Adamescu jr., după condamnarea tatălui său: Dan Adamescu este nevinovat. Mă tem pentru viaţa tatălui meu şi a mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Adamescu este căutat de procurorii DNA
Alexander Adamescu este căutat de procurorii DNA

Alexander Adamescu a reacţionat la condamnarea definitivă a tatălui său, Dan Adamescu, în dosarul în care este acuzat că a plătit mai mulţi judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine o serie de decizii favorabile firmelor sale. Inculpat pentru aceleaşi fapte, Adamescu jr. susţine că tatăl său este nevinovat, acuzând „o imensă eroare judiciară programată”.

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, pentru mituirea mai multor judecători. Fiul său, inculpat pentru aceleaşi fapte şi care refuză să se prezinte în faţa anchetatorilor, a sărit în apărarea tatăui său, acuzând inechitatea procesului.

Într-un comunicat de presă, Alexander Adamescu afirmat că „procesul este o imensă eroare judiciară programată”. Acesta spune că inclusiv 19 parlamentari europeni şi-au exprimat public indignarea şi îngrijorarea faţă de acest proces pe care l-au etichetat inechitabil. În plus, pretinde fiul mogulului,  „show-ul mediatic de astăzi nu face decât să confirme acţiunea de linşaj public la care suntem fost supuşi eu şi tatăl meu”.

Alexander Adamescu atrage atenţia că statul român a ales fie să ignore, fie să bagatelizeze problemele de sănătate ale tatălui său, pentru a cărui viaţa se teme.

“Sunt ferm convins că în zilele ce urmează vom fi atacaţi de toate organele de stat pentru a distruge sau a-şi însuşi tot ce a construit tatăl meu în ultimii douăzeci de ani: un grup de firme care încă susţin economia românească prin mii de locuri de muncă”, arată Adamescu jr. .

Fiul omului de afaceri invocă şi o directivă a Consiliului Europei din 12 februarie (adoptată de Parlamentului European în noiembrie 2015) privind consolidarea unor aspecte legate de prezumţia de nevinovăţie şi de dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (Articolul 4).

Scopul Directivei respective este de a consolida dreptul la un proces echitabil prin stabilirea unor norme minime privind prezumţia de nevinovăţie. Documentul, care a inclus recomandările Directivei, s-a bazat pe relatarea mai multor studii de caz ca exemple de încălcare a prezumţiei de nevinovăţie.

Adamescu, condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a plătit mai mulţi judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine o serie de decizii favorabile firmelor sale. Sentinţa este definitivă.

Prin aceeaşi sentinţă, fostul judecător Mircea Moldovan a fost condamnat la 12 ani şi două luni de închisoare cu executare, fostul judecător Ion Stanciu a primit trei ani şi patru luni de detenţie, iar fosta judecătoare Elena Rovenţa a fost condamnată la patru ani şi şase luni de închisoare.

Totodată, fostul judecător Ciprian-Sorin Viziru a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi patru luni de detenţie.

La ultimul termen al procesului, apărătorii fostului judecător Mircea Moldovan au cerut anularea raportului de expertiză a înregistrărilor de la dosar, dar şi anularea acestora în integralitatea lor, cereri respinse de judecători.

Acuzaţiile DNA

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că cei patru judecători au pretins şi primit, personal sau prin intermediari, sume de bani sau bunuri în scopul:
- de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor
- modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari,
- desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari,
- atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă,
- pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.

De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Moldovan Mircea se angaja să atribuie preferenţial, unor societăţi/practicieni în insolvenţă, anumite "dosare bune”. Prin sintagma ”dosare bune" în materie de insolvenţă se înţelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă, precizează DNA.

Potrivit rechizitoriului, Mircea Moldovan a primit bani şi bunuri în valoare de 29.935 lei, Ion Stanciu a primit 15.000 de euro şi 7.300 de lei, Elena Rovenţa a primit 23.000 de lei, iar Ciprian-Sorin Viziru - 10.000 de lei.

Alexander Adamescu fuge de anchetatori

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Vânat de anchetatori prin toată Europa, Adamescu jr. a încercat să scape de urmărirea penală. Când poliţiştii din Monaco l-au sunat şi i-au spus că e căutat de DNA pentru corupţie, acesta le-a trântit telefonul în nas şi n-a mai răspuns.

În decizia judecătorilor a cântărit greu atitudinea lui Adamescu în faţa poliţiştilor care au vrut să-i aducă la cunoştinţă detalii despre ancheta care îl viza.

Mai exact, Adamescu junior a fost sunat pe 6 ianuarie 2016, la ora 16.15, de un poliţist delegat de autorităţile din Monaco, pentru a-i comunica oficial că este cercetat în România pentru dare de mită.

După ce s-a prezentat, poliţistul i-a spus lui Adamescu jr. că procurorii DNA au emis o citaţie pe numele său şi trebuie să se ducă la Bucureşti pentru a da declaraţii. Afaceristul şi-a confirmat iniţial identitatea, dar când a auzit care este motivul apelului a închis telefonul. Poliţistul a insistat, dar apelurile au fost redirecţionate către un robot telefonic.

Autorităţile din Monaco au comunicat omologilor români că Adamescu jr. nu mai locuieşte legal în Principat de la data de 2 aprilie 2015, permisul său de şedere fiind anulat.

DNA l-a citat şi la locuinţa acestuia din Londra, însă poliţistii britanici nu l-au găsit. „Faptul că inculpatul avea cunoştinţă de demersurile organelor de urmărire penală împotriva sa şi de acuzaţiile ce i aduc rezultă şi din procesul-verbal din 14 martie 2016, în care fostul avocat ales arată că a fost angajat de către tatăl inculpatului, anume de către Adamescu Dan Grigore“, a motivat judecătorul care l-a arestat în lipsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite