Adriean Videanu și Ioan Niculae, achitați în dosarul Interagro. Sentința nu este definitivă

0
Publicat:

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, și omul de afaceri Ioan Niculae au fost achitați în dosarul Interagro. Decizia instanței supreme (ÎCCJ) nu este definitivă.

Procurorii pot contesta decizia prin care Adriean Videanu a fost achitat. Foto: Eduard Enea
Procurorii pot contesta decizia prin care Adriean Videanu a fost achitat. Foto: Eduard Enea

Nevinovați au fost găsiți și ceilalți inculpați din dosar. Procurorii DIICOT pot contesta decizia judecătorilor.

Adriean Videanu și Ioan Niculae sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, primul fiind învinuit a că a vândut gazele statului, fără ca acestea să fie plătite, companiei Interagro deținută de Niculae.

cuzaţiile procurorilor DIICOT

Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al SC Interagro SA şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi Alpar Kramer, director comercial/marketing în cadrul Romgaz.

Grupul ar fi urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine.

DIICOT arată că grupul a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae, şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză: SC Interagro SA - palierul de comandă - Ioan Niculae, palierul de execuţie - Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei - palierul de comandă - Adriean Videanu, palierul de execuţie - Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz SA - palierul de comandă - Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi.

Conform DIICOT, membrii grupului ar fi aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

Prejudiciul a fost estimat la peste 280 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite