Medicul Radu Zamfir, la Adevărul Live: Este posibil să le fi transmis ora, dar eu cred că am făcut tot ceea ce am putut
0La 17 zile de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, chirurgul Radu Zamfira spus joi, în emisiunea „Adevărul Live“, că nu se consideră un erou. Trusa de prim ajutoraflată în aeronava medicală nu i-a fost de folos pentru a-i îngriji pe colegii răniţi.
Pe 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni, în care se aflau şapte persoane, s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, în jurul orei 16.00. Găsiţi abia după şapte ore de autorităţi, doi dintre pasageri au murit – pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Copilotul şi cei patru medici au supravieţuit tragediei. Chirurgul Radu Zamfir a rememorat, la „Adevărul Live“, momentele dramatice de după prăbuşire.
Cristian Unteanu: Am văzut că sunt încercări de a minimaliza ce aţi făcut la locul accidentului. S-a spus că aţi trimis ora de pe telefon, şi nu coordonatele geografice. Cum a fost, de fapt?
Doctorul Radu Zamfir: Eu sunt un utilizator mediu de electronice. În condiţiile date, repet, ale traumatismului, ale traumei efective, în condiţiile acelea cred că am făcut tot ceea ce am putut. Este posibil să le fi dat ora, este foarte probabil. Însă, ceea ce pot să vă spun este că am stabilit o legătură, am transmis ce am transmis şi, ulterior, i-am ajutat pe cei din jurul meu. Eu am suferit un traumatism cranian cu pierderi de cunoştinţă, o contuzie pulmonară, o impotenţă temporară a mâinii stângi.
Ce aţi făcut, concret, în acele momente dramatice?
Doctorul Radu Zamfir: Prima dată m-am evaluat, apoi am retras, împreună cu doctoru Ianceu, victimele din avion, deoarece exista riscul unui incendiu – am văzut cu ochii mei cum ţâşnea combustibil din avion. Apoi am încercat să îl scot pe Adrian Iovan, moment în care am văzut că avea piciorul stâng încarcerat. Am folosit un instrument chirurgical pe post de pârghie, dar n-am reuşit. Pe copilot nu am putut să-l trag mai mult de trei-patru metri. Între timp, am luat legătura cu autorităţile. Ulterior, când situaţia s-a agravat, şi mă refer la starea Aurei Ion, care intrase în stop respirator, am început manevrele de resuscitare pe care nu le-am oprit decât în momentul în care au venit ceilalţi salvatori.
Credeţi, ca medic, că dacă salvatorii ajungeau mai devreme, Aura Ion şi pilotul Adrian Iovan ar fi avut mai multe şanse?
Doctorul Radu Zamfir: Nu pot spune, ceea ce s-a întâmplat acolo a fost dramatic. Noi am fost victimele unui accident aviatic, asta însemnând căderea, rănile şi tot ceea ce a fost după. Este foarte greu de spus dacă fata (Aurelia Ion – n.r.) ar fi putut fi salvată dacă se ajungea mai repede. Pentru mine, totul a trecut atât de repede, ca şi cum ar fi fost 20 de minute, dar de fapt au fost ore întregi.
„Cuvintele au contat cât cinci tomografii“
Exista trusă de prim ajutor? Aţi folosit-o?
Doctorul Radu Zamfir: Da, era o cutie de prim ajutor, însă atunci când am deschis-o, nimic din ce conţinea nu putea fi folosit pentru noi.
Ce ar fi trebuit să conţină cutia de prim ajutor?
Doctorul Radu Zamfir: În condiţiile în care la faţa locului erau colegi cu plăgi deschise, mi-ar fi trebuit comprese sterile, dezinfectant şi altele. Însă asta înseamnă mai mult decât o cutie de prim ajutor.
Faptul că studenta Aura Ion făcea voluntariat a încurajat-o să zboare alături de această echipă?
Doctorul Radu Zamfir: Cu siguranţă. În studenţie am făcut exact aceleaşi lucruri.
De ce făceaţi voluntariat?
Doctorul Radu Zamfir: La vremea respectivă am ales să fac voluntariat din interes pentru ceea ce credeam eu că o să fac pe viitor, din interes pentru ceea ce fac acum. Aceste activităţi fac parte din grija mea faţă de bolnavi. M-am urcat mereu în avion pentru acei pacienţi care, înainte de a exista această metodă terapeutică, mureau fără a avea vreo şansă.
A mai vorbit Aura Ion cu dumneavoastră după impact?
Doctorul Radu Zamfir: Câteva cuvinte. La început.
V-aţi temut că se mai putea întâmpla ceva tragic şi cu o altă persoană?
Doctorul Radu Zamfir: Da, copilotul era grav rănit. Am reuşit să îl transport pe o distanţă relativ scurtă şi să mai trec pe la el chiar şi numai pentru o încurajare. Eu făceam periodic o evaluare cu mijloacele de la faţa locului. Dar pentru el, sunt convins, acea încurajare conta mai mult decât cinci tomografii după.
„Mi-aş dori să-i revăd pe salvatori“
Radu Zamfir a povestit că vorbeşte zilnic cu ceilalţi medici aflaţi în avionul care s-a prăbuşit în Apuseni. De altfel, tragedia prin care au trecut i-a apropiat mai mult. „Vorbim despre sănătate. Ne încurajăm reciproc pentru că există o solidaritate între noi, legată de acest eveniment. Mi-aş dori, totuşi, să îi văd şi pe salvatori. S-au creat nişte legături foarte puternice între toţi cei care am fost acolo şi acest lucru nu are cum să se schimbe. Dacă vom avea prelevare la Oradea şi o să mergem cu avionul, vom trece din nou pe lângă acel loc”, a spus Zamfir.
Chirurgul a subliniat că, în pădure, nu a avut timp să se gândească la întârzierea cu care au reacţionat autorităţile: „În acele condiţii nu prea mai ai timp de remarci de pe margine şi faci ceea ce poţi pentru cei cu care eşti în acea situaţie”.
Zamfir spune că a văzut moartea nu odată, ci de două ori. „Prima dată când am văzut cum se prăbuşeşte avionul, a doua oră când am văzut că ţâşneşte combustibil”, a mai povestit doctorul.
Irinel Popescu le permite studenţilor accesul în sala de operaţii
Invitat, de asemenea, în emisiunea „Adevărul Live“ de joi, profesorul-doctor Irinel Popescu (foto), şeful Centrului de Transplant Hepatic din Institutul Fundeni, a menţionat că accidentul aviatic din Munţii Apuseni nu e izolat şi că au mai existat situaţii în care medicii au pierit încercând să salveze vieţi. Profesorul a explicat că nu oricine poate participa la asemenea acţiuni, iar cei care o fac trebuie să fie foarte bine pregătiţi din toate punctele de vedere.
Irinel Popescu consideră că transportul aerian asigurat de furnizorii cu care Agenţia Naţională de Transplant are contract este foarte sigur şi că nu s-a îndoit vreodată de el. Cu toate acestea, a adăugat medicul, „este greu să crezi că un avion cade, nişte oameni sunt răniţi şi nu pot fi găsiţi”. El a completat că avionul cu care echipa medicală se deplasa la Oradea nu era unul medical, motiv pentru care nici nu era dotat corespunzător. „Ceea ce s-a întâmplat este un episod dramatic, însă, obiectiv vorbind, noi nu am solicitat acestei companii mai mult decât transportul echipei la Oradea şi înapoi“, a mai spus Popescu.
Potrivit chirurgului, tinerii studenţi pot participa, voluntar, la ce activităţi doresc, acest lucru făcând parte din instrucţia lor. Mai mult, a dezvăluit doctorul, în timpul operaţiilor pe care le face le permite studenţilor accesul în sală, întrucât reprezintă o etapă de pregătire medicală.
2013 – cele mai multe transplanturi
Irinel Popescu a arătat că, în 2013, România a avut cea mai mare creştere din lume a numărului de transplanturi, raportat, desigur, la anul precedent. „În 2013 a fost o campanie, „Există viaţă după moarte”, a unui post de televiziune (n.r. – Pro TV), demers care a avut un impact pozitiv şi favorabil asupra transplantului. Acţiunea a condus la aceste cifre şi avem datoria morală să le consolidăm”.
Profesorul Irinel Popescu a adăugat că medicii vor profesa indiferent de ce echipament dispun. „Dacă se va zbura cu avioane mai bune, este un lucru bine-venit. Noi oricum o să ne facem treaba”, a conchis şeful Centrului de Transplant Hepatic din Institutul Fundeni.
Irinel Popescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Medic supravieţuitor: Datorită lui Iovan suntem în viaţă. Tânăra care a murit avea 23 de ani şi era studentă în anul V. Rezultatul autopsiei Victimele accidentului aviatic de la Cluj sunt în stare stabilă. Mai mult, medicul Radu Zamfir, cel care a ţinut legătura telefonic cu salvatorii după prăbuşirea aeronavei s-a întors marţi în Capitală. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naţionale a informat că tânăra care a murit în accident are 23 de ani, este studentă în anul V, şi în această misiune participa ca voluntar. Rezultatele autopsiei: studenta şi Adrian Iovan au murit de frig.
FOTO Al şaptelea transplant hepatic din 2014. Radu Zamfir a adus ficatul de la Sibiu cu o ambulanţă: „Mi-e teamă de avion, dar o voi învinge!” Vineri a avut loc cel de-al şaptelea transplant hepatic din acest an şi al patrulea realizat de echipa medicală de la Institutul Clinic Fundeni după accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Cel care a coordonat echipa de prelevare, formată din patru medici şi o asistentă, a fost chiar medicul Radu Zamfir. Cei cinci au mers şi s-au întors de la Sibiu cu o ambulanţă, deşi a fost luat în calcul şi un posibil zbor cu avionul.
Liviu Dragnea cere anchetă pentru a vedea dacă salvatorii victimelor accidentului aviatic din Cluj au întârziat din cauza STS. „Avionul prezenta riscuri” Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi dimineaţă, întrebat despre dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit în Apuseni, că răspunsul poate fi găsit la STS Cluj. În replică, Serviciul de Transmisiuni Speciale susţine că avionul a fost localizat imediat ce a fost primit apelul la 112. Premierul Ponta cere explicaţii. Pe de altă parte, medicii care au preluat victimele accidentului susţin că acestea sunt în stare stabilă.
Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir” Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.
Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.
Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi Un avion a căzut în Munţii Apuseni şi doi oameni au murit, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă. Salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici au căutat cele şapte persoane aflate la bordul aparatului de zbor prăbuşit în pădure, printre brazi.