Alexandru Arşinel, audiat la DIICOT. Actorul a fost citat ca martor în dosarul medicului Mihai Lucan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Arşinel este audiat de procurorii DIICOT, joi dimineaţă, în dosarul medicului Mihai Lucan. Actorul a fost acuzat că ar fi beneficiat de tratament preferenţial din partea profesorului Lucan, în 2013, când a fost supus unui transplant renal, la câteva zile după ce a fost trecut pe lista de aşteptare a bolnavilor.

Alexandru Arşinel este audiat în calitate de martor în dosarul medicului Mihai Lucan, acuzat de delapidarea cu 1 milion de euro a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR). Actorul dă detalii cu privire la transplantul făcut de Lucan în anul 2013.

Cu o zi în urmă, la DIICOT a fost audiat primarul Clujului, Emil Boc.

Arşinel îl apără pe medicul Lucan

În plin scandal cu privire la dosarul deschis pe numele cunoscutului medic urolog, actorul i-a luat apărarea lui Lucan. Arşinel a afirmat că nu crede că acuzaţiile care i-au fost aduse lui Lucan pot fi adevărate.

Numele lui Alexandru Arşinel a apărut într-un dosar, după plângerea depusă de Emanuel Ungureanu, deputatul USR care a reclamat faptul că actorul ar fi beneficiat de tratament preferenţial din partea lui Lucan. Dosarul a fost clasat în 2015.

Recent procurorii au început urmărirea penală in rem pentru tentativă la infracţiunea de omor, după ce medicul Mihai Lucan a fost acuzat de mai mulţi colegi că ar fi tăiat intenţionat artera renală a unui pacient. „Nu pot să cred că sunt adevărate aceste acuzaţii de tentativă de omor. Să acuzi un om că încearcă să-şi saboteze un coleg prin tentativă de omor este ceva oribil. Se pot întâmpla accidente, dar să le pui sub imperiul unei rele voinţe, nu se poate aşa ceva. Nu pot să cred că un om care s-a luptat o viaţă întreagă să salveze oameni poate face un astfel de gest. În ceea ce priveşte banii găsiţi la domnul doctor, nu comentez”, a declarat actorul Alexandru Arşinel, potrivit Mediafax.

Cunoscutul urolog este cercetat şi într-un alt dosar, sub control judiciar, pentru delapidare în cazul Institutului Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

De ce a respins Tribunalul arestarea lui Mihai Lucan

Tribunalul Bucureşti a motivat, zilele trecute, respingerea cererii DIICOT cu privire la arestarea preventivă a urologului clujean Mihai Lucan, acuzat de delapidarea cu 1 milion de euro a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR). Medicul, fiul său - Ciprian Lucan - şi un fost manager al Institutului, Dan Fofiu-Sânpetreanu, au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile. Curtea de Apel Bucureşti va judeca vineri, recursul depus de DIICOT, care insistă ca inculpaţii să fie cercetaţi în arest preventiv. 

Motivarea Tribunalului

În motivarea deciziei luate de judecătoarea Monica-Claudia Cipariu se arată că solicitarea DIICOT de arestare preventivă este neîntemeiată. Judecătoarea a analizat, pentru început, cele trei modalităţi prin care Lucan ar fi delapidat Institutul conform DIICOT. 

În ceea ce priveşte acuzaţia de folosire a resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul ICUTR, pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul pacienţilor clinicii aparţinând familiei Lucan, judecătoarea reţine că „aceasta se verifică integral”. Practic, DIICOT susţine că pacienţilor Lukmed li s-au făcut analize pe banii Institutului, deşi aceştia au plătit la clinica privată. 

Cum a încercat Lucan să blocheze ancheta

Judecătoarea mai arată că „dacă în referat, procurorul de caz a alocat un număr de 8 (opt) pagini pentru a descrie cele trei modalităţi de comitere a infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în acelaşi referat sunt ocupate mai multe pagini cu redarea unor convorbiri telefonice sau comunicări de tip SMS, în ideea de a se proba că inculpatul Mihai Lucan „încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii de delapidare sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament”.

Analizând conţinutul acestora, judecătorul de drepturi şi libertăţi a reţinut că „este dovedită intenţia inculpatului de a-şi procura sprijin în obţinerea de date şi informaţii care să-i profite sub orice formă în ancheta penală în curs, sens în care a contactat mai multe persoane din cercul de cunoscuţi având un statul social, economic, profesional ori politic foarte ridicat, persoane cu conexiuni la vârful societăţii româneşti”.

Concluzia judecătoarei de caz este privarea medicului Mihai Lucan „nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, iar o măsură preventivă mai blândă (controlul judiciar) ar fi eficientă şi oportună.”

Pe aceeaşi temă:

 

EXCLUSIV Cum l-a ajutat Emil Boc pe medicul Mihai Lucan să câştige 1 milion de euro din închirierea clinicii private

 

Cum a ajuns Victor Socaciu să primească doi rinichi „dintr-un foc“ la spitalul condus de Mihai Lucan. „Cazul este mai flagrant decât cel al lui Arşinel“

   

Cazul cutremurător al Adinei, tânăra care a murit fiindcă a fost refuzată cu cinism de Mihai Lucan: „Din păcate, a dat peste un Mengele al medicilor din România“

 

Cine l-a făcut intangibil pe Dumnezeul Lucan timp de 14 ani

 

Cine este omul care a declanşat uriaşul scandal de corupţie al medicului Lucan. „Colaborarea dintre noi s-a întrerupt când am aflat că face trafic de organe”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite