Alexander Adamescu a angajat, fără folos, un aristocrat, fost şef al MI6, ca să blocheze extrădarea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Scarlett , fost şef al serviciului de informaţii externe al Marii Britanii (MI6), a folosit foşti spioni pentru a aduna informaţii ”sensibile” din cadrul guvernului de la Bucureşti, pentru a-l ajuta pe mogulul media Alexander Adamescu, acuzat de corupţie, potrivit unor documente consultate de „The Observer“.

Confrom publicaţiei, firma privată de intelligence aparţinând lui John Scarlett, SC Strategy (SCS), pe care o deţine împreună cu lodrul Carlile, dezvăluie într-un raport realizat pentru avocaţii omului de afaceri că a obţinut informaţii pe teme sensibile, inclusiv negocieri diplomatice şi despre activităţile procurorilor anti-corupţie, de la o serie de ”surse confidenţiale” bine plasate în România. John Scarlett a condus serviciul extern de informatii MI6 între 2004 şi 2009.

„The Guardian“  notează că raportul din 2016 sugerează că angajaţii SCS s-au bucurat de un grad de acces remarcabil la Bucureşti şi la surse plătite care aveau „cunoştinţe directe şi complexe”  despre „aparatul politic, de securitate şi de informaţii al României”.

Bogdan Alexander Adamescu

O singură sursă este descrisă ca un "ofiţer foarte înalt" din Administraţia  prezidenţială . Alexander Adamescu (foto) aşteaptă extrădarea în România din Regatul Unit, după ce procurorii români l-au acuzat de luare de mită şi de spălare de bani. Omul de afaceri a negat acuzaţiile. Avocaţii lui Adamescu au depus raportul de 36 de pagini drept dovezi în procesul de extrădare care au avut loc la Londra în 2017. 

Scris de Carlile, fost expert independent pe problem de legislaţie privind terorismul, raportul a susţinut acuzaţiile lui Adamescu că ancheta din România este motivată politic.

Carlile a declarat pentru publicaţia britanică că SCS a recurs integral la mijloace  legale pentru a obţine informaţii, respingând categoric orice aluzie că atât el, cât şi partenerul său de afaceri, Scarlett, ar fi apelat la contactele făcute în timp ce lucrau în serviciile secrete din cadrul guvernului britanic sau că SCS s-ar fi implicat în vreo formă de spionaj în România, menită să submineze instituţii ale statului.

Cu toate acestea, judecătorul din cazul de extrădare al lui Adamescu a refuzat să admită raportul lui Scarlett şi Carlile drept probă, ridicând semne de întrebare în ceea ce priveşte absenţa informaţiilor cu privire la identitatea "agenţilor români anonimi, dar de încredere"  indicaţi de SCS şi a circumstanţelor în care angajaţii  SCS - indicaţi de curte drept "ofiţeri de informaţii în retragere" – au adunat informaţiile. 

Raportul ilustrează modul în care cazurile anti-corupţie la nivel înalt din România - o problemă politică majoră în statul membru UE - au generat oportunităţi de afaceri pentru investigatori privaţi şi consultanţi externi. Potrivit mass-media din România, compania de familie a lui Adamescu a tatonat anterior angajarea controversatei companii israeliene de informaţii private Black Cube şi l-a avut consultant pe fostul director al FBI, Louis Freeh, mai scrie „The Guardian“.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite