Româncă, studentă la Medicină în SUA: Aici, trebuie să fii pregătit pentru momente dificile pe care le vei înfrunta singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte multă muncă, perseverenţă, încredere şi un pic de noroc este reţeta succesului unei tinere românce care studiază acum medicină dentară la Tufts University din Boston, Statele Unite. Irina Drăgan a câştigat anul acesta premiul pentru cel mai bun student român din America de Nord, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

"Adevărul" a stat de vorbă cu Irina Drăgan, care ne-a povestit ce însemană să fii student la medicină în SUA şi cum s-a adaptat societăţii americane. 

Adevărul: Povesteşte-ne parcursul tău educaţional, ce liceu ai absolvit, de ce ai ales să pleci la studii în străinătate?

Irina Florentina Drăgan: Am abolvit cursurile liceului “B.P. Haşdeu” din Buzău şi, ulterior, am urmat cursurile Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul “U.M.F. Carol Davila” Bucureşti. Pe parcursul vacanţei de vară, în timpul facultăţii, am participat la programul “Work & Travel” în SUA. Am lucrat ca salvamar în Baltimore, Maryland şi în timpul liber am vizitat Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea din Maryland. Am aplicat pentru un internship şi am fost acceptată să mă întorc în anul următor în timpul vacanţei de vară, când eram încă studentă în anul V.

De ce tocmai SUA? Ce studiezi acolo?

Pe parcursul facultăţii am avut posibilitatea să vizitez mai multe universităţi din acelaşi domeniu din Europa, dar majoritatea programelor de rezidenţiat cereau o experienţă de minim doi ani în stomatologie generală. Universităţile din SUA au fost mai uşor accesibile din această perspectivă şi eram destul de hotărâtă pe domeniul în care vroiam să mă specializez.

Anul acesta am devenit specialist în Parodontologie, după ce am absolvit în cadrul Tufts University din Boston, Facultatea de Medicină Dentară. În cadrul aceluiaşi program, am urmat în paralel cursurile şi am efectuat un proiect de cercetare pentru a obţine şi un Master în Ştiinţe Dentare, în cadrul aceleaşi universităţi. Momentan sunt Asistent Universitar la Tufts şi îmi împart timpul între facultate şi practica privată, limitată la Parodontologie şi Implantologie.

image

Cum te-ai adaptat la societatea americană? Cum diferă ei de noi şi cu ce se aseamănă?

Înainte de a-mi începe rezidenţiatul, am petrecut trei veri în SUA ca student şi participant al programului Work&Travel, în diferite zone. Cu siguranţă că acele experienţe m-au ajutat şi mi-au facilitat adapatarea la societatea americană. Nici un membru al familiei nu era în SUA şi da, pot să spun cu mâna pe inimă, că cel mai mult îmi lipsesc familia şi prietenii. Au fost momente în care credeam că o să mă întorc acasă, că e mult prea greu, dar ai mei m-au încurajat mereu şi au crezut în mine că pot reuşi. Fără sprijinul familiei şi prietenilor de acasă nu aş fi putut reuşi. Vreau să le mulţumesc din suflet.

Am început să lucrez efectiv de foarte puţin timp, dar din perspectiva vieţii studenţeşti sunt multe asemănări, dar şi aspecte diferite. Eu am fost foarte apropiată de colegii mei din facultate şi acelaşi lucru l-am întâlnit şi aici. Programul a fost destul de încărcat şi nu am avut foarte mult timp să ies şi să mă distrez, totul se evalua pe baza rezultatelor, aşa că nu avem prea mult timp liber efectiv.

Vrei să te întorci în ţară?

Mi-am reînnoit licenţa de medic dentist şi mi-ar plăcea să vin şi să mai lucrez, dar mai ales să contribui la partea academică şi eventual la câteva proiecte de cercetare. Am ţinut legătura cu colegii mei de la facultate şi chiar avem câteva proiecte pe care le desfăşurăm în colaborare. Luna aceasta publicăm un articol împreună, în Revista Română de Medicină Dentară şi avem câteva alte proiecte la care lucrăm. Sunt în discuţii cu Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice şi sper că data viitoare când vin să reuşim să concretizam colaborarea.

Ce anume ţi se pare bun în sistemul educaţional românesc şi ce crezi că ar trebui să schimbăm?

Studenţii sunt foarte motivaţi şi îşi doresc să lucreze, să se implice în cât mai multe proiecte. Sunt sigură că sunt perspective bune pentru viitor, atâta timp cât există o viziune şi o strategie bine puse la punct, respectate de personele implicate în sistem. România este recunoscută din ce în ce mai mult la nivel internaţional şi cred că doar continuând să colaborăm cu celelalte state vom putea să avansăm.

image

Poţi să faci o comparaţie între educaţia din România şi cea din SUA?

Ştiu ca au fost multe schimbări şi sper că au fost în beneficiul studenţilor, dar şi sper că schimbările atrag şi cele mai bune cadre didactice în sistem. Am plecat din România acum cinci ani şi mi-ar fi destul de greu să evaluez obiectiv sistemul educaţional în acest moment. Nu cred că sunt în măsură să fac o comparaţie directă.

Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să plece la studii în străinătate?

Să fie încrezători în capacităţile lor intelectuale, să fie pregătiţi că o să urmeze momente dificile pe care s-ar putea să fie nevoiţi să le înfrunte singuri, fără familie şi prieteni. Cel mai important, să se întoarcă acasă măcar o dată pe an, să îşi reîncarce bateriile şi să ţină legătura cu familia, dar mai ales cu prietenii. Îmi este tare drag să revin acasă şi să mă văd cu prieteni vechi, să povestim. Pare că timpul a stat în loc.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite