Cum influenţează imigranţii români politica internă a Marii Britanii şi de ce David Cameron merge pe sârmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restricţiile pe piaţa muncii impuse de mai multe ţări din UE odată cu aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană vor expira pe 1 ianuarie. Problema este deosebit de controversată în Marea Britanie.

Fluxul de imigranti dinspre Uniunea Europeană spre Regatul Unit s-a dublat începând cu sfârşitul anilor '90. Îngrijorarea populaţiei, alimentată de politicienii britanici, provine din faptul că, în 2004, atunci când Uniunea Europeană şi-a întors faţa către Est, Marea Britanie a fost opţiunea numărul 1 pentru imigranţi. Iar un nou val de imigranţi ar putea să pună presiune pe economie.

Această problemă ridică mize politice uriaşe pentru premierul David Cameron, in special din cauza faptului că UKIP, partidul euroscepticilor, şi-a cam retras sprijinul politic pentru Conservatori, în perspectiva alegerilor generale din 2015.

Conform unui sondaj efectuat de Ipsos Mori la care au participat 980 de intervievaţi, 39% din respondenţi au afirmat că starea economiei este principala problemă pentru britanici, iar 37% consideră că situaţia imigranţilor este preocuparea numărul 1. Cei care sunt îngrijoraţi de afluxul imigranţilor sunt conservatorii de 55 de ani şi care locuiesc în Sudul Angliei.

Germania, Austria, Olanda şi Finlanda au cerut la rândul lor Comisiei Europene să adopte măsuri pentru a evita situaţiile în care imigranţii care se deplasează în Uniunea Europeană o fac doar ca să ceară în ţara unde se stabilesc ajutoare sociale în loc să îşi caute de muncă.

Britanicii intenţionează să adopte măsuri şi mai dure. Conservatorii lui David Cameron au iniţiat în Parlament o legislaţie prin care se încearcă blocarea ajutoarelor de şomaj pentru primele trei luni pe care imigranţii din Uniunea Europeană le petrec în Marea Britanie. Alte măsuri includ deportarea celor care trăiesc pe străzi şi interzicerea acestora de a se mai întoarce în Regat timp de un an.

"Sigur, exista dreptul de a munci şi de a primi un loc de muncă în orice ţară europeană, dar nu ar trebui să existe dreptul doar de a merge undeva şi a cere drepturi, fără nicio obligaţie", a spus Cameron. Această legislaţie va intra în vigoare odată cu 1 ianuarie. David Cameron vrea sa le restricţioneze imigranţilor ilegali accesul la conturi bancare şi să-i oblige să plătească pentru serviciile publice. Nu contează că în această categorie intră şi refugiaţii şi cei care sunt victime ale traficului de persoane. Această lege a atras reacţii virulente din partea ONU, întrucât, în situaţia de faţă, îi afectează direct pe sirieni şi pe egipteni.

David Cameron merge pe sârmă. Măsurile puse în practică de Guvern odată cu începutul acestui an pentru a descuraja imigrarea ilegală au fost întâmpinate de public cu dispreţ şi au fost întrerupte. Vince Cable, Secretarul pentru Afaceri al Marii Britanii, membru în Partidul Democrat-Liberal şi partener la guvernare al Conservatorilor, a spus că parlamentarii lui Cameron creeaza o panică nefondată. Cable a făcut o comparaţie între situaţia de astăzi şi retorica folosită în 1968 de Enoch Powell, fostul Secretar al Apărării, care a fost înlăturat din funcţie pe motive rasiste.

David Cameron a spus săptămâna tecută că Marea Britanie ar putea să îşi folosească de-acum încolo dreptul de veto în privinţa acceptării altor state în Uniunea Europeană doar dacă vor fi de-acord să adopte măsuri pentru a restricţiona dreptul la libera circulaţie în Uniune. Premierul a fost luat în colimator de Laszlo Andor, comisarul european responsabil pentru piaţa forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune. "Este o reacţie nefericită iar Marea Britanie se arată ca cea mai ciufută ţară din Uniunea Europeană!"

Poziţia Comisiei Europene a fost următoarea: nu există nicio dovadă că imigranţii din Uniunea Europeană preferă anumite state din Uniune doar pentru a cere ajutoare sociale. Ba din contră, studiile relevă că majoritatea europenilor din Uniune imigrează pentru a munci şi, de regulă, dau mai mulţi bani pe taxe şi asigurări sociale decât drepturile pe care le primesc.

Lech Walesa, câştigător al Premiului Nobel şi una dintre figurile care au contribuit decisiv la înlăturarea comunismului, l-a criticat în termeni duri pe David Cameron, într-un interviu acordat pentru o televiziune poloneză. "Polonezii au ieşit din comunism şi Marea Britanie a profitat de acest lucru. Cameron ar trebui să nu uite acest lucru şi să se apuce de matematică. Ar trebui să îşi dea seama că pe polonezi i-a costat 70% din economia lor. Ar trebui să vadă aceste lucruri şi atunci va înţelege că Europa şi ţări ca Marea Britanie, se poartă din nou iraţional şi îşi văd de interese doar pe termen scurt!"

Pe de altă parte, britanicii sunt pe drumul de a avea cea mai puternică economie din Europa, unul dintre factorii care vor contribui la acest lucru fiind imigrarea! Până în 2018, Marea Britanie va depăşi Franţa iar până în 2030 va întrece Germania! Forţa de muncă tânără şi faptul că nu aparţine zonei euro înseamnă că britanicii sunt mult mai puţin expuşi la problemele vecinilor săi, conform unui studiu efectuat de Centrul pentru Cercetare in Economie şi Afaceri. "Demografia pozitivă şi valul continuu de imigranţi, expunerea mai mică la problemele zonei euro combinată cu taxele mai mici pentru a încuraja creşterea economică" sunt factorii care influenţează în bine situaţia din Marea Britanie, se arată în raport.

Despre Marea Britanie şi aşa-numita ”invazie româno-bulgară”:

Cine a vrut să vină în Anglia a făcut o deja. Nu a mai aşteptat 2014. Din simplul motiv că legislaţia e încă destul de permisivă, nu e atât de complicată ca în Franţa, de exemplu. Românii fie şi-au făcut PFA, fie sunt studenţi şi au obţinut un yellow card (permisul ce îţi dă voie să lucrezi cu jumătate de normă), fie s-au înscris la diverse colegii/cursuri pentru a-l obţine, fie s-a ocupat patronul de acte. Dar guvernanţii englezi parcă acum au auzit prima oară de români. Parcă până acum companiile lor nu au selectat forţă de muncă din România, universităţile lor nu iau bani de la români, seviciile lor sociale nu dau ajutoare de locuinţă sau alocaţii românilor care stau aici, unii de ani de zile, domniile lor nu au dat nas în nas cu români la hoteluri, restaurante etc.  

Mai puteţi citi pe această temă:

VIDEO Televiziunea britanică ITV, pe urmele sătenilor din Racşa - satul „părăsit“ de o întreagă generaţie, plecată la muncă în Anglia
Este o experienţă foarte ciudată să călătoreşti în nord-vestul Transilvaniei şi să încerci să nu uiţi faptul că nu eşti în Marea Britanie, din moment ce aproape toate maşinile pe care le vezi au plăcuţe de înmatriculare englezeşti, iar oamenii îţi povestesc unde au locuit, anunţă televiziunea britanică ITV, într-un reportaj inedit despre românii care lucrează în Regat.

------

Poveştile elevilor români acceptaţi la universităţile din Marea Britanie
Mii de elevi iau calea străinătăţii şi se înscriu la universităţi străine, unii se întorc, alţii vor un trai mai bun peste hotare. Unsprezece studenţi români admişi la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University College London, Exeter University sau Lancaster University au fost felicitaţi personal de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la începutul lunii, înainte să plece la studii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite