Bacalaureat 2016. Rezolvarea subiectelor la Geografie: „A fost la fel de uşor ca în anii trecuţi. Ne aşteptăm la note mari”
0
Subiectele de la Geografie au fost rezolvate în direct la Adevărul Live, de la 12.00, de către profesorul Ioan Mărculeţ de la Colegiul „I.L.Caragiale”. Acesta a explicat că subiectele de anul acesta au fost la fel de uşoare ca cele pe care elevii le-au primit în anii precedenţi şi că notele vor fi mari, anticipând că cele mai multe se vor situa între 8 şi 9.




„Au fost utilizate mai multe categorii de itemi, cu răspuns scurt. A fost la fel de uşor ca în anii trecuţi, cu puţină atenţie se poate rezolva întreg subiectul”, a explicat profesorul Ioan Mărculeţ de la Colegiul I.L. Caragiale.
SUBIECTUL I
1. Germania
2. Madrid
1. Londra
2. Ungaria
3. 8
1. Dunărea
2. Monaco
3. c
4. a
5. a
Este un eseu nestructurat despre deosebirile deintre clima statelor Norvegia şi Grecia. Acum, din punct de vedere climatic, statele se află la extremităţi. Elevii ar fi putut scrie despre factorii genetici, despre tipurile de climă, despre temperaturile medii anuale, despre precipitaţii etc.
1. E un subiect mai complicat, acolo e un relief glaciar pentru că în Pleistocen arealul respectiv a fost acoperit cu calotă glaciară. Acei gheţari au coborât şi au erodat puternic relieful. În Holocen, acei gheţari au dispărut şi a rămas acel relief cu văi glaciare, fiorduri. În prezent, în extremitatea nordică, la altitudini mai mari mai există gheţari şi aceştia crează acest relief glaciar.
2. Europa se află pe direcţia circulaţiei vestice, aerul merge dinspre Oceanul Atlantic spre Asia. Un alt factor este şi influenţa Atlanticului de Nord
„Ar putea să dea un singur exemplu, este suficient pentru a obţine punctajul. Dacă ştiu şi valori ar putea să le dea inclusiv pe acestea”, a spus profesorul.
SUBIECTUL al II-lea
1. Oraşul Craiova
2. Râul Olt
1. Râul Ialomiţa
2. Oraşul Braşov
3. Răspunsul este H
1. Varianta d.
2. D şi G
3. b. Dâmbobiţa
4. A, în Podişul Moldovei
5. b. Piatra Neamţ
Trei deosebiri între podişul Moldovei şi grupele Parâng şi Retezat Godeanu: „Asemănări nu prea există. Dacă ştii câteva lucruri, sesisezi că sunt diferite. Podişul Moldovei s-a format în timp, în timp ce Meridionalii s-au format prin încreţirea scoarţei terestre. În A, altitudinile nu ajung la 700 de metri în timp ce în E depăşesc 2.500 de metri”, a spus profesorul. „Elevul nu ar avea cum să le încurce”, a completat acesta.
1. Factor natural - Parâng - Retezat Godeanu: la peste 1.800 de metri predomină lunile de iarnă, din punct de vedere climatic nu există condiţii pentru dezvoltarea pădurilor, ar putea să meargă şi cu un alt răspuns, soluri puţin profunde.
2. Predomină cernoziomurile, sunt soluri cu fertilitate ridicată, în plus climatul este uşor diferit de cel din estul României.
SUBIECTUL al III-lea
1.
2. Italia - 12,8 milioane de hectare
1. Ar fi cam 0,5 milioane de hectare
2. Ar fi cam 0,1 milioane de hectare
3. viţă de vie, citrice, măslini
1. România, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Macedonia, ar fi extrem de multe răspunsuri
2. Câmpia Voievodinei, Câmpia Panonică, Munţii Serbiei
3. Dunăre, Tisa, Bega, Timişul
4. Belgrad şi Novi Sad
1. ar fi aproximativ 1,8 milioane locuitori
2. 57
3. Pot adăuga despre emigraţie, despre intensificarea mortalităţii, populaţia este îmbătrânită iar natalitatea a scăzut.
1. Bulgaria şi România
2. Spania şi Portugalia, oricare din ele era un răspuns valabil
3. Suedia este în Uniunea Europeană
„Ar trebui să ne aşteptăm la note de 8 pentru cei mai slăbuţi, şi note de 9 pentru cei pregătiţi. Notele de şase vor fi uşor de obţinut”, a spus profesorul de Geografie.
Calendar Bacalaureat sesiunea iunie-iulie
12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor
16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale