Afaceristul Gruia Stoica ar putea afla pe 26 ianuarie sentinţa definitivă în dosarul în care este judecat pentru corupţie
0Curtea Supremă a judecat, marţi, ultimul termen din dosarul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă. În acest caz a mai fost condamnat şi avocatul Doru Boştină. Magistraţii din complet au anunţat că vor da o sentinţă în acest dosar pe 26 ianuarie.
UPDATE În ultimul cuvânt, Doru Boştină le-a spus magistraţilor că solicită să fie de acord cu avocatul său.
Gruia Stoica le-a spus judecătorilor că provine dintr-o comunitate 10.000 de romi şi că vorbeşte limba romani, însă crede că s-a creat o confuzie din traducerea discuţiilor aflate la dosar.
„Eu vorbesc limba romani probabil, prin traducere au înţeles altceva. Îmi pare foarte rău pentru manifestarea din ziua respectivă, dar nu am vrut să fac nimic penal. Nu-mi permiteam să risc totul pentru un contract cu CFR Marfă. Eu am vrut să cumpăr CFR Marfă. Repet, regret cuvintele respective, când le-am ascultat nu m-am recunoscut. Am avut o stare de agitaţie atunci. Provin din comunitate de romi, sunt vulcanic, am un temperament coleric, m -am enervat, nu am vrut să încalc legea penală", a spus omul de afaceri în ultimul cuvânt.
Instanţa a amânat pronunţarea pentru 26 ianuarie.
UPDATE Avocaţii părţilor au depus concluziile finale. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut magistraţilor să majoreze pedepsele iniţiale, către maximum special, atât în cazul lui Gruia Stoica, cât şi în cazul lui Doru Boştină.
Avocaţii lui Gruia Stoica au cerut achitarea acestuia. Omul de afaceri a fost susţinut în sala de judecată de către fratele său.
Unul dintre avocaţi a cerut achitarea milionarului deoarece banii din traficul de influenţă reţinut de DNA, respectiv 3 milioane de euro, nu ar exista.
„Nu sunt probe împotriva clientului meu", a spus avocatul. Apărătorul a arătat că Gruia Stoica a stat în arest preventiv şi arest la domiciliu aproape 1 an şi 5 luni, o perioadă foarte mare.
Un alt avocat a explicat că autosesizarea DNA în acest caz s-ar fi făcut în baza unui mandat de siguranţă naţională care nu ar fi fost declasificat. El a arătat că interceptările ambientale făcute în acest caz ar fi avut tăieturi şi adăugiri şi a cerut să îndepărteze această interceptare. „Gruia Stoica este nevinovat, clientul meu trebuie achitat”, a susţinut avocatul.
Cel de-al treilea angajat a arătat că firma lui Gruia Stoica are mii de angajaţi şi este pe primul loc în Europa de Est în domeniul transportului de marfă pe cale ferată.
Avocatul lui Boştină: „A recunoscut tot”
Avocatul lui Doru Boştină a cerut şi el achitarea clientului său. „Domnul Boştină Doru Cătălin nu mai este avocat sub nicio formă. A părăsit această profesie pentru care s-a comportat neglijent la sfârşitul carierei. A înţeles din desfăşurarea acestui dosar penal că a greşit”, a spus apărătorul.
În replică, procurorul DNA a arătat că toate probele din dosar arată vinovaţia celor doi inculpaţi.
Completul de judecată format din Ana Maria Dascălu (preşedinte), Geanina Arghir şi Ştefan Pistol.
Afaceristul Gruia Stoica s-a prezentat marţi la Curtea Supremă, declarând la intrarea în sediul instituţiei că este nevinovat.
La instanţă a ajuns şi avocatul Doru Boştină.
La termenul de marţi de la Curtea Supremă vor avea loc pledoariile finale în acest caz, urmând ca instanţa să rămână în pronunţare.
În aprilie 2015, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar avocatul Doru Boştină primind o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Şedinţa Curţii de Apel Ploieşti nefiind definitivă.
Judecătorii au decis să scadă din această pedeapsă perioada în care Gruia Stoica a fost reţinut pe o durată de 24 ore, în data de 29 ianuarie 2014, perioada în care acesta a fost arestat preventiv între 30 ianuarie şi 9 mai 2014, inclusiv, precum şi perioada arestului la domiciliu, de la 10 mai 2014 până în prezent.
Stoica este acuzat de procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR.