Air Schengen: Cum vor fi verificați la aeroport copiii cetățenilor români

0
Publicat:

Copiii vor putea trece la graniță pe baza declarației părintelui neînsoțitor, iar adolescenții de cel puțin 16 ani vor putea călători singuri în anumite condiții, din 31 martie, dată la care România intră în Air Schengen. 

Majoritatea aeroporturilor corespund cerințelor pentru Schengen FOTO Shutterstock
Majoritatea aeroporturilor corespund cerințelor pentru Schengen FOTO Shutterstock

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră au pus la punct procedurile conform cărora vor fi verificați la frontieră copiii de la 31 martie odată cu intrarea României în Air Schengen.

Astfel, minorii vor putea merge în Schengen fără probleme dacă sunt cu ambii părinți sau pe baza unei declarații oficiale dacă sunt numai cu un părinte. Declarațiile „trebuie să fie autentificate în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999”, se arată în document.

Adolescenții peste 16 ani pot călători neînsoțiți

Apoi, cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea călători neînsoțiți cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, tot pe baza unor declarații notariale. În plus, acest acord al părinților nu este necesar pentru cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani și care au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație.

În fine, din august 2023, adolescenții români care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, pentru a merge în vizită la rude, pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol.

Aceste schimbări în reglementare vin după ce inițial proiectul MAI prevedea că minorii ar urma să fie verificați printr-o procedură specială în spații dedicate. Ulterior, MAI a regândit sistemul pentru ca acesta să fie mai „prietenos” cu pasagerii. „Reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți, se prezintă în spațiile special amenajate în incinta aeroporturilor și porturilor, cu cel mult 12 ore dar nu mai puțin de o oră înainte de îmbarcare, în vederea acordării de către polițiștii de frontieră a autorizației care atestă îndeplinirea condițiilor prevăzute la art.30 (de trecere a frontierei - n.red.)”, se arăta în proiectul inițial al Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei. Concret, oamenii ar fi trebuit să mergă în respectivele spații special amenajate în aeroporturi și porturi pentru a obține autorizația de călătorie pentru minor. Mai mult decât atât, polițiștii ar fi verificat și dacă însoțitorii respectă normele legii cu privire la libera circulație a cetățenilor români în străinătate, iar Asociația Aeroporturilor a transmis că o asemenea procedură ar îngreuna fluxul de pasageri și a propus să se respecte aceleași reguli ca la un zbor intern, în cazul copiilor.

Nu există o astfel de procedură în Schengen

„Nici măcar o țară Schengen nu mai are astfel de proceduri. Concret, se formau două cozi, una la Poliția de Frontieră, alta la Check-in. Practic, fluxul de pasageri se bloca, aproape, mai ales în perioadele turistice cu multe curse charter. Sigur, Poliția de Frontieră va face în continuare controale aleatorii, de la caz la caz, dar aceste lucruri sunt normale în toată lumea civilizată, în UE sau SUA”, a precizat David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Cluj începând cu anul 1995 și președinte al Asociației Aeroporturilor din România. „Să sperăm că normativul va fi aprobat în această formă”, a subliniat el.

Reamintim că până pe 31 martie, aeroporturile vor trebui să aibă gata fluxurile separate de îmbarcare, Schengen și non-Schengen. După 31 martie 70% din zboruri, arată previziunile specialiștilor, vor fi în spațiul Schengen (incluzând-le aici și pe cele interne) și 30% în afara acestui spațiu comunitar. Cetățenii români nu vor mai trebui să mai prezinte documentele Poliției de Frontieră la călătorii în celelalte 28 de state (incluzând și Bulgaria) din acest spațiu. Pasagerii pentru statele Schengen vor mai prezenta documentul de identitate doar la punctul de îmbarcare, unde îl solicită compania.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite