Un secretar de stat pune paie pe foc și spune ca telefoanele mobile vor fi interzise total în scoli. Care e situația în alte țări

0
Publicat:

Folosirea telefoanelor mobile va fi complet interzisă în școli, anunță secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, care a precizat într-o emisiune televizată că elevii vor fi obligați să-și lase dispozitivele la intrarea în instituțiile de învățământ. O afirmație care pune și mai mult paie pe foc: părinții, mulți dintre ei, nu văd cu ochi buni decizia și spun că nu respectă regulamentul aprobat prin ordin de ministru. 

elevi cu telefoanele mobile în mână
Interzicerea telefoanelor mobile în școli, o decizie controversată. Sursa: arhivă

„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective.  Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare. Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să-i rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar. Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru, într-o emisiune televizată. 

Iuliana Constantinescu reprezentanta părinților
Iuliana Constantinescu nu este de acord cu măsuri atât de drastice. Sursa: Facebook

Decizia, spune Iuliana Constantinescu, președintele Asociației părinților din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” București, rămâne, deocamdată, la latitudinea fiecărei școli în parte: „Prin regulamentul de ordine interioară școlile vor decide dacă elevii au sau nu au voie cu telefoanele mobile în școli. Sau dacă au voie cu ele doar în pauze. Este vorba despre regulamentul de organizare și funcționare care se elaborează în baza regulamentului aprobat prin ordin de ministru. Dacă domnul secretar de stat știe că s-a modificat acest regulament…eu nu am cunoștință despre asta. Deci, cumva trebuie să se meargă mai departe și să se legifereze reglementarea aceasta”. 

Interzicerea telefoanelor în școli, o măsură prea drastică, spun unii părinți 

Reprezentanta părinților ne-a declarat că, din punctul său de vedere, interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor este o idee bună: „Mie mi se pare absolut în regulă să interzicem utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs și la elevii de liceu în condiția în care un astfel de regulament se elaborează și se aprobă prin consultarea tuturor factorilor implicați. Dacă la nivelul unei unități de învățământ, atât elevii cât și profesorii și părinții sunt de acord cu astfel de măsuri, nu este absolut niciun fel de problemă”. 

În ceea ce privește interzicerea telefoanelor mobile în școli, în general, părintele are un punct de vedere diferit: „Pot exista situații excepționale în care un elev să aibă nevoie să-și contacteze familia, sau invers, familia să contacteze elevul. Nu cred că școala are posibilitatea de a putea fi un intermediar. Adică să anunțe fiecare elev în situația în care ar avea vreo urgență.Adică ar deveni o corvoadă mult prea mare pentru unitatea de învățământ”. 

Iuliana Constantinescu este de părere că o astfel de măsură drastică poate fi elegant evitată: „Elevii ar trebui să-și închidă telefoanele la ore. Sau să le dea pe silent. Și să le țină în ghiozdane. În caz contrar, profesorul poate confisa dispozitivele. Face un referat căci se descoperă încălcarea unui regulament. În referat trebuie să spună motivul pentru care a confiscat telefonul. Iar la abateri repetate elevul poate primi mustrare sau sancționat cu scăderea notei la purtare”. 

Părintele a precizat că „deși avem o generație de elevi născuți cu tehnologia în mână, și este firesc să ne folosim de tehnologie căci aceasta înseamnă evoluție, trebuie să avem foarte mare grijă cum folosim tehnologia și mai ales de la ce vârstă”.

Pericolul utilizării necorespunzătoare a tot ceea ce înseamnă tehnologie și spațiu virtual este imens, mai spune părintele: „Am ajuns în situația în care copiii noștri trăiesc, pur și simplu, în lume paralele, virtuale, care sunt total diferite de realitatea în care ei ar trebui să trăiască. Și ajungem să avem niște generații de copii total dezechilibrate din punct de vedere emoțional, cu probleme majore de înțelegere a lumii în care trăiesc, și care se orientează doar după ceea ce văd și experimentează în mediul online. Este o problemă reală, nu la nivelul României, ci la nivel mondial. Așa cum alte țări își intensifică eforturile în direcția controlului a ceea ce se întâmplă în lumea virtuală și a accesului elevilor minori la internet,  tot așa ar trebui să facem și noi”. 

Directorii de școli cu care am vorbit ne-au mărturisit că măsura prin care aceste dispozitive sunt interzise la ore este binevenită și așteptată de foarte multă vreme. Mai mult, cei mai mulți directori de unități de învățământ au început deja să pregătească cutiile speciale în care elevii să-și depoziteze gadgeturile. Există însă licee, precum Colegiul I.L.Caragiale, unde elevii au la dispoziție casete metalice  amplasate la secretariat și închise peste zi cu cheia. 

Ce măsuri au luat alte state europene

Multe şcoli din Europa au introdus interdicţii sau restricţii privind utilizarea telefoanelor mobile, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul acestora asupra sănătăţii mintale a tinerilor. 

Ungaria

Începând din acest an școlar, Ungaria a interzis folosirea telefoanelor mobile în școlile primare și secundare.  Mai mult, în țara vecină sunt interzise toate gadgeturile cu acces la internet. Excepție fac situațiile în care activitatea este una educațională și se desfășoară la cererea sau cu acordul profesorului. 

Ţările de Jos 

Şcolile din Ţările de Jos au adoptat o interdicţie totală la nivel naţional privind telefoanele mobile începând cu prima săptămână din septembrie. Telefoanele pot fi utilizate în clasă doar dacă sunt necesare pentru conţinutul lecţiei. 

Franţa

În 180 de colegii este testat un sistem prin care se interzice utilizarea telefoanelor mobile pe parcursul întregii zile de şcoală. Testarea aşa-numitei pauze digitale, care vizează peste 50.000 de elevi, este pusă în aplicare înaintea unui posibil plan de introducere a acestei măsuri la nivel naţional, începând din 2025.

Belgia 

În Belgia, telefoanele mobile sunt interzise în sălile de clasă din sute de şcoli francofone din Bruxelles şi Valonia, începând din acest an şcolar.

Planurile au fost anunţate în cursul verii de noul guvern al regiunii francofone.

Grecia

 În Grecia, elevii sunt obligaţi să îşi ţină telefoanele mobile în ghiozdane în timpul lecţiilor. Ministrul Educaţiei din această țară a precizat că este interzisă deţinerea şi utilizarea în mod vizibil a telefoanelor mobile, chiar şi în timpul pauzelor, iar o încălcare poate atrage suspendarea timp de o zi.

Italia 

În Italia, telefoanele mobile sunt interzise în sălile de clasă începând din acest an şcolar. Măsura vizează interzicerea utilizării telefoanelor mobile în şcoli, inclusiv în scopuri didactice. Tabletele şi computerele pot fi utilizate în continuare, cu acordul profesorilor.

Spania 

În mai multe regiuni din Spania, au fost deja instituite interdicţii şi restricţii privind utilizarea telefoanelor mobile în şcoli, cum ar fi în comunităţile Madrid, Galicia, Castilla-La Mancha, Andaluzia şi Extremadura. În Aragon, Comunitatea Valenciană, Insulele Baleare şi Navarra, precum şi în Andaluzia, spre exemplu, profesorii au dreptul de a confisca şi de a reţine telefoanele elevilor până la sfârşitul zilei de şcoală.

Slovenia

În şcolile primare şi secundare slovene, rămâne la latitudinea fiecărei şcoli în parte dacă va restricţiona utilizarea telefoanelor mobile. Regulile interne variază de la o şcoală la alta, însă puţine au interzis complet utilizarea dispozitivelor mobile.

Croaţia 

În Croaţia nu există norme uniforme, iar Ministerul Educaţiei nu a luat încă nicio decizie în această privinţă.Cu toate acestea, unele şcoli au luat deja decizia de a interzice utilizarea telefoanelor mobile de către elevi pe tot parcursul programului şcolar, inclusiv în timpul pauzelor. Printre acestea se numără şcoli din mai multe oraşe croate, precum Zagreb, Split, Rijeka, Osijek şi Zadar.O şcoală din Split a introdus, de asemenea, o măsură prin care elevii nu au voie să aducă telefoane mobile la şcoală, susţinând că simpla interdicţie de a le utiliza nu este suficientă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite