Adriean Videanu a ajuns după gratii pentru un „fleac“ de 62.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, va petrece luna februarie în spatele gratiilor, în timp ce procurorii încearcă să ia urma acţiunilor de la Titan Mar, vândute anul trecut de fostul ministru, cu ajutorul şefei  DIICOT de atunci, Alina Bica.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi-a petrecut wekendul în arest, ca urmare a deciziei Curţii Supreme de a-l aresta pentru 30 de zile.

Odată cu el, în spatele gratiilor au ajuns  fiul omului de afaceri Dorin Cocoş, Alin Cocoş, şi Florentin Mihăilescu, fostul consilier la DIICOT  al Alinei Bica. Sentinţa a venit în aşa-numitul dosar al „gazelor ieftine“. Dorin Cocoş şi Alina Bica au primit şi ei mandat, mai exact un al doilea mandat de arestare având în vedere că se aflau deja după gratii în alte dosare – dosarul Microsoft şi, respectiv, cel al despăgubirii ilegale de la ANRP. 

Pus în libertate pentru câteva ore – când i-a expirat mandatul de reţinere, iar judecătorii nu hotărâseră dacă e cazul să-l aresteze sau nu – Adriean Videanu nu a stat degeaba. El s-a grăbit să-şi scrie demisia de la şefia PDL Bucureşti, dar şi din funcţia de co-preşedinte al filialei noului PNL Bucureşti. Apoi a aşteptat acasă sentinţa şi ulterior Poliţia să-l ridice şi să-l ducă în arest.

De la palatul de la Snagov, la celula din arestul Capitalei

„Drama“ fostului ministru al Economiei Adriean Videanu a început joia trecută, când a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu. După aproape patru ore de audieri, Adriean Videanu a ieşit din sediul DNA cu cătuşe la mâini.

A doua zi, Videanu, dar şi Alin Cocoş şi Florentin Mihăilescu au fost duşi în faţa magistraţilor Curţii Supreme, unde s-a judecat cererea procurorilor de arestare preventivă a celor trei. Şedinţa de judecată s-a prelungit până noaptea târziu, şi cum era de aşteptat ordonanţele de reţinere au expirat, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 3.00. Astfel că Videanu, Cocoş junior şi Mihăilescu au fost lăsaţi să plece acasă.

După doar câteva ore, judecătorii instanţei supreme au dat verdictul de arestare preventivă a celor trei.  Adriean Videanu nu s-a predat de bună-voie, fiind dus în arest de poliţiştii ilfoveni.

O mână de ajutor de la Alina Bica

Anchetatorii susţin că Adriean Videanu s-ar fi înţeles cu Alina Bica, pe atunci procuror-şef al DIICOT, să ridice sechestrul de pe 80 de acţiuni la SC Titan Mar SA. Acţiunile erau puse sub sechestru, alături de alte bunuri în valoare totală de 60 de milioane de euro, încă din septembrie 2013, într-un dosar la DIICOT, în care Videanu era acuzat de abuz în serviciu în calitate de ministru al Economiei. Procurorii l-au acuzat că l-ar fi favorizat pe patronul InterAgro, Ioan Niculae, aprobându-i gaze ieftine, din producţia internă.

Cu puţin timp înainte ca DIICOT să pună sechestru pe acţiunile de la Titan Mar, Adriean Videanu le-a convertit în acţiuni la purtător. Acţiunile de acest tip sunt nenominale, drepturile asupra acestora aparţinând celui care le posedă.

„Cu ajutorul Alinei Bica, Videanu a reuşit să înstrăineze acţiunile, operaţiune facilitată şi de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru schimbarea formei acţiunilor. Ulterior, Videanu şi-a pasat acţiunile sechestrate soţiei şi copilului. Procurorii susţin că, prin înstrăinarea acţiunilor, deşi se aflau indisponibilizate ca urmare a măsurii sechestrului, „inculpatul Videanu Adriean s-a situat deja în sfera infracţională“.

La 25 februarie 2014, şefa DIICOT, Alina Bica, deşi nu avea competenţă, susţine DNA, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor. Cele 80 de acţiuni ar fi fost vândute apoi de fostul ministru cu 277.000 de lei (aproximativ 62.000 de euro).

„Probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale şi succesiunea măsurilor dispuse relevă că numai datorită exercitării abuzive a atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea flagrantă şi grosolană a normelor de competenţă, de către numita Bica Alina Mihaela, a fost posibilă favorizarea persoanei cercetate Videanu Adriean, care şi-a «pus la adăpost acţiunile» de o eventuală răspundere pe latură civilă”, susţin anchetatorii.

Procurorii caută acul în carul cu fân

Săptămâna trecută, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a verificat şi a anulat ordonanţa fostului şef al DIICOT, Alina Bica, prin care s-a ridicat sechestrul pus pe  acţiunile lui Adriean Videanu de la Titan Mar SA. Potrivit unor surse judiciare, DIICOT încearcă acum recuperarea acestora. Astfel, procurorii verifică în prezent cui a vândut fostul ministru acţiunile la purtător. Este însă foarte greu să se mai dea de urma acestora, în condiţiile în care acţiunile nu mai sunt nominale.

