor să nu vină în Marea Britanie pentru că e frig, e rece şi nu au unde munci. Spre deosebire de România, punctează Fileva, nu au existat contracampanii.

”A fost un an foarte dificil în Bulgaria, cu proteste antiguvernamentale luni de zile şi confruntări cu poliţia. Dar umorul bulgăresc şi-a spus cuvântul şi mulţi oameni consideră că singura scăpare sunt terminalele 1 şi 2 de pe aeroportul din Sofia”, spune Fileva.

”De la căderea comunismului 2,5 milioane de bulgari au părăsit ţara. Unele studii arată că 50.000 sunt în Marea Britanie, dar unii estimează că numărul este dublu”, mai punctează jurnalista din Bulgaria. Ea menţionează că Marea Britanie este pe locul 4 în clasamentul ţărilor preferate de bulgari, după Franţa, Austria şi Germania. 

La vânătoare de imigranţi în Sofia - valul de sirieni din Europa de Est trezeşte sentimente naţionaliste

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite