Adio, dar rămân cu tine. De ce șeful SPP trece în rezervă, dar nu pleacă din funcție. Cristian Pîrvulescu: Cred că Pahonțu va fi schimbat
0Lucian Pahonțu a fost trecut în rezervă, dar va rămâne la conducerea Serviciului de Protecție și Pază. Analistul politic Cristian Pîrvulescu crede însă că este doar o măsură temporară și că viitorul președinte ar putea avea alte variante.
Şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) Lucian Pahonţu (60 de ani) a fost trecut în rezervă, începând din 2 noiembrie, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Pahonțu se afla în funcție încă din 2005, anul în care Traian Băsescu își începea primul mandat la Cotroceni. Ulterior, atât Traian Băsescu cât și Klaus Iohannis au avut câte două mandate de președinte, iar Lucian Pahonțu a fost un apropiat al celor doi.
Chiar dacă a fost trecut în rezervă, Lucian Pahonțu nu pleacă de la cârma serviciului. Conform reprezentanţilor SPP, el va rămâne în continuare la conducerea instituţiei și îi va fi schimbat doar statutul miilitar.
Cât mai rămâne Pahonțu
Există voci care susțin că Lucian Pahonțu va continua să conducă SPP și sub viitorul președinte, care va fi ales în decembrie. Printre cei care susțin acest lucru este și Elena Lasconi. Aflată în plină campanie electorală, candidata USR a fost cea care a declarat public acest lucru. „Șeful SPP ar trebui să iasă la pensie pe data de 2 noiembrie, dar de asemenea am aflat și că se pregătește o ședință CSAT prin care domnul Iohannis să-i prelungească șederea”, a atacat Lasconi.
Cunoscutul analist politic Cristian Pîrvulescu nu este surprins de faptul că Pahonțu a rămas să conducă serviciul chiar și după ce a fost trecut în rezervă, însă nu crede că acesta va rămâne pe termen mediu și lung.
„Nu sunt dintre cei care cred că profesioniștii trebuie schimbați, iar din ce am înțeles el ar fi un profesionist. Acum, problema e că este totuși vorba de un serviciu secret. Și asta e cu totul altea discuție. Dar înseamnă că a trecut de fapt prin doi președinți, Băsescu și Iohannis și că probabil că a fost util. Acum, SPP este un serviciu care se ocupă în special de securitatea demnitarilor. Nu are exact aceleași posibilități pe care le au SRI, SIE, Doi și un Sfert. Dar multă lume a speculat că ar fi fost unul din instrumentele pe care președintele le-ar fi folosit, și mă refer la președintele Iohannes, nu la Băsescu, n-am cunoștință despre așa ceva, pentru a transmite anumite cerințe și informații, mai ales în vremea doamnei Dăncilă. Nu știu. Cert este că trecerea în rezervă era până la urmă previzibilă, nu-i așa că oamenii ies și la pensie”, spune Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu crede că Lucian Pahonțu va continua în fruntea SPP doar pentru a asigura interimatul. Cel mai probabil, viitorul președinte va veni cu propria echipă, mai spune analistul.
„Era normal faptul că rămâne încă la conducerea serviciului până când se va găsi o altă persoană care să-l preia. Iar asta aș spune că ține mai mai degrabă de organizare internă. Părerea mea este că este foarte greu să formez profesioniști în orice domeniu, și mai ales în aceste domenii.”
Singura controversă
Pe de altă parte, Cristian Pîrvulescu consideră că SPP nu are anvergura SRI sau a SIE.
„Eu nu știu în ce măsură, vorbind despre domnul Parhonțu, era într-adevăr un profesionist sau nu, dar probabil numai faptul că a fost într-adevăr un profesionist ar putea explica de ce a rezistat atât de mult. Că este cel mai rezistent șef de servicii. Dar pe de altă parte vă spuneam că este unul din serviciile cu finanțare mai mică, cu personal mai puțin important, care colaborează cu celelalte. Deci nu e un serviciu de spionaj, este un serviciu de protecție, care asigură teoretic protecția, sigur, și informativă, dar în special fizică a demnitarilor și în particular a președinților”, adaugă Pîrvulescu.
Pe de altă parte, Pahonțu nu a fost implicat în scandaluri, chiar dacă au existat și unele informații, încă neconfirmate, care ar arăta că s-a implicat mai mult sau mai puțin în politică.
„În afară de informațiile pe care Dragnea le trimitea, și anume a discuțiilor pe care le-ar fi avut cu Paul Stănescu, și a informațiilor, indicațiilor, sfaturilor pe care le transmitea doamnei Dăncilă, eu nu mai am cunoștință de alte lucruri. În orice caz, evident că este surprinzător că cineva a stat atât de mult la șefia unuia dintre servicii. Dar, pe de altă parte, Klaus Iohannis nu a schimbat foarte mulți oameni. Are aceeași persoană pe care a folosit-o și Băsescu la protocol. În general, nu a intervenit foarte mult. În momentul în care probabil a considerat că o persoană este profesionistă, a păstrat-o acolo, iar aceste persoane s-au dovedit, în final, a fi loiale”, susține Pîrvulescu.
Îl compară pe Pahonțu cu Ciucă
El îl compară pe Lucian Pahonțu cu Nicolae Ciucă, fost șef de stat major, iar apoi fost premier și lider PNL.
„E și cazul generalului Ciucă, pe care teoretic l-a preluat de la Ponta. Pentru că devenise șef de stat major pe vremea lui Băsescu, dar în special pe timpul lui Ponta. Ciucă s-a dovedit că o persoană loială și competentă și atunci lucrul ăsta a fost apreciat. Klaus Iohannis nu a avut o echipă a lui și nu a avut legături cu serviciile secrete precedente, așa cum se întâmplă cu președintele Băsescu. Și din acest moment, nu a avut o listă specială. A preluat oamenii și mă rog, în măsura în care nu au făcut greșeli, pentru că vă aduceți aminte, l-a numit pe domnul Ungureanu șef la SIE, dar după ce au apărut problemele, s-a și despărțit imediat de domnia asta”, mai adaugă Pîrvulescu.
Concluzia sa este că Lucian Pahonțu va mai rămâne la conducerea SPP doar pentru următoarele luni.
„Mă îndoiesc că va mai rămâne și în adminisitrația viitorului președinte. Că rămâne, rămâne doar tranzitoriu. Pe de altă parte, așteptăm viitorul președinte care să-și numească șeful la SRI, un șef care să ne protejezeze de fenomenalul spionaj rusesc. Că până acum n-a făcut-o nimeni”, încheie Pîrvulescu.