Averea lui Adriean Videanu

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu are o avere impresionantă. Acesta deţine în Snagov o vilă de 1.340 de metri pătraţi, cu 12 camere şi patru apartamente mici, în mijlocul unui domeniu de 5.400 de metri pătraţi. Imensul domeniu a fost concesionat de Videanu, pe 99 de ani, de la Parohia Bisericii Ortodoxe Ciofliceni (Snagov), pentru doar 10.000 de euro. Terenul fusese disponibilizat de Biserică, sub pretextul extinderii cimitirului Snagov.

Fostul ministru mai are câteva apartamente în Capitală şi în judeţul Constanţa, conturi la două bănci şi aproape 67.000 de acţiuni la trei societăţi comerciale.
Averea lui Videanu este completată de o colecţie de ceasuri şi bijuterii, în valoare de 183.000 de euro, precum şi tablouri şi alte obiecte de artă, evaluate la 37.000 de euro.

Alina Bica, înfundată de cei care i-ar fi dat şpagă

Aflată în spatele gratiilor, fosta şefă de Crimă Organizată, Alina Bica a mai primit o lovitură. După ce procurorii l-au luat la bani mărunţi pe omul de afaceri Ovidiu Tender, în dosarul în care Bica este acuzată că a încercat să-l favorizeze în procesul RAFO-CAROM, acesta a decis să rupă tăcerea. La sfârşitul săptămânii trecute, Ovidiu Tender a făcut un denunţ împotriva fostului procuror-şef al DIICOT.

Milionarul a recunoscut că i-ar fi dat mită Alinei Bica, prin intermediul soţului acesteia, acţiuni în valoare de 3 milioane de euro la o fabrică din Făgăraş. Concret, Tender a fost nevoit să renunţe la firma UPRUC CTR Făgăraş în favoarea unui apropiat al soţului Alinei Bica. UPRUC a fost vândută în 2013 către firma Best Trading and Consulting Bucureşti, controlată de  de un văr al soţului procuroarei, Dorin Bica. De altfel, respectiva uzină este condusă în prezent chiar de Dorin Bica.  Tender ar fi mituit-o pe Alina Bica, cerându-i să prelungească artificial judecata în dosarul CAROM, pentru a interveni prescripţia faptelor. Înţelegerea dintre cei doi nu a dat, însă, niciun rezultat. Judecătorii l-au condamnat pe omul de afaceri, în primă instanţă, la 11 ani şi patru luni închisoare.

În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP, Alina Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul său Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, intermediarul şpăgilor, pentru complicitate la luare de mită. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul ministru Adriean Videanu, fiul lui Dorin Cocoş, dar şi un fost consilier al Alinei Bica află vineri dacă vor fi arestaţi

Fostul ministru Adriean Videanu va fi dus, vineri, în faţa magistraţilor, cu propunerea de arestare preventivă după ce, joi, a fost reţinut de procurorii anticorupţie. Aceeaşi propunere va fi făcutăşi pentru Alin Cocoş, fiului omului de afaceri Dorin Cocoş, dar şi pentru Florian Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Adriean Videanu, reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care este cercetată şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT

Fostul ministru Adriean Videanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Preşedintele PDL Bucureşti este acuzat de complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este cercetată pentru corupţie şi Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Videanu a fost dus deja în arestul Poliţiei.

Fostul consilier al Alinei Bica, şi fiul lui Dorin Cocoş, reţinuţi de procurorii DNA

Fostul ofiţer de poliţie judiciară Florentin Mihăilescu, care a consiliat-o pe Alina Bica în mandatul la şefia DIICOT, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, într-o cauză disjunsă din dosarul despăgubirii pentru un teren supraevaluat în care Bica este arestată preventiv. Şi fiul omului de afaceri Dorin Cocoş a fost scos cu cătuşe din sediul DNA. Procurorii vor cere vineri la instanţa supremă arestarea preventivă a acestora.

Elena Udrea la DNA - acuzată de spălare de bani şi fals. Oficiali DNA: ştia de mita din dosarul „Microsoft”. Udrea: nu ştiu de unde proveneau banii

Elena Udrea, la DNA. Elena Udrea, fostul candidat la Preşedinţie, a fost pusă sub control judiciar. Aceasta a fost dusă în această dimineaţă cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a fost audiată timp de aproape cinci ore. Udrea este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii.

Ioan Niculae, acuzat că ar fi mituit-o pe Alina Bica, cu 3,5 milioane de euro, ca să-i blocheze un dosar. Dragnea, intermediar

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată, într-un nou dosar penal, că ar fi protejat mai mulţi oameni de afaceri, printre care Ioan Niculae şi Ovidiu Tender. În dosar apare şi numele lui Liviu Dragnea, care i-ar fi promis Alinei Bica funcţia de procuror general.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite