S-a încheiat sesiunea petiţiilor: „Ia, spuneţi, ce petiţie facem astăzi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima probă a examenului de Bacalaureat (proba la alegere a profilului şi a specializării) a pus capăt unui şir de situaţii tragicomice, în care copiii şi părinţii s-au întrecut în semnarea de petiţii pentru modificarea subiectelor.

Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat au venit anul acesta nu doar cu „perle“ ci şi cu petiţii. Dezbaterea din jurul graficului de la proba de matematică a Evaluării Naţionale şi cererea pentru luarea în considerare ca roman interbelic a romanului „Moromeţii“ au dat măsura lipsei de pregătire a elevilor şi a dorinţei de parvenire a părinţilor.

Peste 50.000 de persoane au semnat cele două petiţii. Totuşi, la unităţile de învăţământ de prestigiu, aceste iniţiative au fost privite cu amuzament. La liceul Iulia Haşdeu din Bucureşti, unul dintre cele mai bune licee ale Capitalei, elevii au ieşit din sălile de examen puşi pe glume: „Ia, spuneţi, ce petiţie facem? Ce subiect schimbăm azi?“.

image

Geografia Europei şi haosul din Uniunea Europeană

Cei care au ales ca ultimă probă la Bac Geografia au fost surprinşi de cât de uşoare au fost subiectele. Cei mai mulţi au greşit, totuşi, o cerinţă de la ultimul subiect, care presupunea menţionarea unui stat din Peninsula Scandinavă membru în Uniunea Europeană. „Am scris Norvegia. Nu e bine. Când am ieşit din examen am intrat pe Wikipedia, pe telefon, şi am văzut că nu e!“, spunea o elevă, într-un grup mai mare. Ceilalţi ziceau că oricum e o vraişte în Uniunea Europeană, nu se mai ştie care state mai sunt, care ies, dar că nu-i nimic, nu se depunctează prea mult pentru asta.

Subiectele de la Geografie au fost comentate îndelung şi pe Facebook, considerându-se că prima cerinţă (identificarea pe hartă a unor ţări şi capitale europene precum Germania, Ungaria, Madrid sau Londra), e mai degrabă o chestiune potrivită pentru clasa a VIII-a, nicidecum pentru Bacalaureat. La alte discipline, examenul nu a fost însă la fel de uşor. La Chimie şi la Biologie mai mulţi elevi s-au plâns de dificultatea subiectelor.

Uşor sau greu, Bac-ul de vară e, de-acum, istorie. Urmează afişarea rezultatelor, la mijlocul săptămânii viitoare. Dar mai e până atunci. Urmează, de fapt, un week-end de descătuşare. ƒ„Ne vedem în Vamă diseară!“, a fost salutul de despărţire al elevilor.

CITEŞTE ŞI: Subiectele primite de candidaţi la probele la alegere

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite