Subiecte simulare Evaluarea Naţională 2016. Ce probleme au avut de rezolvat elevii claselor a VIII-a la Matematică. „Şi-au propus să sperie copiii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simulare Evaluarea Naţională. Elevii de a VIII-a susţin simularea la Matematică FOTO Adevărul
Simulare Evaluarea Naţională. Elevii de a VIII-a susţin simularea la Matematică FOTO Adevărul

Subiecte simulare Evaluare Naţională. Aproximativ 188.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut, marţi, cea de-a doua probă a simulării Evaluării Naţionale, la Matematică, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Profesorii consultaţi de adevarul.ro au explicat că subiectele au fost mai dificile ca cele date în anii trecuţi.

UPDATE Profesorul de matematică Ion Cicu, de la Şcoala Generala numărul 96 din Bucureşti, este de părere că elevii care iau note între 7 şi 8 la simularea de astăzi vor lua în jur de 9 la examenul de Evaluare Naţională. 

„În principiu sunt în nota obişnuită. Nu sunt nici foarte dificile, nici foarte uşoare. Au câteva cerinţe care au un grad mai mare de dificultate, ceea ce este normal. Au avut câteva probleme mai puţin aşteptate, pentru că nu s-au mai întâlnit cu aşa ceva până acum. Sunt absolut obişnuite, dar au şi o dificultate oarecare pentru a face o departajare”, a explicat acesta pentru adevărul.ro. 

Cât despre notele pe care elevii le-ar putea obţine la simulare, profesorul spune că nu reprezintă un aspect foarte important: „Ca într-un sport: când te pregăteşti pentru un campionat mondial, ai nişte concursuri de etapă unde nu dai totul din tine. Forma maximă trebuie să o ai la campionatul mondial. Ei trebuie să aibă forma maximă în iunie, când susţin proba oficială. Acum nu ăsta ar trebui să fie scopul”. 

UPDATE Ştefan Vlaston, profesor de matematică şi blogger Adevărul, este de părere că subiectele de anul acesta de la simularea pentru Evaluarea Naţională au fost dificile. Potrivit acestuia, un elev mediu ar trebuie să ia nota 6 – 7, căci subiectul al III-lea necesită cunoştinţe de matematică importante.

„Mi se par mai dificile decât ce dau în mod obişnuit la examenul real din vară, aşa că părerea mea ar fi că subiectele astea îşi propun să sperie puţin copiii, să înveţe mai mult şi mai bine, dar în vară se vor relaxa. Aşa s-a întâmplat în anii trecuţi. Rămâne să vedem rezultatele centralizate la nivel de ţară, dar şi aici am rezerve pentru că nu toţi copiii au dat atenţia cuvenită, având în vedere că nu se trec în cataloage”, a declarat acesta pentru adevărul.ro.

UPDATE Elevii care au dat marţi simularea la Evaluarea Naţională la proba de Matematică au avut de rezolvat la primul subiect 6 exerciţii notate fiecare cu 5 puncte.

La subiectul al doilea, au avut de desenat o piramidă şi să rezolve mai multe cerinţe legate de aceasta. 

subiecte simulare evaluare nationala mate 2016
subiecte simulare evaluare nationala mate 2016

Miercuri, elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale vor susţine, miercuri, proba la Limba şi literatura maternă, iar rezultatele vor fi comunicate în data de 4 martie.

Potrivit metodologiei, notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. Totodată, în urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Simulare Evaluarea Naţională. Subiecte de nivel mediu la Limba română

Luni, elevii de clasa a VIII-a au susţinut proba la Limba şi literatura română. La primul subiect, elevii au avut de rezolvat cinci cerinţe cu privire la poezia „Vârful dealului”, scrisă de Ion Pillat. De asemenea, au avut şi de redactat o compunere de 150 - 200 de cuvinte în care să motive apartenenţa la specie a pastelului a acestei poezii.

La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de un text publicat în revista Terra Magazin. De asemenea, ei au avut de făcut o compunere de 150 - 200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii. 

Potrivit lui Laurenţiu Dumitrescu, profesor de Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti, subiectele pe care le-au primit elevii de la clasa a VIII-a la simulare au fost de nivel mediu. Profesorul este de părere că aceştia ar trebui să ia nota 7 fără probleme. 

„Subiectele nu au fost extraordinar de grele, ci normale. Ar fi putut întâmpina dificultăţi la demonstrarea pastelului. Ar fi putut avea probleme la exprimare, la capacitatea de a analiza un text poetic. Mi se pare că e un pic cam greu să îţi dai cu părerea în legătură cu Ion Pillat. Nu e atât de uşor precum pare, pentru că este un poet mai subtil, mai rafinat. Scapă uneori şi specialiştilor şi profesorilor, darămite elevilor. Dar se putea comenta. Iarăşi, la construcţia subiectivei ar fi putut avea probleme dacă nu stăpâneau bine noţiunile. A promova nu cred că e o problemă foarte mare, numai dacă nu au învăţat deloc. Acum depinde şi de cine corectează, căci se vor corecta la şcoala. Toţi profesorii vor încerca să aibă un nivel cât de cât bun”, a comentat pentru adevarul.ro profesorul Laurenţiu Dumitrescu.

Cum vor fi evaluate lucrările la simulare la Evaluarea Naţională 2016

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti (ISMB), Marian Banu a declarat, luni, pentru Mediafax, că 12.608 elevi din Bucureşti s-au prezentat la simularea probei de Limba Română din cadrul Evaluării Naţionale pentru clasa a VIII-a.

Elevii sunt aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe şcoală. Evaluarea lucrărilor scrise se va realiza de către profesori evaluatori din unitatea de învăţământ în care se desfăşoară simulările naţionale. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, dintre care un profesor care predă la clasă.

Probele la simulările naţionale încep la ora 9:00, atunci când se deschid plicurile sigilate care conţin subiectul multiplicat. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat rezolvărilor este de două ore.

Simulare Evaluarea Naţională. ISMB: „Cursurile nu vor fi suspendate”

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a declarat, pentru Agerpres, că  programul de desfăşurare a cursurilor în şcolile din Capitală nu va suferi modificări cu prilejul simulării Evaluării Naţionale, ci se va adapta.

Anunţul a fost făcut după ce consiliul de administraţie al ŞMB a aprobat vineri eventuale modificări de program în ceea ce priveşte simularea Evaluării Naţionale. Astfel, fiecare şcoală îşi va face programul în funcţie de capacitatea pe care o are, arată sursa citată.

„Avem foarte puţine cazuri în care se suspendă cursurile în perioada simulării Evaluării Naţionale, acestea urmând a fi recuperate până la finalul semestrului. În general, programul nu se modifică, ci se adaptează. Un exemplu ar fi pauzele mai scurte. Nu dorim ca programul cursurilor să fie afectat de simularea Evaluării Naţionale”, a declarat Banu.

Calendar Evaluarea Naţională 2016

  • 15 – 17 iunie 2016 – Înscrierea la Evaluarea Naţională
  • 17 iunie 2016 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 27 iunie 2016 – Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 28 iunie 2016 – Limba şi Literatura maternă – probă scrisă
  • 29 iunie 2016 – Matematică – probă scrisă
  • 1 iulie 2016 – Afişarea primelor rezultate, până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00
  • 2-4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor
  • 5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.
Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite