Studenţii săraci, la un pas de exmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care nu-şi mai pot continua studiile a crescut cu 30 la sută faţă de anul trecut . Peste 4.000 de studenţi de la Universitatea din Craiova, care nu mai fac faţă cheltuielilor de şcolarizare, riscă să fie daţi afară.

Listele cu studenţii care vor fi exmatriculaţi urmează să fie întocmite zilele viitoare. „Situaţia este de‑a dreptul îngrijorătoare: dacă până la 15 ianuarie nu-şi vor achita taxele, vor rămâne fără facultate. Am tot prelungit termenul, dar nu mai putem face acest lucru", a declarat Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova. Acesta spune că studenţii în pericol de a fi exmatriculaţi nu au plătit două rate: pe cea din noiembrie şi pe cea din ianuarie. „Stăm foarte rău cu banii. De la minister, anul trecut şi anul acesta nu am primit niciun leu", a adăugat Vladimirescu.

O situaţie similară se înregistrează şi la Facultatea de Drept, unde 27 dintre cei 150 de studenţi sunt vizaţi pentru exmatriculare. „Nu am vrea să ajungem la această măsură, dar ce putem face? Aceasta este legea, noi doar o respectăm. Oamenii sunt săraci, le-au scăzut salariile, nu mai au cu ce-şi întreţine copiii la facultate. Acum, principala lor preocupare este să aibă ce pune pe masă, îi înţeleg şi pe ei", a afirmat Dan Claudiu Dănişor, decanul facultăţii. Din cei 32.000 de studenţi înscrişi la cea mai mare universitate din Oltenia, jumătate sunt la forma de şcolarizare cu plată. Cea mai mare taxă este de 3.000 de lei.

Ionel Trepăduş, masterand la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, departamentul de Istorie, este într-o situaţie disperată, numărându-se printre tinerii care nu au avut bani de taxe. Tânărul de 24 de ani din Balş, judeţul Olt, mărturiseşte că veniturile lunare ale familiei, de 1.200 de lei, nu sunt suficiente ca să acopere toate cheltuielile: să asigure mâncarea şi să-i ţină în şcoli pe el şi pe sora sa mai mică, studentă la aceeaşi universitate.

Căminul şi facultatea, neplătite

„Tatăl meu este electrician, mama, casnică. Am încercat să mă angajez, dar degeaba. Am mers şi la restaurante, ca să îmi găsesc o slujbă de barman, ospătar, nu contează, că nu-mi este ruşine de muncă", spune Ionel. Este pasionat de istorie şi spune că visul său a fost să ajungă la catedră.

Ionel spune că nu mai are somn de câteva săptămâni, din cauză că nu are bani să achite taxa de şcolarizare, în valoare de 900 de lei. Nu a avut bani nici pentru chiria la cămin, pe care nu a plătit‑o de două luni. „Am vorbit cu doamna administrator şi am rugat-o să mă mai amâne câtva timp, până găsesc o soluţie. Nu ştiu de unde să fac rost de bani. Nu am nicio idee. Dar trebuie să fac ceva neapărat, altfel va fi rău", spune studentul. Îi este greu, cu atât mai mult cu cât face eforturi extraordinare ca să supravieţuiască. „Mă gândesc cum să rezolv cu taxa. În cazul în care nu mă împrumută cineva sau nu au părinţii să-mi dea, o să ajung să mă dea afară şi o să mă reînmatriculez la toamnă, după ce o să mai plătesc o sumă de 150 lei", explică Trepăduş.

Ziua - student, noaptea - agent

Dacă mii de studenţi urmează să fie trecuţi pe listele de exmatriculări, încă pe atâţia muncesc pe brânci ca să aibă cu ce trăi la oraş şi ca să nu‑şi abandoneze studiile. Este şi cazul lui Mihail Ioanin, din Alexandria, judeţul Teleorman, student în anul III la Facultatea de Teologie din Bănie. Tânărul aleargă între cursuri şi jobul pe care îl are de doi ani, de agent de pază şi securitate la Complexul Energetic din Oraş.

„Lucrez 12 cu 24 şi 12 cu 48 de ore. De obicei, noaptea stau la muncă şi ziua încerc să mă odihnesc şi să fac faţă cursurilor. Am vorbit cu profesorii şi i-am rugat frumos să mă înţeleagă când mai lispesc", povesteşte Mihail. Potrivit regulamentului universităţii, studenţii care lucrează sunt obligaţi să aibă o prezenţă de 30 la sută. „E foarte greu, plus că acum lucrez şi la licenţă. M-am apucat de documentare, citesc foarte mult ca să o duc la bun sfârşit", explică studentul salariat, care câştigă lunar 600 de lei brut şi 18 bonuri de masă. 

"Stăm foarte rău cu banii. De la minister, anul trecut şi anul acesta nu am primit niciun leu."
Ion Vladimirescu rector

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite