Săptămâna școlară de 4 zile, testată la un colegiu din Oradea. Beneficiile obținute în întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a devenit prima școală din România care testează săptămâna de 4 zile. Elevii din clasa a XII-a vor avea cursuri de luni până joi, iar vinerea va fi o zi liberă pentru activități extracurriculare sau recuperarea materiei. Inițiativa vine într-un context în care se discută tot mai mult despre beneficiile acestui model educațional și posibilitatea extinderii lui în alte școli din România, scrie Bihoreanul

Un profesor predă elevilor în clasă
Lecții la școala cu elevi. Foto freepick.com

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a devenit prima școală din România care testează săptămâna de 4 zile. Elevii din clasa a XII-a vor avea cursuri de luni până joi, iar vinerea va fi o zi liberă pentru activități extracurriculare sau recuperarea materiei. Inițiativa vine într-un context în care se discută tot mai mult despre beneficiile acestui model educațional și posibilitatea extinderii lui în alte școli din România.

Cum funcționează programul?

În cadrul acestui program pilot, elevii din clasa a XII-a vor beneficia de un program adaptat, care le permite mai mult timp liber și un echilibru mai bun între învățătura școlară și viața personală. Această schimbare are scopul de a reduce stresul și oboseala, îmbunătățind astfel performanța academică.

Beneficii ale modelului în lume

Modelul de școală cu 4 zile pe săptămână câștigă teren la nivel global, fiind adoptat din motive variate: economii bugetare, atragerea și păstrarea profesorilor, îmbunătățirea sănătății mintale a elevilor și adaptarea la nevoile comunităților. Cu toate acestea, impactul asupra performanței academice și asupra familiilor variază în funcție de contextul local.

Conform unui articol publicat pe Journalist's Resource, trecerea la o săptămână școlară de patru zile a fost adoptată de peste 2.100 de școli publice din 25 de state din SUA. Această schimbare a fost implementată în principal pentru a atrage profesori, economisi bani și îmbunătăți prezența elevilor. Școlile mici și rurale, confruntate cu penurii semnificative de profesori, au condus această tendință, alegând de obicei să acorde liber zilele de luni sau vineri, oferind astfel elevilor și cadrelor didactice un weekend prelungit în fiecare săptămână. 

Dezavantaje ale unui astfel de sistem de educatie

Cu toate acestea, impactul asupra elevilor nu a fost la fel de pozitiv. Deși cercetările revizuite de colegi pe această temă sunt limitate și se concentrează doar pe un singur stat sau pe un grup mic de state, există dovezi că unii grupuri de elevi învață mai puțin într-un program de patru zile decât într-unul de cinci zile.​ Deși școlile încearcă să compenseze timpul pierdut prin ore suplimentare în celelalte patru zile, în unele situații nu se reușește să se mențină aceeași calitate a educației, iar profesorii pot resimți oboseala din cauza programului mai încărcat, se mai menționează în studiul publicat de Journalist's Resource. 

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite