VIDEO Profesoară din Maramureş, filmată lovind cu brutalitate elevii. Anisie solicită anchetă: „Toleranţă zero!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Anisie FOTO gov.ro
Monica Anisie FOTO gov.ro

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a solicitat Inspectoratului Şcolar demararea unei anchete, începând de luni, după ce a văzut imaginile de pe Facebook în care este surprinsă o profesoară, dintr-o şcoală din localitatea Borşa, judeţul Maramureş, în timp ce lovea cu brutalitate elevii. Monica Anisie „Toleranţă zero la violenţa în şcoli”.

„Astăzi am aflat de pe pagina de Facebook a lui Andy Popescu, dintr-o înregistrare video, că mai mulţi elevi de la o şcoală din localitatea Borşa, judeţul Maramureş, au fost loviţi de o profesoară. Am contactat personal atât inspectorul şcolar general, cât şi inspectorul şcolar general adjunct ai inspectoratului şcolar, solicitându-le ca luni dimineaţă să înceapă o anchetă la respectiva unitate de învăţământ, iar la finalul acesteia, să întreprindă toate măsurile necesare impuse de lege”, a scris Monica Anisie pe pagina de Facebook.

Ministrul Educaţiei a mai adăugat „mă întristează să aflu despre astfel de incidente. Cu toţii trebuie să reacţionăm ferm şi imediat, cu toleranţă ZERO la violenţa în şcoli”.

Potrivit autorului filmării, pe nume Andy Popescu, în imagini apare o profesoară de matematică care  loveşte elevii într-o şcoală din Borşa, conform News.ro

VIDEO

Ce riscă profesoara?

Profesoara poate suporta două feluri de consecințe:
 

a. Consecințe penale:

- dacă jignește, amenință sau lovește un elev în timpul orei sau al pauzelor, profesorul comite infracțiunea de purtare abuzivă și pentru jigniri riscă închisoare 1 – 6 luni sau amendă penală, pentru amenințări riscă închisoare 4 luni – 1 an și 4 luni sau amendă penală, pentru loviri fără leziuni riscă închisoare 4 luni – 2 ani și 8 luni sau amendă penală (art. 296 Codul penal); 

b. Consecințe disciplinare:

Pentru că încalcă interdicția de a agresa sau umili un elev, fapta profesorului este şi abatere disciplinară (art. 14 din Codul – cadru de etică). Orice persoană poate sesiza școala cu privire la săvârșirea faptei de către profesor. Sesizarea se face în scris și se înregistrează la registratura școlii (art. 280 alin. 3 din Legea nr. 1/2011). Consiliul de administrație va numi mai întâi o comisie de cercetare (art. 280 alin. 5-7 din Legea nr. 1/2011). După aceste cercetări, dacă este vinovat, profesorului i se va aplica de către Consiliul de Administrație al școlii (art. 93 din Legea nr. 1/2011) o sancțiune disciplinară (art. 280 alin. 2 din Legea nr. 1/2011). Decizia consiliului poate fi contestată la Colegiul de Disciplină de pe lângă Inspectorarul Şcolar (art. 280 alin. 8 din Legea nr. 1/2011). Decizia colegiului poate fi contestată la Tribunal.

    

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite