Accidentul din Munţii Apuseni. Peste 200 de persoane au fost audiate de procurori în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi oameni au murit în urma accidentului aviatic
Doi oameni au murit în urma accidentului aviatic

Peste 200 de persoane au fost audiate, în perioada februarie 2014 – ianuarie 2015, pe parcursul a peste 2000 de ore de anchetă, de procurorii militari din cadrul Parchetului General, în dosarul privind accidentul aviatic din munţii Apuseni.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, „în perioada februarie 2014 – ianuarie 2015,  au fost audiate, pe parcursul a 2.354 ore de anchetă, 209 persoane din care 3 părţi civile şi 206 martori, Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, S.T.S., M.Ap.N., Ministerului Sănătăţii Publice, ROMATSA, spitalelor judeţene Alba, Cluj şi Oradea, Spitalului Municipal Beiuş, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic „Sf. Maria” Bucureşti, Agenţiei Naţionale de Transplant, Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, ocoalelor silvice Horea, Gilău etc., Asociaţiei Salvatorilor Montani Bihor, Serviciilor Publice Judeţene Salvamont Alba şi Cluj, Blue Air”.

De asemenea, anchetatorii au i-au chestionat şi pe locuitorii comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Beliş, care au acţionat în sprijinul echipelor de căutare şi salvare a supravieţuitorilor accidentului aviatic, toate audierile având loc în prezenţa apărătorilor aleşi ai părţilor în cauză

Tototdată, procurorii au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului, iar   la solicitarea Secţiei parchetelor militare, Comisia Superioară Medico-Legală de din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiză medico-legală privind pe victima Ion Aurelia.

În prezent, anchetatorii aşteaptă depunerea de către CIAS a Raportului de investigaţie tehnică a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014.

Mai multe documente au fost ataşate la dosarul procurorilor

În cadrul anchetei desfăşurate de Parchetul General, ROMATSA a trimis, în urma solicitării venite de la procurori, transcrierile convorbirilor purtate de personalul acestei instituţii, în timpul zborului aeronavei. Pe lângă transcrierea convorbirilor, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au mai cerut de la ROMATSA şi documente referitoare la briefing-ul meteorologic al zborului.

De asemenea, anchetatorii au solicitat Serviciului de Telecomunicaţii Speciale fişele de caz referitoare la accidentul aviatic şi procedura urmată de operatorii Serviciului 112, de la sesizare şi până la închiderea cazului, potrivit metodologiilor, procedurilor operaţionale şi protocoalelor în vigoare. Procurorii au solicitat STS declasificarea convorbirilor efectuate prin 112 în ziua producerii accidentului aviatic din Apuseni, precum şi relaţii privind tehnicile de localizare a apelanţilor acestui serviciu.

Procurorii au mai solicitat, de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), relaţii privind modalitatea tehnică în care furnizorii de servicii publice de telefonie asigură preluarea apelului la serviciul de urgenţă 112 şi facilitează localizarea acestor apeluri de către SNUAU 112.

De asemenea, s-au mai primit de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării documentele prezentate în şedinţa din 2 februarie 2014 privind accidentul aviatic, dar şi , înregistrările video ale aeronavei din momentele anterioare decolării, venite de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.

Anchetatorii au la dosar şi raportul preliminar întocmit de inspectorii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), document primit de la Ministerul Transporturilor.

De asemenea, au fost audiaţi ca martori angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Apărării Naţionale, controlori de trafic aerian, conducerea şi personalul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, ofiţeri de rang superior din Jandarmeria Română şi Inspectoratului General al Aviaţiei Civile, angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

Părinţii şi sora Aurei Ion au fost, pe 21 martie, când au dat declaraţii în anchetă, iar procurorii le-au pus la dispoziţie dosarul.

Tragedia care a curmat două vieţi

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. 

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Doi foşti miniştri vor fi audiaţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni

Fostul director al ROMATSA, audiat la Parchetul General în dosarul accidentului din Apuseni

Accidentul aviatic din Apuseni. Un nou dosar penal după ce fostul şef al Comisiei de anchetă acuză presiuni

Una dintre cauzele accidentului aviatic din Munţii Apuseni: vremea

Femeia care aştepta transplantul de ficat când a avut loc accidentul din Munţii Apuseni a murit

Investigatori ai Centrului pentru Siguranţa Aviaţiei Civile fac noi cercetări în zona în care s-a produs accidentul aviatic din Munţii Apuseni 

Accidentul aviatic din Apuseni. Parchetul General a început urmărirea pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală

Medicul Radu Zamfir, la Adevărul Live: Este posibil să le fi transmis ora, dar eu cred că am făcut tot ceea ce am putut

Raportul Ministerului Transporturilor: Coordonatele comunicate de ISU ar fi fost obţinute cu ajutorul unor aplicaţii ale unui telefon mobil

Unde a greşit Ramona Mănescu în cazul tragediei aviatice din Apuseni

ISU a ignorat două ore informaţiile primite de pe telefonul medicului Zamfir, privind localizarea avionului prăbuşit. Dosarul, preluat de Parchetul Militar

VIDEO Medic supravieţuitor: „Le-am dat la 112 inclusiv numărul drumului pe care să vină. Şi că suntem prăbuşiţi la jumătatea distanţei între Horea şi Beliş“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite