S-a dat startul la înscrierile la grădiniţă. Lista locurilor libere la grădinţă, în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luni, părinţii sunt aşteptaţi la unităţile de învăţământ preşcolar să-şi înscrie copiii nou veniţi în sistem. Oferta educaţională este bogată pentru cei mici, părinţii având de ales între învăţământul de stat şi cel privat, fiecare sistem venind cu beneficiile şi dezavantajele lui.

S-a dat startul la înscrierile la grădiniţe, iar părinţii sunt aşteptaţi la unităţile de învăţământ preşcolar din raza de domiciliu până la finalul lunii iulie, să-şi înmatriculeze copiii între doi şi cinci ani, nou intraţi în sistem. Oferta educaţională este bogată, iar părinţii care doresc mai multe opţionale decât oferă grădiniţele de stat pot opta pentru cele private, care plusează în special pe predarea în limbă străină.

Calendarul şi orarul înscrierilor la grădiniţe vor fi stabilite de fiecare unitate de învăţământ în parte şi vor fi afişate la loc vizibil, a anunţat Ministerul Educaţiei. De asemenea, perioada de reînscrieri, adresată copiilor care au mai fost la grădiniţă şi în anii trecuţi, este deschisă încă de la finalul lunii aprilie. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare grupelor de vârstă: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) şi grupa mică (copii de doi, trei ani).

Un alt criteriu de care se va ţine cont este cel al locurilor rămase şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri.

Printre ele se numără apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate care frecventează grădiniţa respectivă, părinte unic sau existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului. În final, criteriile generale urmează să fie aprobate de conducerea grădiniţei şi aplicate în baza unor documente doveditoare.

Părinţii vor cursuri de limbi străine

Oferta educaţională a grădiniţelor este variată, atât în cazul celor de stat cât şi pentru cele private, care însă impun costuri ceva mai mari pentru părinţi.

Predarea integrată şi limbile străine sunt cele mai importante criterii pe care părinţii le iau în calcul atunci când aleg grădiniţa pentru copii. Chiar şi în cazul grădiniţelor de stat, limba engleză este exersată de la vârste fragede, cu ajutorul profesorilor de specialitate.

De exemplu, la grădiniţa cu program scurt din incinta Şcolii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu”, care adăposteşte în fiecare an circa 70 de copii, limbile străine sunt disciplinele preferate de cei mici.

„Facem engleză practică, experimentăm, mergem la librărie şi în diferite locuri şi vorbim engleză câte o jumătate de oră de două ori pe săptămână. Facem conversaţie şi engleză adevărată. Copiii, când ieşim în parc, opresc oameni pe stradă şi pun întrebări în engleză”, povesteşte Elena Purice, educatoare cu experienţă de 24 de ani în învăţământ. De asemenea, grădiniţa de lângă Parcul Kiseleff din Capitală, la care se pot înscrie copii din tot oraşul, oferă şi cursuri de germană o dată pe săptămână, în grupuri restrânse de 10-15 copii.

„Părinţii sunt interesaţi atât de opţionale, cât şi de calitatea cadrelor didactice. Facem muzică, avem pian şi pianină, avem opţional de dans şi jocuri de mişcare. Însă ce este cel mai important pentru noi este să-i învăţăm pe copii să fie dezinvolţi şi relaxaţi, să se comporte natural”, a mai explicat educatoarea de la grădiniţa „Ion Heliade Rădulescu”.

Goethe, grădiniţa care scoate nemţi

Grădiniţa din cadrul Colegiului German „Goethe” este, de asemenea, foarte apreciată de părinţii care îşi doresc ca cei mici să se exprime fluent în limba germană. Predarea se face doar în limbă străină, sporind şansele copiilor să poată continua şcoala primară în limba germană.

Deoarece este o grădiniţă de stat cu predare în limbă străină, la „Goethe” se pot înscrie copiii din tot oraşul indiferent de adresa de domiciliu, cu condiţia să se poată exprima în limba germană. Pentru anul şcolar 2015/2016, Colegiul Goethe are 40 de locuri disponibile, în două grupe mici.

Germana la grădiniţă privată

Pe de altă parte, grădiniţele particulare aduc o serie de avantaje, în ciuda costurilor mai mari. Pe lângă predarea în limba străină, ele oferă un număr mai mare de educatori raportat la copii. 

La grădiniţa Die Biene Maja se predă limba germană tot la nivel matern, cu ajutorul conceptului educaţional „Pyramide”, care ajută la facilitarea învăţării limbii germane astfel, până la vârsta de 6 ani, copilul ajunge să atingă un nivel înalt de fluenţă echivalent cu cel al unui nativ, după cum susţine Despina Hoinaru, director general Die Biene Maja.

„Este important să te apropi de un copil atât cât este necesar pentru a îl susţine, să te distanţezi pentru a îi oferi spaţiu personal pentru a putea să experimenteze singur lucruri noi. De asemenea, trebuie să atragi copilul în iniţiativele tale ca părinte şi să te laşi purtat de iniţiativele celui mic pentru a te pune în locul lui şi să înţelegi cum vede el lucrurile”, a explicat Despina Hoinaru.

De asemenea, la grădiniţele private, copiii au la dispoziţie mult mai multe opţionale decât în cazul celor de stat. La grădiniţa Die Biene Maja, copiii pot face, în funcţie de pasiunile personale, pictură, dans, gimnastică, atelier de fotografie, laborator de chimie, arte marţiale sau IT for juniors.

Grădiniţa are o capacitate de 60 de locuri, iar costurile lunare se ridică la 1.820 de lei.

Comunicare doar în limba engleză

La grădiniţa Acorns din sectorul 2 al Capitalei se vorbeşte doar în limba engleză, astfel încât cei mici învaţă repede să se exprime fluent şi fără inhibiţii.

„Toate activităţile noastre se concentrează pe dezvoltarea intelectuală, socială şi emoţională a copiilor prin descoperiri proprii, creativitate, ştiinţă şi sport. Copiii sunt încurajaţi să exploreze mediul lor, să lucreze, să se joace în grupuri mici şi să facă schimb de idei”, a explicat Valentina Secară, manager general Acorns.

Grupele sunt formate din mai puţini copii astfel încât să poată fi supravegheaţi mai bine. La grupa mică, un educator are în grijă doar şase copii, iar la grupa mare, nouă copii. Costurile sunt însă pe măsură, ridicându-se până la 2.800 de lei pe lună, în funcţie de opţionale. Perioada de înscrieri, care a început în martie, se va încheia în momentul ocupării locurilor.

Educaţie prin joc şi apropiere de natură

În Capitală există însă şi grădiniţe care au o filosofie total diferită în privinţa educaţiei copiilor. Spre exemplu, la Şcoala Româno-Finlandeză din cartierul Militari, educatorii pun accent pe limba maternă şi pe apropierea de natură.

„Petrecem mult timp afară, indiferent de vreme, învăţăm prin experiment şi punem mult accent pe limba maternă, deoarece primele abilităţi pe care copilul trebuie să le dezvolte sunt cele de scris şi citit în limba maternă şi matematica. Finlandezii încep după vârsta de şapte ani educaţia într-o limbă străină şi sunt pe locul patru în lume la fluenţă în limba engleză”, a povestit Alina Cîrjă, manager fondator al şcolii.

La Şcoala Româno-Finlandeză învaţă peste 250 de copii de la grupa mică până la clasa a IV-a, iar din toamnă şcoala privată va înfiinţa şi clasa a V-a. Educatorii şi învăţătorii sunt familiarizaţi cu conceptul de educaţie finlandeză, care oferă în acest moment unul dintre cele mai performante sisteme de învăţământ din lume. Educaţia este centrată pe copil şi experimentală, natura ocupând un loc central în preocupările copiilor.

„Cei mici descoperă altfel lumea de afară, nu e acelaşi lucru dacă aduci gândacul în clasă. Finlandezii pleacă în pădure o dată pe săptămână, indiferent de vreme. Când copilul nu este călit se poate îmbolnăvi mai repede, însă cei care îi tratează la fel acasă au constatat o îmbunătăţire a sănătăţii”, a mai explicat Alina Cîrjă.

Consiliere psihologică pentru cei mici

La această grădiniţă, grupele sunt formate din 10 până la 17 copii care se joacă încontinuu şi învaţă cu zâmbetul pe buze în peste 2.000 de metri pătraţi de parc, corpuri şcolare, spaţii de joacă şi terenuri de sport.

„Am realizat circuitul apei în natură cu o oală fiartă cu aburi şi copiii au observat cum se formează ceaţa. Mi-a explicat un copil de trei ani că plouă când norii s-au umplut prea mult de ploaie. Stimulăm profesorii să gândească experimental, avem multă libertate de predare aici. În plus, dacă educatoarea descoperă o problemă emoţională la copil sau una de comportament, îl îndrumă către psihologul şcolii, care îl consiliază în echipă cu părinţii”, susţine directorul unităţii de învăţământ.

Costurile lunare pentru grădiniţa cu program scurt, între orele 8.00 şi 14.00, este de 1.000 de lei şi de 1.200 de lei pentru programul prelungit de la ora 8.00 la 18.00.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a publicat lista locurilor libere la grădiniţă pentru anul şcolar 2015-2016

Lista Locuri Libere Gradinita Bucuresti 2015

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite