Schimbarea la faţă a Educaţiei: admitere proprie la colegiile naţionale şi Bacalaureat cu o singură probă scrisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat o avalanşă de schimbări în avanpremiera noilor legi ale educaţiei în învăţământul preuniversitar şi universitar din cadrul proiectului „România educată“.

Nu este vorba despre o cosmetizare a sistemului, ci de o schimbare radicală, a dat asigurări ministrul Cîmpeanu. „La un an de la prezentarea raportului final al proiectului «România Educată», Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile. Avem două proiecte, unul pentru legea învăţământului preuniversitar şi unul pentru legea învăţământului universitar“, a spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că miercuri, 13 iulie, cele două noi proiecte vor fi puse în dezbatere publică şi vor rămâne astfel timp de 35 de zile, până pe 17 august.

Inspectoratele şcolare, rebotezate

Cîmpeanu a vorbit despre schimbarea „arhitecturii întregului sistem“. Astfel, inspectoratele judeţene ar urma să fie înlocuite cu direcţiile judeţene de învăţământ preuniversitar, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei. Ele vor comasa şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională. Totodată, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar va deveni componentă a Autorităţii Naţionale pentru Inspecţie Şcolară şi Asigurarea Calităţii - ANISAC -, cu rol în inspecţia şcolară generală, autorizare şi acreditare, precum şi în evaluarea externă periodică a calităţii. Prin noile legi se înfiinţează funcţia de director administrativ al şcolii şi va fi posibilă încetarea mandatului unui director de şcoală în situaţia în care se constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate.

Admitere separată la liceu

Şcolile vor avea o libertate mai mare de a-şi alege cursurile. „În septembrie 2023, vom avea şi planuri-cadru pentru liceu, şi curriculum noi. Proporţia va fi 50% discipline în trunchiul comun, 20% specializare, pentru planurile de liceu, şi până la 30% curriculum la decizia şcoli, o schimbare radicală. Acest lucru se va întâmpla începând cu septembrie 2023“, a afirmat Cîmpeanu.

Orientarea şcolară şi portofoliul personal al elevului vor deveni lucruri de bază, obligatorii la finalul clasei a VIII-a, când consilierul şcolar şi dirigintele vor avea obligaţia să emită o recomandare de încadrare în educaţia secundară superioară, a mai spus ministrul.

Totodată, colegiile naţionale vor putea organiza admitere separată la liceu. „Mă adresez elevilor care încep în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o şansă în plus, aceea de a susţine un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naţionale: urmează să redefinim condiţiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu naţional. Colegiile vor avea ocazia să susţină un examen de admitere în liceu sau, altfel spus, aceste licee care au demonstrat şi vor demonstra calitatea educaţiei vor avea dreptul să-şi organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea a 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu va fi finalizat înainte de a fi demarată Evaluarea Naţională“, a explicat Cîmpeanu.

Bacalaureatul pe stil nou

Examenul de maturitate va consta într-o singură probă scrisă de evaluare a competenţelor din trunchiul comun de discipline. „Este o probă comună, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal, la Limba şi literatura română, la Matematică, Ştiinţe, Istoria şi Geografia României şi Ştiinţe socio-umane”, a spus ministrul Educaţiei.

Bacalaureatul va mai cuprinde două probe de evaluare a competenţelor lingvistice, la două limbi de circulaţie internaţională, echivalente nivelului de bază B1, şi o altă probă de evaluare a competenţelor digitale. Proba scrisă la Limba şi literatura maternă va fi păstrată. Pentru a promova examenul, elevii trebuie să obţină minimum nota 6 la probele scrise şi să promoveze probele de competenţe. Proba scrisă specifică profilului va deveni facultativă şi nu va fi luată în considerare la promovarea examenului.

Prima promoţie de elevi care ar urma să susţină examene conform noilor legi este cea care termină în 2027.

Schimbări din universităţi

- posibilitatea preluării de către universităţi a institutelor de cercetare;

- includerea eticii şi echităţii academice în planurile de învăţământ;

- posibilitatea organizării programelor de studii cu dublă specializare, fără a mai fi nevoie de parcurgerea paşilor necesari acreditării.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite