Tot ce trebuie să ştii despre studiile în străinătate
0Tinerii care vor să aplice la o facultate din străinătate trebuie să ştie în primul rând, că fiecare facultate are propriile criterii în ceea ce priveşte selectarea candidaţilor. Toate cer, însă, diploma care să ateste promovarea examenului de Bacalaureat şi cea prin care sunt recunoscute competenţele lingvistice la limba în care se vor defăşura studiile, de obicei fiind una de circulaţie internaţională.
Spre exemplu, facultăţile din Statele Unite se uită mai degrabă la activităţile extraşcolare şi mai puţin la media de la examenul de Bacalaureat, chiar dacă cer diploma de promovare a examenului. Este important de ştiut că cei care încă nu s-au hotărât ce facultate vor să urmeze sau care nu s-au gândit că pot urma ciclul de studii superioare în străinătate din cauza lipsurilor materiale, au şi ei opţiuni, au explicat într-un interviu pentru „Adevărul” reprezentanţii Centrului Educaţional „Edmundo“, care oferă consiliere absolvenţilor de clasa a XII-a care vor să îşi continue studiile în afară.
Adevărul: Care sunt principalele criterii de care trebuie să ţină cont un absolvent de liceu care vrea să urmeze o facultate în străinătate?
Asociaţia Edmundo: În primul rând elevii de liceu trebuie să ştie că există opţiuni de studiu în străinătate pentru oricine, în funcţie de ceea ce îşi doresc să studieze sau care sunt planurile lor pe termen lung. Câteva dintre criteriile în funcţie de care absolvenţii de liceu este recomandat să îşi aleagă facultăţi în străinătate sunt: domeniul lor de interes, ţara pe care o preferă, cum se clasifică în diferite topuri universităţile alese după criterii precum satisfacţia studenţilor cu privire la programele de studiu, şansele de angajare după absolvire sau costurile de trai din diferite oraşe. În acelaşi timp, mai ales când discutăm despre studiile în Europa, sunt două condiţii de care universităţile vor ţine cont în procesul de amitere: rezultatul de la Bacalaureat şi certificarea pentru limba străină în care vor studia.
Facultăţile din Statele Unite evaluează aplicanţii pe baza unui dosar holistic, cu elemente academice şi extracurriculare. Deci şi ei ţin cont de rezultatele şcolare – neluând însă în seamă, de regulă, notele de la Bacalaureat – dar pun mare accent pe proiectele, concursurile, internshipurile în care se implică aplicantul, ceea ce înseamnă că pentru a avea succes nu trebuie să ai notele cele mai mari, ci o aplicaţie echilibrată şi foarte bine gândită.
Cum ar trebui să se pregatească tinerii români pentru a putea intra la o universitate din străinătate? Cât timp durează pregătirea?
După ce a ales universitatea care îl interesează şi programul de studiu la care vrea să aplice trebuie să îşi pregătească un dosar de aplicare. În medie procesul durează 2 săptămâni şi se poate aplica pe tot parcursul clasei a XII-a, dar desigur variază în funcţie de student, iar pentru Europa documentele necesare pentru aplicare în general sunt situaţia academică din liceu, diploma de bacalaureat, certificatul de limbă străină, un eseu personal şi o scrisoare de recomandare. Desigur, pot varia în funcţie de fiecare universitate sau programul de studiu la care doresc să aplice. Totuşi, dacă avem cititori care nu sunt încă în clasa a XII-a, îi încurajăm să ne contacteze pentru a se pregăti din timp. Există posibilitatea pentru studenţii din România să aplice la studii în străinătate imediat după ce primesc rezultatele de la bacalaureat şi să primească în urma unui interviu scurt de 15 minute un răspuns pozitiv de la universitate.
Care sunt ţările pentru care au optat cel mai frecvent absolvenţii de liceu în ultimii ani şi spre ce tip de facultati se indreaptă?
Dintre cele 14 ţări care există în portofoliul EDMUNDO, 70% dintre viitorii studenţi aleg Anglia, urmată de Danemarca şi Olanda. Iar la nivel de facultăţi, cei mai mulţi aleg domenii precum business şi economie, IT, ştiinţe sociale (de exemplu: criminologie), inginerie şi tehnologii şi ştiinţe medicale.
Ce pot face studenţii care vor să studieze în străinătate, dar au venituri reduse?
Pot să se îndrepte către ţările care oferă diferite forme de sprijin financiar pentru taxa de şcolarizare. Pot alege ţări precum Danemarca, Suedia sau Germania care au taxe de şcolarizare 0, ţări precum Anglia şi Olanda care oferă posibilitatea unui împrumut guvernamental care acoperă în întregime taxa de şcolarizare pe toată perioada de studii, sau Statele Unite, unde universităţile pot oferi burse nerambursabile extrem de generoase, care pot acoperi parţial sau total costurile de şcolarizare şi de trai. În acelaşi timp costurile variază şi în funcţie de ţările pe care le aleg şi de mărimea oraşului în care vor să studieze.
În ce masură tinerii care termină o facultate in străinatate revin în România pentru a profesa aici?
Din păcate în acest moment nu există o metodă clară prin care să putem urmări numărul de absolvenţi de studii în străinătate care revin în ţară. Totuşi, ca să exemplificăm cu absolvenţii noştri din ultimii 11 ani: unii dintre ei profesează în ţara unde au studiat, alţii în alte colţuri ale lumii, iar alţii s-au întors în ţară ca să lucreze în companii mici şi mari sau chiar să îşi înceapă propriile proiecte, aducând cu ei spiritul facultăţii unde au studiat şi experienţele academice, profesionale şi personale de peste hotare.
Diplomele valabile în străinătate
Pentru cele mai multe dintre universităţi sunt necesare ca diplome de bază, cea de la Bacalaureat şi certificarea pentru limba străină în care urmează să îşi facă studiile. Câteva exemple în acest sens sunt: IELTS, TOEFL, Cambridge, DELF, DALF, Zertifikat Deutsch. Unele universităţi solicită şi examene pe skilluri de gândire critică sau pentru diferite materii, precum SAT, TSA, BMAT sau UKCAT, etc. Există, însă, pentru certificarea de limbă engleza de exemplu şi universităţi care organizează chiar şi propriul test de limba engleză în România, sau acceptă competenţa de limba engleză de la Bacalaureat dacă este obţinută cu calificativul B2