Viitorii juriști sunt „judecaţi“ după dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar unul din trei candidaţi înscriși la examen are şanse să intre la Drept. Pentru următorul an universitar, facultăţile de Drept păstrează acelaşi număr de locuri subvenţionate – 1.000, dar suplimentează locurile cu taxă, până la aproape 2.000.

"Avem cel mai valoros corp didactic şi ne distingem prin tradiţie, forţă ştiinţifică şi didactică. Avem cel mai mare număr de studenţi admişi la Institutul Naţional al Magistraturii şi la examenul naţional de intrare în Barou". Acestea ar fi principalele argumente ale Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, după cum le prezintă decanul Flavius Antoniu Baias.

Citește și:

Economiştii, căutaţi şi pe vreme de criză

Fac voluntariat ca să scape de taxele mari de la facultate

Cunoştinţele juridice ajută în orice meserie

Care sunt cele mai căutate facultăţi

Facultatea pe care o conduce scoate la concurs cele mai multe locuri achitate de la buget, adică 300. Numărul de studenţi va fi însă dublu, pentru că tot 300 de locuri sunt disponibile cu taxă.

Ultima medie de intrare de anul trecut a fost 6,70, dar admiterea a fost organizată prin examinare, la o concurenţă de 3 candidaţi pe un loc. Alte facultăţi din ţară unde admiterea a fost pe baza concursului de dosare au raportat note de intrare între 9,15 şi 9,52.

Şi Dreptul ieşean, din cadrul Universităţii "Al.I.Cuza", şi cel din Cluj- Napoca au destul de multe locuri: aproape 200 fiecare, plătite de la buget. Înscrierile încep pe 8 iulie.

Doar două instituţii au păstrat examenul scris de admitere: Facultăţile din Bucureşti şi din Constanţa. Celelalte preferă varianta mai comodă şi mai puţin costisitoare a concursului de dosare. Dreptul bucureştean oferă admitere pe bază de dosar doar pentru candidaţii care au o deja o diplomă de licenţă.

Drept de 3.000 de lei

Facultăţile de stat au în continuare cea mai mare cautare printre cei care vor să devină jurişti. "Absolvirea unei facultăţi la stat îţi creează anumite avantaje în eventualitatea unei angajări, dar şi calitatea învăţământului este mai ridicată", susţine Sandra Moga, preşedintele Asociaţiei Studenţilor în Drept.

Pe de altă parte, locurile cu taxă se pot dovedi destul de scumpe. Universitatea Bucureşti a mărit taxa de studii pentru Facultatea de Drept la 3.100 de lei pe an. Recordul este însă deţinut de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, unde un an universitar poate ajunge la 3.600 de lei.

Mai modeste sunt universităţile din Iaşi şi Sibiu care cer studenţilor "doar" 2.000, respectiv 2.300 de lei pe an. Studenţii sunt convinşi totuşi că merită investiţia. "Profesiile din domeniul juridic sunt renumite ca fiind bine plătite", susţine Sandra Moga, preşedintele Asociaţiei Studenţilor în Drept.

"Absolvirea unei facultăţi la stat îţi creează avantaje în cazul unei angajări."

 Sandra Moga
studentă

Calendarul admiterii, locurile repartizate şi mediile din 2009

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite