Alexandra Lăncrănjan, procurorul DNA care instrumentează dosarul Tel Drum, cercetată de Inspecţia Judiciară
0
Inspecţia Judiciară o cercetează disciplinar pe Alexandra Lăncrănjan, procurorul DNA care instrumentează de doi ani dosarul Liviu Dragnea – Tel Drum, pentru presupuse abateri săvârşite cu ocazia publicării de către asociaţia din care face parte a unui comunicat de presă legat de dosarul tragediei din Caracal.
„Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de:
1. doamna procuror Diaconu Antonia din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti
2. domnul procuror Iordache Cosmin Adrian din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura centrală
3. doamna procuror Lăncrănjan Carmen Alexandra din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura centrală, toţi sub aspectul comiterii abaterii disciplinare prevăzută de art.99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare (...) Inspectorii judiciari au reţinut că domnul procuror Popescu Ovidiu Cristian şi domnul prim procuror Zăvoianu Cătălin Alexandru, ambii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal au gestionat în exercitarea atribuţiilor de serviciu date dintru-un dosar penal în curs de efectuare a urmăririi penale, respectiv activităţi desfăşurate nu numai de reprezentanţii Ministerului Public ci şi de alte autorităţi/instituţii ale statului ce au fost furnizate şi preluate în cadrul comunicatelor postate de AMASP şi procurorii Antonia Diaconu şi Alexandra Carmen Lăncrănjan.
În cuprinsul comunicărilor publice au fost identificate atât informaţii inexacte cât şi date confidenţiale: a) informaţii inexacte -aşa zisul anunţ al Poliţiei cu privire la lipsa de personal; -găsirea unui corp carbonizat cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare din 26.07.2019 la domiciliul numitului D.Ghe.;
-tehnica deficitară a D.O.S. „aceeaşi ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii trei ani”. b) informaţii confidenţiale -împrejurarea emiterii ordonanţei provizorii de interceptare şi localizare pentru două numere de telefon; -solicitarea şi emiterea unor mandate de percheziţie pentru trei locaţii; -vizionarea unor imagini ale unor camere de supraveghere private; -punerea în executare şi rezultatul celor trei percheziţii; -identificarea unui autoturism şi proprietarul acestuia; -efectuarea de verificări în zona de domiciliu al proprietarului autoturismului; -solicitarea şi obţinerea altor mandate de percheziţie domiciliară”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.
Inspecţia Judiciară a cercetat-o şi pentru că l-a contrazis pe Tudorel Toader pe Facebook
Anul trecut Inspecţia Judiciară s-a autosesizat din oficiu faţă de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, după ce aceasta a schimbat replici pe Facebook cu ministrul Justiţiei de la acea dată, Tudorel Toader, fără însă a-l nominaliza în mod direct, pe tema incriminării abuzului în serviciu din Germania.
Toader scrisese pe pagina sa de Facebook că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni. În replică, Alexandra Lăncrănjan a scris că în Germania sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu. magistratul a spus că „un specialist al drepturlui” ar fi trebuit să citească ”până la capăt” Codul Penal german şi să argumenteze ”fără a denatura realitatea juridică”.