15 ani de închisoare pentru nerespectarea măsurilor de carantină, propunerea asociaţiei procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită puterii legislative şi puterii executive să facă demersurile necesare pentru modificarea conţinutului art. 352 C. pen., în contextul situaţiei de criză epidemiologică, astfel încât să permită autorităţilor judiciare să aplice în mod eficient dispoziţiile de drept penal în cazul încălcării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase.

Sub forma propusă de AMASP, art. 352 ar arăta astfel:

Propunem modificarea dispoziţiilor art 352 C. pen. astfel:

     

(1) Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

(2) Nerespectarea de către o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani.

(6) Transmiterea, cu intenţie, a unei boli infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani. Dacă în urma infectării se produce vreuna dintre urmările de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(7) Omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorităţi competente în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informaţii privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii, se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

(8) Dacă faptele săvârşite în condiţiile prevăzute de alin (3) şi (4) au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate

(9) Faptele săvârşite în condiţiile prevăzute de alin (7) dacă au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice, se sancţionează cu închisoarea de la 3 la 10 ani

(10) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite prin folosirea unui mijloc de transport în comun terestru, aerian sau naval limitele de pedeapsă se majorează cu o treime

(11) Dacă faptele prevăzute la alin. (3) şi (4) au fost săvârşite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate.

(12) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (6) se pedepseşte.

(13) Prin persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă se înţelege persoana faţă de care se derulează investigaţii medicale pentru confirmarea infectării cu o boală infectocontagioasă, persoana care a fost depistată în cursul unei anchete epidemiologice şi despre care se ştie că a avut contact apropiat cu o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă sau persoana care a intrat pe teritoriul României dintr-o zonă declarată zonă cu risc epidemiologic şi despre care se presupune că a avut contact cu persoane confirmate medical ca fiind infectate cu o boală infectocontagioasă, precum şi membrii de familie ai acestor categorii de persoane.

Şi judecăcătorul Cristi Danileţ a cerut înăsprirea acestor pedepse

„Mi se pare extrem de grav să fie în afara casei lor oameni care ştiu că sunt infectaţi cu #Coronavirus. Să meargă o astfel de persoană într-un loc închis precum un magazin, o maşină sau un avion unde sunt alte persoane, este nu doar dovadă de maximă iresponsabilitate, ci un grav act criminal comis în mod deliberat.

Părerea mea este că ar trebui urgent o modificare legislativă care să înăsprească drastic pedepsele legale pentru un asemenea act.

Eu sunt sănătos şi stau în casă, iar un astfel de individ umblă în voie pe unde vrea?? Este inadmisibil!”, a scris Danileţ pe pagina sa de Facebook.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI, au fost întocmite 40 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Potrivit aceleiaşi surse, până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 217 de cetăţeni care au contactat virusul, 19 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite