Evaluare Naţională 2016. Graficul contestat de elevi la examenul de Matematică, acelaşi ca anul trecut

0
0
Mai mulţi elevii au declarat că au fost încurcaţi de graficul de la primul subiect FOTO Alexandra Georgescu
Mai mulţi elevii au declarat că au fost încurcaţi de graficul de la primul subiect FOTO Alexandra Georgescu

Ministerul Educaţiei pare că nu prea a avut timp pentru alcătuirea subiectele de la Evaluarea Naţională 2016. Dacă la subiectele de la proba de Limbă maternă au fost aceleaşi ca cele de anul trecut  de la subiectele de rezervă, graficul de la subiectul I, punctul 6 de la Matematică este acelaşi ca cel din 2015.

Sigura diferenţă se referă la cerinţă. În 2016, problema sună aşa: „În diagrama de mai jos este prezentată repartiţia notelor obţinute la un test la matematică, de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu … .”

În 2015, cerinţa era următoarea: În diagrama de mai jos este prezentată repartiţia elevilor unei clase a VIII-a, în funcţie de notele obţinute la teza de matematică pe semestrul al II-lea. Numărul elevilor care au obţinut nota 10 este egal cu … .”

În ambii ani însă, graficul a avut aceeaşi problemă care în acest an a creat mai mult cotroverse. Mai exact, cele două axe ale graficului nu au fost notate, astfel că elevii au putut fi induşi cu uşurinţă în eroare.

Întâlnite la Ministerul Educaţiei

Mai mulţi părinţi şi elevi s-au adunat joi în faţa Ministerului Educaţiei nemulţumiţi de punctul 6, subiectul I, de la proba la Matematică. Ei cer ca ambele variante de răspuns să fie acceptate ca fiind corecte.

De altfel, o delegaţie de părinţi a fost primită la discuţii de către Monica Anisie, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, dar şi de către unul dintre profesorii care au contribuit la conceperea subiectului. Poziţia acestora a rămas de neclintit: itemul 6 este clar şi complet formulat

Părinţi cer dreptate online

Pe mediul online a fost organizată o petiţie prin care se cere Ministerului Educaţiei ca ambele variante de răspuns de la subpunctul 6 al primului subiect să fie considerate corecte. 

„Datorită faptului că MEN a derutat elevii la Subiectul I exerciţiul 6 prin diagrama reprezentată greşit, propunem o reevaluare a tuturor lucrărilor din sesiunea iunie 2016, astfel încat ambele variante (3 si 8 elevi) să fie punctate ca fiind corecte”, arată site-ul petitieonline.

Subiecte Evaluarea Naţională 2016 - Matematică

Subiecte Evaluarea Naţională 2015 - Matematică

Evaluarea Naţională 2016. Nereguli la Limba Maternă

Candidaţii de la Evaluarea Naţională care au susţinut marţi proba scrisă la Limba şi literatura germană au avut surpriza de a avea de rezolvat subiectul de rezervă de anul trecut. Potrivit profesorilor, unii dintre elevi chiar au atras atenţia asupra gafei, în schimb nimeni nu a luat atitudine.

„Cei mai mulţi dintre elevi au rezolvat subiectul cu pricina, pentru că era public pe site-ul Ministerului de anul trecut. Ce s-a întâmplat astăzi este mai mult decât o gafă, este la marginea infracţiunii. Examenul trebuie repetat”, a declarat pentru „Adevărul” un profesor de germană. 

Mai mult decât atât, se pare că elevii de la Colegiul Goethe ar fi atras atenţia directorului instituţiei, Maria Weber, în schimb aceasta nu a luat act de sesizarea copiilor.

O parte dintre absolvenţii clasei a VIII-a au susţinut, marţi, proba la una dintre cele şapte limbi ale minorităţilor din ţara noastră: maghiară, germană, italiană, rromani, sârbă, slovacă sau ucraineană.

En Germana Materna 2016 Var 01 LGE

Subiectul de rezervă de la proba de Limba şi literatura maternă a Evaluării Naţionale din 2015

Subiectele de la Matematică, rezolvate la Adevărul Live

Profesorul de Matematică Silviu Dănileţ a fost miercuri la Adevărul Live unde a rezolvat subiectele primite de absolvenţii de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională.

Doar 148.795 de elevi au participat la Evaluarea Naţională 2016, în condiţiile în care se înscriseseră 153.673

Calendar Evaluarea Naţională 2016

1 iulie 2016 – Afişarea primelor rezultate, până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00

2-4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor

5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii 

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite