26 de sirieni aflaţi la bordul unui velier turcesc au fost prinşi de poliţiştii de frontieră pe plaja din Costineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 26 de migranţi ilegai au fost prinşi în staţiune Costineşti FOTO Adevărul
Cei 26 de migranţi ilegai au fost prinşi în staţiune Costineşti FOTO Adevărul

26 de sirieni însoţiţi de două călăuze au fost prinşi, vineri noapte, de Poliţia de frontieră din Mangalia. Migranţii, care se deplasau cu un iaht turcesc, au fost capturaţi în Costineşti, după ce Garda de Coastă a zărit ambarcaţiunea la aproximativ 4 mile de ţărm.

Printre cei 26 de imigranţi, se aflau şapte femei şi şapte copii. Aceştia nu aveau niciun fel de acte asupra lor şi au declarat că au apelat la nişte cetăţeni turci pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen. Imigranţii au fost predaţi poliţiştilor de la Constanţa, care vor continua cercetările.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului integrat de supraveghere a frontierei maritime (SCOMAR) au observat, vineri seară, o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, respectiv un velier aflat la aproximativ 15 mile marine travers de staţiunea Costineşti.

„După monitorizarea permanentă a acesteia, de pe ambarcaţiunea suspectă s-a desprins o şalupă rapidă care a înaintat în mare viteză spre malul românesc, spre staţiunea Costineşti, iar conducerea Gărzii de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni complexe, atât pe mare, cu două ambarcaţiuni proprii, precum şi pe uscat, cu patrule terestre”, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu.

Ulterior, ambarcaţiunile Gărzii de Coastă au interceptat atât şalupa cât şi velierul, în care se aflau doi cetăţeni turci, acestea fiind escortate la sediul Grupului de Nave Mangalia pentru control.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au descoperit pe plaja din staţiunea Costineşti, 26 de persoane, cetăţeni sirieni, între care se aflau şi şapte copii.

Cei doi cetăţeni turci sunt cercetaţi pentru trecerea ilegală a frontierei de stat şi racolare, îndrumare şi călăuzire a uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, în timp ce sirienii sunt cercetaţi pentru intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au capturat la începutul acestei luni, în dreptul staţiunii Cap Aurora, un alt velier, la bordul căruia se aflau 33 de migranţi sirieni şi două călăuze turce, printre migranţi fiind şi şapte copii.

Sirienii ar putea fi trimişi acasă cu un ajutor bănesc

Dacă cei 26 de sirieni vor accepta repatrierea voluntară, statul român le-ar putea oferi o indemnizaţie de 3.300 de lei şi costul biletului de avion până în ţara de origine. Asta dacă România nu va accepta să le ofere o formă de protecţie.

Astfel, solicitanţii de azil care au primit un răspuns negativ sau cei a căror decizie nu este definitivă precum şi persoanele care nu îndeplinesc condiţiile privind şederea pe teritoriul României au posibilitatea de a se întoarce în ţara de origine beneficiind de consiliere, de transport gratuit până acolo.

După o discuţie cu un reprezentant al OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie), migranţilor ilegali li se întocmeşte un plan personalizat pentru reintegrare, iar în funcţie de evaluarea costurilor respectivului plan migrantul va semna un contract cu autorităţile româneşti şi va primi ajutor pentru îndeplinirea obiectivelor, însă indemnizaţia nu poate depăşi 3.300 de lei.

Deşi banii nu sunt înmânaţi personal, migranţii pot hotărî încă din România ce vor să facă pentru a se reintegra pe piaţa muncii din ţara lor de origine, astfel încât să îşi poată câştiga existenţa: fie că e vorba de o mică afacere de familie, fie că e vorba  de cursuri de calificare sau de plata chiriei pe câteva luni, banii pot fi folosiţi în funcţie de planul de reintregrare stabilit încă din România cu reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Mai mult, Programul de Repatriere Voluntară Asistată şi Reintegrare (RVAR) le permite migranţilor să îşi schimbe planul de reintegrare şi să demareze alte activităţi dacă realităţile din ţara de origine contrazic ceea ce beneficiarul a discutat cu autorităţile româneşti.

Iniţiat de Inspectoratul General pentru Imigrări (I.G.I) în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), programul îşi propune să adopte repatrierea voluntară ca alternativă preferabilă din punct de vedere umanitar şi financiar repatrierii forţate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite