Amenzi uriaşe pentru cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile celor care parchează
pe locurile destinate persoanelor cu handicap vor putea fi  ridicate
Maşinile celor care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap vor putea fi  ridicate

Au intrat în vigoare noile modificări la Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care aduc sancţiuni cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei, precum şi ridicarea mijlocului de transport, pentru şoferii care parchează pe locurile rezervate celor cu handicap.

„Nu parcaţi pe locurile de parcare rezervate pentru persoane cu dizabilităţi – au nevoie de ele! Începând de astăzi, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu dizabilităţi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, a transmis Poliţia Română pe Facebook.

Legea nr. 145/2020, ale cărei prevederi se aplică de la data de 25 iulie, stipulează că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilităţi riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei, precum şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Până acum, Legea prevedea că o astfel de faptă se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei şi cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător, ceea ce înseamnă că amenda minimă s-a dublat, iar cea maximă a crescut de 5 ori.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor celor care ocupă un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap se fac de către agenţii de circulaţie sau de către personalul de control cu atribuţii în acest sens, potrivit Legii. Mai mult decât atât, persoanele cu dizabilităţi vor putea alege între gratuitatea pe transportul public şi decontarea carburantului pentru maşina proprie, respectând nişte limite anuale pentru decontare, de 1.500 de lei, respectiv 750 de lei, în funcţie de gradul de handicap. Autovehiculele care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimaţie beneficiază de parcare gratuită. Persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora pot beneficia de carduri-legitimaţie pentru locurile de parcare gratuită, documentele fiind eliberate de autorităţile administraţiei publice locale.

„Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic. Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic”, prevede actul normativ.

Ce obligaţii vor avea angajatorii faţă de salariaţii cu dizabilităţi

Tot începând de sâmbătă, anagajatorii care au salariaţi cu handicap vor avea noi obligaţii faţă de aceştia, printre altele, de a le asigura acces la locuri de parcare speciale sau program de lucru adaptat. Nerespectarea acestor prevederi poate fi sancţionată cu amendă de până la 50.000 de lei. Prin urmare, în conformitate cu noile prevederi, programul de lucru şi sarcinile de muncă vor trebui să fie adaptate de angajatori în funcţie de ce pot să facă efectiv salariaţii care au handicapuri. 

Angajatorii vor trebui să asigure, pentru persoanele cu handicap, acces la locuri de muncă modificate la potenţialul funcţional al acestora şi la capacitatea lor de adaptare. Totodată, salariaţilor cu handicap li se va asigura accesibilizarea locurilor de muncă şi li se vor adapta sarcinile în funcţie de potenţialul lor funcţional. Aceste prevederi sunt complet noi. Programul de lucru va trebui să fie modificat sau adaptat tot în funcţie de potenţialul funcţional al persoanelor cu handicap. Angajatorii care nu iau măsuri pentru a face adaptări rezonabile la locul de muncă vor risca sancţiuni mai dure: o amendă de la 10.000 la 25.000 de lei. Până în prezent, amenzile pentru această abatere erau între 6.000 şi 12.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite